Mikkelin asuntomessualueen pihat hillittyjä ja tyylikkäitä

 

Mikkelin asuntomessut rakentuvat huikeaan järvimaisemaan. Suuresta osasta taloja avautuu upeat näkymät järvelle. Tämä on osattu ottaa hyvin huomioon taloja ja pihoja suunniteltaessa, järveä voi ihailla niin ikkunoista kuin patioiltakin.

Asuntomessualueella on pyritty säästämään olemassa olevia puita, mikä ei ole aivan tavallista uutta asuinaluetta rakennettaessa. Osin tämä johtuu liito-oravista, mutta osin myös tietoisesta halusta säilyttää olemassa olevaa luontoa. Myös rakennettaessa rikottu metsänpohja on lähes koko messualueella korjattu uudella kuntalla. Kuntasta käytetään nimitystä ’metsänpohjamatto’, ’metsäsiirrännäinen’ tai ’siirtovarvikko’. Sen hyvä puoli on helppohoitoisuus, huono puoli puolestaan se, ettei kuntta kestä kulutusta, mutta senkin voi ratkaista selkeillä poluilla tai jopa pitkospuilla. Kuntta on kustannustehokkaampaa kuin esimerkiksi siirtonurmikko, jota tarvitsee kastella, leikata, lannoittaa ja ilmastoida. Kunttaa on käytetty paljon, mikä on huomioitu aina YLE Uutisia myöten. Kunttaa voidaan asentaa myös jyrkkiin rinteisiin.

Mikkelin asuntomessualueen pihat hillittyjä ja tyylikkäitäRakentamisaikaisia kuvia Mikkelin asuntomessualueelta. Kuva: Katja Pesonen.

Tällä alueella korkeuseroja riittääkin. Se tuo myös haastetta hulevesiohjailuun. Hulevesien eli sade- ja sulamisvesien ohjaus on toteutettu todella tyylikkäästi ja tehokkaasti katualueilla. Myöskään piha-alueet eivät lätäköidy, vaikka vettä läpäisemätöntä asfaltti- ja kiveyspintaa on todella paljon. Jopa niin paljon, että osalla yläpihoista on vaarana, että ne alkavat muistuttaa parkkialuetta.

Messupihoja leimaa suuret terassit ja patiot. Koska tänä päivänä keskitytään paljon ulkona oleskeluun, varustelua on ulkoporeammeista kesäkeittiöihin. Hiekkalaatikot ja lasten keinut ovat harvassa, mutta se selittyy sillä, että kaupunki on tehnyt puistot ajoissa valmiiksi ja niissä on todella monipuoliset leikkivälineet. Puistoissa on myös ympäristötaidetta, kuten Jan-Erik Anderssonin ’Gordilainen solmu’. Ympäristötaidetta soisi nähtävän enemmänkin yleisillä viheralueilla.

Perennaistutuksia on suhteellisen vähän, mutta laajat terassit antavat mahdollisuuden ruukkupuutarhoille. Kun istutusalueita on, ne on selkeästi rajattu istutusaltaisiin, joka onkin sopiva tapa rakentaa luonnon keskellä. Myös muut kivityöt on laadukkaasti toteutettu koko alueella.

Ilahduttavaa on, että suurimmassa osassa pihoja on käytetty ammattimaista pihasuunnittelijaa ja viherrakentajaa. Tämä näkyy pihojen toimivuudessa ja laadukkaassa lopputuloksessa. Yleisesti voidaan todeta, että Kirkonvarkauden asuntomessualue ei koostu moni-ilmeisistä rakennetuista pihoista vaan luontevasti olemassa olevaan luontoon rajautuvista, hillityistä ja tyylikkäistä pihoista.

Viherympäristöliitto ry on valtakunnallinen viheralan keskusjärjestö, jonka jäsenjärjestö Maisemasuunnittelijat ry on.

Lisätiedot Viherympäristöliitosta: www.vyl.fi ja Maisemasuunnittelijat ry:stä www.maisemasuunnittelijat.fi

Luokitukset

Piha

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...