Miksi ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella?

 

Se, että ruoho todella näyttää vihreämmältä aidan toisella puolella, johtuu näkökulmasta. Kun omaa nurmikkoaan katsoo suoraan alaspäin, näkee mullan vihreän kasvuston välistä. Katsellessa naapurin nurmikkoa, katsoo sitä sivulta ja kauempaa, jolloin se näyttää tasaiselta vihreältä matolta.

TEKSTI: TUTKIMUPÄÄLLIKKÖ TIMO RINKINEN, TTS TYÖTEHOSEURA
KUVAT: JAANA AHTI-VIRTANEN, TTS

Täydellinen nurmikko on kirkkaan vihreää, hieman kiiltävää, loistaa auringonvalossa kauniista. Se on leikattu noin kolmen tuuman korkuiseksi, eikä siinä ole rikkaruohoja.

Nurmikon ulkonäkö ja kestävyys riippuu oleellisesti siitä, miten huolellisesti se on perustettu. Kun lisäksi on valittu oikea siemenseos, nurmikon hoitokin on helpompaa. Hyvä nurmikko on tuuhea, kauniin vihreä ja kestää kulutusta. Se on myös hillittykasvuinen, jolloin ei tarvita jatkuvaa leikkausta. Lisäksi hyvä nurmikko on poudankestävä, talvenkestävä, taudinkestävä ja vihertyy aikaisin keväällä.

Nurmikkosiemenseokset sisältävät vähintään kahta eri lajia, millä varmistetaan nurmikon menestyminen erilaisissa olosuhteissa kuten varjoisassa tai aurinkoisella kasvupaikalla. On tärkeää, että valitaan käyttötarkoitukseen sopiva seos. Täydelliselle puttausnurmikolle valitaan erilainen seos kuin harvoin leikattavalle kukkanurmelle.

Nurmikko perustetaan viileillä keleillä

Parasta nurmikon perustamisaikaa on kevät tai syksy, koska silloin maassa on luontaista kosteutta. Mitä viileämpää ilma on, sitä hitaammin itäminen tapahtuu. Perustettaessa on maltettava odottaa itämistä riittävän kauan. Seoksissa käytettävä punanata itää optimiolosuhteissa noin kahdessa viikossa, niittynurmikan itäminen vie vähintään kuukauden. Joihinkin seoksiin on lisätty noin viikossa itävää englanninraiheinää itämisen ja vihertymisen jouduttamiseksi.

Perustettava nurmikkoalue tasoitetaan loivasti rakennuksista poispäin viettäväksi. Kivet, oksat ja rakennusjätteet poistetaan tarkasti. Maan pinta muotoillaan tasaiseksi, kuoppia tai painaumia ei saa jäädä. Tarvittaessa savi- ja hiekkamaat parannetaan turvekerroksella. Lisäksi alue kalkitaan sekä lannoitetaan. Jos haluaa olla perusteellinen, maa-analyysi antaa varmimmat ohjeet kalkitukseen ja lannoitukseen. Valmistajien pakkauksista löytyy hyviä tuotekohtaisia yleisohjeita.

Maaperä, kalkki ja lannoitteet sekoitetaan tasaiseksi kasvualustaksi. Kasvualustakerroksen paksuuden tulisi olla vähintään 15–20 senttimetriä. Pinta tasoitetaan ja jyrätään kevyesti ennen kylvöä. Siemenseosta kylvetään kaksi, kolme kiloa sataa neliömetriä kohden. Siemenet peitetään haravalla kevyesti pintamultaan sekoittaen. Kylvön jälkeen jyrätään uudelleen, jotta siemenet painuvat tiiviisti kasvualustaan.

Kylvös pidetään kosteana hienojakoisella sadetuksella, jos maaperä on kuivaa. Nurmikko leikataan ensimmäisen kerran sen ollessa noin 10 cm:n korkuista. Kerralla leikataan noin kolmannes korkeudesta.

Miksi ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella?

Haravointia ja kalkitusta

Keväällä nurmikko vihertyy nopeasti, kun siitä poistetaan kuollut heinä, lehdet ja muut roskat haravoimalla. Samalla poistetaan mahdollinen sammalkasvusto. Ilmastointiharavalla sen poisto on helppoa. Samalla tiivistynyt pintakerros ilmastoituu ja sammalen muodostus vähenee.

Nurmikkoa kannattaa kalkita vuoden tai parin välein. Kalkkia levitetään viidestä kymmeneen kiloon sataa neliömetriä kohden.

Keväällä nurmikkoa lannoitetaan typpipitoisilla seoslannoitteilla valmistajan ohjeiden mukaan. Jos nurmikossa on painumia tai aukkoja, ne korjataan keväällä. Kuollut kasvusto poistetaan haravalla, lisätään uutta multaa, tasoitetaan ja kylvetään siemenet. Nurmikon rikkakasvit pysyvät hyvällä hoidolla yleensä kurissa. Jos rikkaruohoja ilmestyy, ne torjutaan joko mekaanisesti pois tai kemiallisesti torjunta-aineilla. Voikukka torjutaan nuppuasteella ruiskuttamalla.

Leikkuu kuivilla keleillä

Kesällä nurmikko leikataan noin kerran viikossa, mutta säätila ja nurmikon heinälajit vaikuttavat leikkuutarpeeseen. Kasvuston tulee olla kuiva leikattaessa ja nurmikon sopiva leikkuukorkeus on kolmesta viiteen senttimetriä.

Kesän aikana lannoitetaan säännöllisesti seoslannoitteilla valmistajien ohjeiden mukaan. Riittävä lannoitus ehkäisee sammaloitumista. Kasvukaudella nurmikon kastelun tarve riippuu sääoloista ja multakerroksen paksuudesta. Jos kasvualustakerros on vähintään 20 senttimetriä, kastelun tarve on melko vähäistä. Paras kasteluaika on illalla tai aamulla.

Kerralla kastellaan reilusti, jotta juuret hakeutuvat syvälle. Kastellaan harvoin, ei päivittäin. Useasti tehty niukka kastelu tai sumuttelu houkuttelee juuriston pintaan ja on altis kuivuuden aiheuttamille tuhoille. Nurmikossa rikkaruohona viihtyvä vaaleanvihreä kylänurmikkakin lisääntyy, jos pintaa kastellaan usein.

Sammaloituminen vaivaa nurmikkoa, jos maa on tiivistynyttä, paikka on kostea, hapan ja varjoinen, lannoitus niukkaa tai olematonta ja kasvualustakerros hyvin ohut. Näitä seikkoja torjumalla sammal pysyy poissa.

Syyslannoitus tehdään elokuun puolivälin jälkeen, kuitenkin ennen syyskuun puoliväliä. Syyslannoitus parantaa nurmikon talvehtimista ja jouduttaa kasvuunlähtöä keväällä. Kauden viimeinen leikkaaminen tehdään, kun kasvu on pysähtynyt, syys-lokakuussa. Lehdet haravoidaan pois syksyllä. Näin nurmikko voi jäädä rauhassa talviunille ja on valmiina heräämään, kun kevät taas tulee.

Luokitukset

Piha

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...