Mieti sisustusta, vertaile pintaa syvemmältä

 

TEKSTI: ANNE KORKALA
KUVAT: LEENA CARELSE

Ensimmäinen ja tärkein lähtökohta
materiaaleja valitessa on valita rakenneosat
talon tyylin ja aikakauden mukaan.

Sisustus- ja rakennusarkkitehti Leena Carelse kehottaa kääntämään sisustusmateriaalien paljouden ja laajan valikoiman voitoksi, ja opettaa rajaamaan valikoimaa. Ensimmäinen ja tärkein lähtökohta materiaaleja valitessa on valita rakenneosat talon tyylin ja aikakauden mukaan. Tällöin toimii karkea jako kahteen, perinnetaloihin ja moderneihin taloihin.

Perinnetalomallien, kuten Kannustalon Rauhalan ja Onnelan sekä muiden samankaltaisten sekä yli 70 vuotta vanhojen puutalojen seinä-, katto- ja lattiapinnat ja portaat ovat tuttuja Suomalaisesta vanhasta rakennusperinteestä: leveä lautalattia tai yksisauvainen parketti, pienet laatat pesutiloissa, puukaiteelliset puuportaat, pyöreäreunainen stp-sisustuspaneeli, peiliovet sekä korkeat ja koristeelliset listat ja paneelikatot. Kaikki tuttuja ja kauan käytössä olleita materiaaleja.

Moderniin taloon Carelse suosittelee selkeitä, yksinkertaisempia ja vähemmän yksityiskohtia sisältäviä pintoja. Tähän tyylin kuuluvat sileät kipsilevykatot ja -seinät, metallirunkoiset portaat, lasikaiteet, metallipinnat, sileät laakaovet tai vaihtoehtoisesti lasiovet.

– Moderniin taloon voi valita myös pintamateriaaliuutuuksia kuten betonilattioita tai vinyylilattia, laminaatteja ja isokokoista laattaa, lisää Carelse.

Etenkin kivitaloissa, missä on korkeita huonetiloja ja paljon kovia pintoja, kattoon on suositeltavaa valita ääntä vaimentava pintamateriaali.

–Akustoivien tuotteiden valikoimat ovat nykyään laajat. Uutuutena mainittakoon esimerkiksi turpeesta puristettu Konto-levy sekä erilaiset huopapintaiset levyt. Lattiassa korkki ja kokolattiamatot parantavat tilan akustiikkaa.

Myös sähköinen- ja vesikiertoinen lattialämmitys asettavat pintamateriaaleille omat vaatimuksensa. Puulajeista pyökki ja vaahtera voivat halkeilla.

– Jos taas valitsee keittiöön tai olohuoneeseen laatan, pitää varautua siihen, että lämmitystä on pidettävä päällä käytännössä ympäri vuoden, sillä muuten lattia on ikävän kylmä jalalle. Tämä nostaa myös energiankulutusta, Carelse muistuttaa.

01 Kun talossa asuu pieniä lapsia tai vanhuksia,
kannattaa välttää liukkaita porras- ja lattiapintoja.
Pienillä laatoilla tehdyissä pinnoissa oleva laaja
saumapinta estää liukastumista.

02 Moderniin taloon Carelse suosittelee selkeitä,
yksinkertaisempia ja vähemmänyksityiskohtia
sisältäviä pintoja.

03 Minimalistin kodissa pinnat ovat pitkälti
samaa materiaalia kuten betonia, tai tilan
seinät, lattia ja ovet on kaikki maalattu samalla värillä.

Käyttömukavuus ja huollettavuus tärkeää

Lapsiperhe iden ja lemmikkien koti vaatii pintamateriaaleilta suurempaa kulutuksenkestoa sekä siivouksen helppoutta ja käytännöllisyyttä.

Esimerkiksi öljytty, pehmeä puulattia ei näytä pitkään kauniilta perheessä, missä on koiria ja pieniä lapsia.

– Kovaa kulusta kestäviä lattiamateriaaleja ovat laatat, vinyyli, kivi sekä kovat puulajit lakkapintaisena, Carelse toteaa.

Mikäli kodissa vaaditaan tavallista korkeampaa puhtaustasoa, kannattaa valita sileitä, likaa läpäisemättömiä pintoja. Laattavalinnoissa valttia on tällöin iso koko ja kapeat saumat. Lika on helppo puhdistaa myös tiiviiden porcellanatolaattojen pinnasta. Myös pinnaltaan tasainen vinyyli, betonipinta sekä kvartsivinyylilaatat on helppo pitää puhtaana. Ovet ja lattialistat on syytä valita sileäpintaisina.

Jos vaatimustaso puhtaanapidon suhteen ei ole huippukorkea, sopivia pintoja ovat vahatut ja öljytyt puulattiat tai vanha puulattia, edulliset muovilattiat, pienemmät lattialaatat sekä runsaampaan tyyliin sopivat koristelistat ja profiloidut- tai peiliovet.

Kun talossa asuu pieniä lapsia tai vanhuksia, kannattaa välttää liukkaita porras- ja lattiapintoja. Pienillä laatoilla tehdyissä pinnoissa oleva laaja saumapinta estää liukastumista. Saatavilla on myös isompia laattoja, missä on pitävä, karhea kitkapinta.

Portaisiin voi asentaa esimerkiksi sisalmaton, jonka pinta on pitävä.

Miltä trendit näyttävät?

Leena Carelsella on kokemusta sekä pientalojen että sisustuksien suunnittelusta vuodesta 1986. Carelsen mukaan harmaa ja valkoinen ovat edelleen useimpien suomalaisten makuun niin sisällä kuin ulkosisustuksessa.

Jotain on jäämässä myös taakse: mattapinnat ovat syrjäyttämässä kiiltäviä pintoja esimerkiksi keittiön kalusteissa.

Sisustustrendejä on nykyään helppo seurata sosiaalisessa mediassa kuten kuvapalvelu Pinterestissä, missä on kuluvalle vuodelle havaittavissa sekä luonnonläheisiä, etnisiä että skandinaavisia tyylejä. Myös retrosisustus sekä maalaistyylin ja modernin tyylin sekoitus on vahvasti esillä.

Industrial- eli teollisuustyylin myötä ovat esimerkiksi betonipinnat tulleet lattioihin ja tasoihin. Samasta tyylistä ammennetaan myös rouheita metallisia yksityiskohtia: portaita, kalusteita sekä lasiliukuovia. Edelläkävijät valitsevat seiniinsä tummia aksenttivärejä, joilla maalataan koko huone, ei enää yhtä tehosteseinää.

–Runsas tyyli yhdistelee useita värejä ja eri tyylejä yhteen. Minimalistin kodissa pinnat ovat pitkälti samaa materiaalia kuten betonia, tai tilan seinät, lattia ja ovet on kaikki maalattu samalla värillä. Listoja ei tarvita, mutta umpiportaat massiivisen umpikaiteen kera ja esimerkiksi sileät katot kyllä, Carelse kertoo.

Mieti sisustusta, vertaile pintaa syvemmältäRunsas tyyli yhdistelee useita värejä ja eri tyylejä yhteen.

Sama tyyli, monta hintaa

Pintamateriaalivalintoja kannattaa miettiä hyvissä ajoin taloa suunniteltaessa.

–Taloprojekti on monelle isoin yksittäinen kustannuserä koko elämän aikana, ja budjetti vaikuttaa valintoihin. Jos pintoja mietitään viimeisenä, kun rahat on jo käytetty, valintaa ohjaa pelkästään hinta. Tämä voi olla pitkällä tähtäimellä tosi valitettavaa, koska halvat materiaalit eivät aina kestä kulutusta tai niihin kyllästyy nopeasti.

Samankaltaiselle tyylille on onneksi monta hintalappua. Kun tietää ajoissa mitä haluaa, voi hyödyntää alennusmyyntejä, tarjouseriä sekä kilpailuttaa ja pyytää tarjouksia useammasta paikasta.

Usein isompi ajallinen panostus suunnitteluvaiheessa kannattaa ja sillä pääsee parempaan hintalaatu -suhteeseen. Kun valinnat ovat sekä oikeita että kestäviä, asukkaat ovat tyytyväisempiä.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...