Mitä kaikkea muuraustyöhön tarvitaan?

 
  • Kirjoittaja(t): Tuija-Leena Rikkola, Amutek Oy

Muurattu rakenne on laadukas, näyttävä, huoltovapaa, pitkäikäinen, kestävä ja arvonsa säilyttävä. Jotta muuraustyö työmaalla onnistuu ja muurattu rakenne pystytään tekemään huolella ja laadukkaasti, tarvitaan hyviä muurareita, kunnollisia tiiliä ja laadukasta laastia. Usein ajatellaankin, että nämä riittävät. Mutta jotta saadaan aikaan hyvä muurattu rakenne, tarvitaan muutakin. Jo pienemmissäkin julkisivumuurauskohteissa tarvitaan muuraussiteitä, aukonylityspalkkeja, raudoitteita, sokkelihuopaa, muurausjohteita, telineitä, sähköä, jatkojohtoja, vettä sekä tiilen ja laastin käsittelyyn erilaisia työkaluja. Muurarilla on yleensä oma käsityökalusto, mutta rakennuttajan ja muurarin välisestä sopimuksesta riippuen rakennuttajan hankittavaksi jää joitain tuotteita. Muuraustyö aputöineen on perinteisesti ollut hyvin ”vanhoillista”. Viimeisinä vuosikymmeninä uusia apuvälineitä ja laadukkaita tuotteita on tullut muuraukseen helpottamaan niin itse muurausta kuin aputyötäkin.

Muuraussiteet

Muurattava tiilijulkisivu sidotaan rakennuksen runkoon. Tähän tarkoitukseen käytetään muuraussiteitä (tiilisiteitä, ramloja, skramloja). Markkinoilla on tarjolla monia erilaisia muuraussiteitä riippuen muurattavasta kohteesta. Muuraussiteen valinnassa kiinnitetään huomiota mm. runkorakenteeseen, eristepaksuuteen, ilmarakoon, tiilikokoon sekä muurattavan rakenteen korkeuteen. Valittavina on kiinteitä tai nk. liikkeensallivia muuraussiteitä. Nykyään muuraussiteen materiaali on yleensä ruostumatonta tai haponkestävää terästä. Monilla muuraussidemalleilla saadaan myös lämmöneriste kiinnitettyä runkorakennetta vasten. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että muuraussiteitä tarvitaan n. 4 kpl/m2, ja aukkopielissä, liikuntasaumojen läheisyydessä ym. erikoiskohdissa määrää lisätään. On hyvä huomioida, että usein omakotitalon muurauksessa tarvitaan useampaa erilaista muuraussidetyyppiä, kuten esimerkiksi rakenteen rungon osalle ja ”päätykolmion” osalle.

 

Aukkoylityspalkit ja raudoitteet

Julkisivumuurauksissa ikkuna- ja oviaukkojen ylitykset voidaan tehdä useilla eri tavoilla. Markkinoilta löytyy tällä hetkellä esim. AMU-ylityspalkkeja, joita on saatavana kuumasinkitystä ja ruostumattomasta teräksestä valmistettuina. Molemmat materiaalit voidaan lisäksi pulveripolttomaalata esim. tiilen, laastin tai ikkunapuitteen sävyyn. AMU-ylityspalkkeja saa mitoitettuna eri levyisille aukoille ja eri kokoisille tiililaaduille. Ylityspalkit toimitetaan työmaille määrämittaisina, joten työmaalla muurarin on helppo valita oikean mittainen palkki ikkuna-, ovi- tai muuhun aukkoylitykseen. AMU-ylityspalkilla saadaan luja ja siisti lopputulos julkisivumuuraukseen. Markkinoilta löytyy myös tiilisiä aukkoylityspalkkeja tiilenvalmistajilta. Julkisivumuurauksessa on hyvä kiinnittää huomiota myös lisäraudoitukseen. Vetoteräksiä asennetaan muurauksen saumoihin lisäämään muuratun rakenteen lujuutta ja sitkeyttä, sekä estämään halkeilua. Kohteen oma rakennesuunnittelija määrittelee lisäraudoituksen tarpeen. Muurauksen raudoitukseen on olemassa oma, tähän tarkoitukseen kehitetty tuote, Bistål-tikasraudoite.

 

Muurauksen linjauskalusto

Jotta muuraustyötä voidaan tehdä, tarvitsee muurari johteet (vihjeet, linjarit) mm. muurattavan talon jokaiseen nurkkaan. Nurkissa olevilla johteilla varmistetaan muurattavan nurkan suoruus. Johteiden väliin vedettävää linjalankaa muurari käyttää hyödykseen muuratessaan tiiliä ja varmistaakseen muurattavan seinän suoruuden. Perinteisesti nämä muurausjohteet on tehtypuusta, mutta nykyisin on saatavilla alumiinisia muurausjohteita. Alumiinisia (AL) muurausjohteita voidaan käyttää monipuolisesti väliseinä-, julkisivu- ja runkomuurauksissa, niin matalissa kuin korkeissakin rakenteissa muurauksen linjaamiseen. Se on suora, helppo asentaa ja sitä voidaan säätää teleskooppimaisuutensa ansiosta rakenteen korkeuden mukaan. Alumiininen muurausjohde on pitkäikäinen ja kestävä, sitä voidaan käyttää satoja kertoja. AL-muurausjohteeseen on saatavilla erilaisia kiinnitysosia ja langansiirto-osia työmaan ja muurarin tarpeiden mukaan. AL-muurausjohteen kiinnitysosat ja langansiirto-osat ovat terästä. Langansiirto-osat mahdollistavat muuraustyön viimeistelyn muurauksen yhteydessä; näin muuraus saadaan nurkissa siistiksi ja jälkityö jää minimiin. Oviaukkoihin ja isoihin ikkuna-aukkoihin on saatavilla oviaukko-ohjaimia. Joissakin erikoistilanteissa, esim. parvekepielissä, voidaan linjaamiseen käyttää väliseinäohjainta.

 

Telineet sekä tiilien ja laastien käsittely

Harvoin tulee mietittyä, että jos muurari muuraa esimerkiksi 500 tiiltä päivässä, hän tulee siirtäneeksi ”käsipelillä tiiliä ja laastia seinään” jopa 2500-3500 kiloa. Jotta muurari voi tehdä julkisivumuurausta, on seinän vierustojen ja telineiden oltava asianmukaiset. Eri konevuokraamoilta löytyy erilaisia vaihtoehtoja telineratkaisuihin. Esim. perinteisten Haki -telineiden rinnalle on tullut mastolavanostimia. Ne mahdollistavat muurarille paremman työergonomian, kuin perinteiset kiinteät telineet. Tiilien ja laastin käsittelyyn tarvittavan kaluston on myös oltava asiallista. Painavien massojen käsittely ja siirtely käsivoimin muurarin työpisteeseen ei ole järkevää. Markkinoilta löytyy tiilien ja laastin käsittelyyn ja siirtoon erilaisia työkaluja ja laitteita, kuten tiilileikkureita, tiilisirkkeleitä, tiilikärryjä, laastimyllyjä, kottikärryjä, laastipaljuja, laastipaljukärry-Verrareita ja laastipaljun alusia.

 

Sääolosuhteet

Hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi muurauksen työpiste on järjestettävä olosuhteiltaan sääolosuhteita vastaavaksi. On hyvä varautua sään vaihteluihin muuraustyön edetessä. Sateen alkaessa muurauspiste tulee suojata pressujen alle. Liiallista aurinkoa varten on hyvä miettiä ”vaihtomesta” varjon puolelta. Pakkasta vastaan on hyvä varautua mm. tiilien lämmittämisellä, sääsuojilla, säteilylämmittimillä ja vedenlämmittimillä.

 

Laadukas lopputulos hyvällä suunnittelulla

Monet mieltävät, että julkisivumuuraus on hidasta. Hyvällä organisoinnilla ja muurauksen työvaiheiden etukäteissuunnittelulla säästetään aikaa ja kustannuksia.

Muurauksen työpisteiden suunnittelulla muuraustyö saadaan etenemään suunnitelmien mukaisesti, mahdollisimman vähillä katkoksilla, mikä on kaikkien edun mukaista. On hyvä huomata, että esim. samoilta telineiltä voidaan tehdä räystäspohja- ja otsalautojen asennukset yms.

Varmistaaksesi laadukkaan lopputuloksen, sinun on myös hyvä käydä katsomassa muurarin aikaisempia muurauskohteita. Hyvä muurari antaa mielellään työkohteidensa osoitteita. Voit myös pyytää malliseinän muurausta ennen varsinaisen julkisivumuuraustyöurakan aloittamista. Näin voit olla varma muurarinkin laadukkuudesta omassa rakennusurakassasi. Valmista kaunista ja laadukasta muurauksen lopputulosta katselet ilolla pitkään. Lisäksi muurattu julkisivu on kestävä, huoltovapaa ja arvonsa säilyttävä seinärakenne.

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...