Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

 

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Nyt on aika kylvää pitkän taimikasvatusajan vaativat kasvit, kuten tomaatti, jos mielii saada kunnon sadon ensi kesänä. Tomaatille sopiva taimikasvatusaika sisällä on noin 8 viikkoa, sen jälkeen taimet pitäisi saada istutettua oikealle kasvupaikalleen. Liian pitkä taimikasvatusaika saa taimet venymään honteloiksi.

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Kasvusammal vähentää liikakasteluriskiä

Kylvöä varten tarvitaan uutta multaa ja puhtaat astiat, jotta vältytään kasvitaudeilta. Taimikasvatukseen valitaan siihen tarkoitukseen kehitetty multa.

‒ Jos tiedät olevasi runsaskätinen kastelija, kannattaa kylvöihin valita elävästä rahkasammaleesta valmistettu kasvualusta, kasvusammal. Se pystyy varastoimaan vettä, mutta säilyttää silti juurille välttämättömän ilmatilan. Taimikasvatusvaiheessa yleisin virhe on tukehduttaa taimien juuret liikakastelun seurauksena. Kun astian pohjassa on reikä ylimääräisen veden poistumista varten, kasvusammal säilyttää märkänäkin riittävän ilmavuuden. Rahkasammaleesta valmistetut kasvualustat eivät myöskään homehdu muiden kasvualustojen tavoin, mikä on valtti taimikasvatuksessa, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Taimet voidaan kylvää pieniin ruukkuihin, lokerikkoihin tai laakeaan astiaan hajakylvönä. Viimeistään siinä vaiheessa, kun taimien lehdet kasvavat toisiinsa kiinni, on taimet siirrettävä suurempaan ruukkuun.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Lannoita ruukutuksen yhteydessä

Tomaatintaimi koulitaan, eli istutetaan isompaan ruukkuun, muutaman viikon kuluttua kylvöstä. Jos taimi on venähtänyt, tehdään ruukun multaan taimea varten syvä kuoppa, johon venynyt varsi voidaan upottaa alimpia lehtiä myöten.

Istutuksen jälkeen kannattaa antaa varastolannoitus. Ruukun reunaan tehdään pohjaan asti ulottuva kolo, johon annostellaan pari ruokalusikallista kanankakkarakeita. Lannoiterakeet peitetään kerroksella multaa.

‒ Kanankakalla varastolannoitettuja taimia voidaan kastella koko taimikasvatusaika vedellä. Taimen juuret hakeutuvat lannoitteeseen ja ottavat sieltä ravinteita tarpeen mukaan. Liikalannoituksen riskiä ei ole, kun lannoiterakeita ei sekoiteta koko ruukun multaan, kertoo Biolanin Riikka Kerttula.

Vaihtoehtoisesti taimia voidaan lannoittaa kasteluveteen lisättävällä ravinnenesteellä. Jos pakkauksessa ei ole erikseen annosteluohjetta taimille, kannattaa annostus puolittaa.

Kylvöaikataulu:

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

ananaskirsikka  
leijonankita
petunia
purjo
tomaatti

kaalit
kasvihuonekurkku 
meloni
samettikukka
tuoksuherne

avomaankurkku  
krassi
maissi
ruusupapu
salkopapu

5 vinkkiä taimikasvatukseen

  1. Älä kylvä liian aikaisin.
  2. Käytä kylvöön ja ruukutukseen uutta multaa ja puhtaita astioita.
  3. Kastele maltilla. Kasvusammal vähentää ylikastelun riskiä.
  4. Harvenna taimet ajoissa.
  5. Lannoita taimikasvatuksen aikana.

Biolan kysyi helmikuussa puutarhaharrastajilta taimikasvatuksesta. Harrastajat kasvattavat itse sekä kukkia että vihanneksia. Taimikasvatus koetaan ennen kaikkea hauskaksi harrastukseksi. Toiseksi tärkein syy kasvattaa itse on halu varmistua taimien puhtaudesta. Myös harvinaisemmat lajit ja lajikkeet motivoivat kasvattamaan ‒ yleensä siemenvalikoima on paljon monipuolisempi kuin taimivalikoima.

Biolanin sähköiseen taimikasvatuskyselyyn vastasi helmikuussa 3 107 puutarhaharrastajaa.

Lisätietoja:

Tomaatin kasvatusohjeet: https://www.biolan.fi/artikkelit/tomaatti.html
Taimikasvatusvinkit: https://www.biolan.fi/artikkelit/taimikasvatuksella-aikaistamaan-kasvukautta.html

Luokitukset

Piha

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...