Maisemasuunnittelijat: Hulevettä kannattaa hyödyntää pihalla

 

Maisemasuunnittelijat ry:n mukaan hulevesi on arvokas resurssi ennen kuin se ohjataan kunnalliseen hulevesijärjestelmään. Hulevesien hallinnan kehittämisellä saadaan aikaan monimuotoisempaa, viihtyisämpää ja turvallisempaa ympäristöä.

Maisemasuunnittelijat: Hulevettä kannattaa hyödyntää pihallaKuva: Jaani Turunen

Hulevesiksi kutsutaan sade- ja sulamisvesiä, jotka johtuvat pois katoilta ja muilta vastaavilta tiiviiltä pinnoilta. Hulevedet ohjataan hulevesiviemäriin tai avo-ojaan. Maisemasuunnittelijat ry:n mukaan löytyy kuitenkin alueita, jossa hulevedet päätyvät jätevesi- tai sekaviemäriin, ja rankkasateella jätevesiviemärit voivat tulvia, jolloin syntyy ylivuotoa vesistöihin. 

Maisemasuunnittelijat toteaa, että tontin maaperän laadusta ja kerroksellisuudesta sekä veden kulkeutumisesta maaperässä on hyvä olla perillä, jotta hulevedet voidaan hallita aiheuttamatta ongelmia rakennusten perustuksille. Järjestön mukaan hulevesien viivytys tontilla ennen ohjaamista kunnalliseen hulevesijärjestelmään voi luoda monimuotoisemman, viihtyisämmän ja turvallisemman ympäristön. Kun viivytetään tai imeytetään hulevesiä, parannetaan maaperän vesitaloutta, Maisemasuunnittelijat sanoo. Samalla laajemman tulvan vaara pienenee. 

Hulevettä voi viivyttää tontilla monin tavoin.  Viivytyspainanne parantaa Maisemasuunnittelijoiden mukaan maaperän vesitaloutta ja luo vehreyttä pihalle. Kastelua varten kattovesiä voidaan varastoida piha-altaan lisäksi kasteluvesikaivoihin. Jokainen hyödynnetty hulevesilitra pienentää vesijohtovedellä tapahtuvan kastelun tarvetta, Maisemasuunnittelijat toteaa. 

Luokitukset

Jätevesi

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...