Maakaasulämmitys

 
  • Kirjoittaja(t): Maakaasuyhdistys r.y.

Maakaasun käyttö lämmitykseen ja muhin ratkaisuihin, on mahdollista alueilla johon on rakennettu nk. paikallisjakelu verkko. Gasum Oy:n siirtoputkisto kulkee Imatralta Kyröskoskelle ja pääkaupunkiseudun kautta Lohjalle. Tämän siirtoverkon varrelle on rakennettu lukuisia paikallisjakeluverkkoja joita pääsääntöisesti operoi energiayhtiöt tai puhtaasti maakaasun jakeluun ja myyntiin keskittyneet yhtiöt. Maakaasusta ja paikallisjakeluyhtiöistä saa tietoa Maakaasuyhdistys Ry:n kautta (www.maakaasu.fi).

Maakaasun hinnoittelurakenne on usein samankaltainen esim. sähkön kanssa. Siihen kuuluu liittymismaksu, siirto- ja myyntihinnat ja näiden kiinteät maksut. Laskutus tapahtuu käytetyn kaasumäärän mukaan, eikä varastointia tarvita.

Maakaasulämmitykseen tarvittava tekniikka asuintalojen lämmityksessä on perusperiaatteeltaan kuin mikä tahansa muukin vesikiertoinen keskuslämmitysratkaisu. Lämmitysratkaisu on mahdollista valita useasta eri kattilavaihtoehdosta. Ratkaisuksi käy esimerkiksi perinteinen puhallinpolttimella varustettu kattila, johon öljypolttimen sijaan asennetaan kaasupoltin. Ratkaisu vaatii aina erillisen teknisen tilan.

Vaihtoehtoina edelliselle on erityisesti kaasupolttoon suunnitellut atmosfääripoltintekniikalla toteutetut sekä uusinta tekniikkaa edustavat kondenssikattilat. Näiden kattiloiden suunnittelun lähtökohtana ovat olleet nimenomaan kaasuliekin erilaiset ominaisuudet esim. öljyliekkiin verrattuna. Sekä atmosfääripoltin- että kondenssikattilajärjestelmien etuna on myös sijoitustila. Alle 25 kW:n kattila, ei tarvitse erillistä teknistä tilaa vaan voidaan sijoittaa esim. apukeittiöön tai kodinhoitohuoneeseen. Maakaasukattilat tarvitsevat myös poistohormin, jonka materiaalina tulee olla ruostumaton terästä tai vastaava. Maakaasun palamisessa syntyy myös paljon vettä, joten hormiin tulee rakentaa kondensoituneen veden poisto.

Kondenssikattiloiden etuina on korkean kokonaishyötysuhteen lisäksi, ettei perinteistä hormia tarvita. Kattila voidaan kytkeä ns. suljettuna kiertona kaksoisputkijärjestelmällä, jolloin palamiseen tarvittava ilma otetaan hormiputken ulkokehän kautta ja palokaasut poistetaan sisemmän putken kautta. Tämä mahdollistaa sen, että palokaasuputki johdetaan seinän läpi, eikä sitä tarvitse nostaa normaaliin hormikorkeuteen. Tämä säästää merkittävästi kokonaiskustannuksia. Kondenssikattilan hormiin ei tarvita erillistä poistoyhdettä, vaan toisin kuin muissa kattilavaihtoehdoissa, kondensoituva vesi johdetaan kattilaan. Kattiloissa on veden poistoon tarvittava liitos, josta kondensoituneen veden voi johtaa haluamaansa paikkaan tai viemäriin. Kondenssikattilasta tuleva vesi on hapahkoa pH arvoltaan noin 4,2 luokkaa. Maakaasulämmityksen valinta mahdollistaa muitakin maakaasun käyttömuotoja esimerkiksi huippukokkien suosimat kaasuliedet, pihagrillit ja patiolämmittimet. Erillisissä tiloissa kuten autotalleissa varastoissa, halleissa jne. on mahdollisuus myös käyttää maakaasutoimista ilmalämmitystä tai säteilylämmittimiä.

 

 

RakennusFakta.fi

RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja

Tutustu palveluun
 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...