Mökki rantakuntoon ilman työleiriä

 

Suomalaisten jokakesäinen kansainvaellus mökeille on taas käynnistynyt. Kevyt rähjäisyys on mökillä monessa asiassa kotoisaa. Huonekalut, astiat ja vaatteet ovat usein kuluneempia kuin kaupunkioloissa. Rakenteisiin rähjäisyys ei kuitenkaan istu edes mökillä. Sammaloitunut katto näyttää idylliseltä, mutta se imee itseensä vettä. Kun märkä sammal pakkasella jäätyy, se aiheuttaa herkästi vaurioita katon rakenteisiin. Siksi asiaan kannattaa puuttua. Katon kasvustoista ja julkisivua pilkuttavasta homeesta pääsee eroon BioComb-kiinteistönhuoltoaineilla. Ne tuhoavat pinnoilta homeen, sammalen ja muut mikrobikasvustot. Myöhemmin sade ja tuuli huuhtovat irtoavan kasvuston pois. Aikaa yksinkertaiseen ruiskutuskäsittelyyn kuluu vain pari tuntia. Näin mökin kuntoa voi kohentaa itse edullisesti.

Kotitalon julkisivusta pidetään yleensä hyvää huolta, mutta mökkien ja piharakennusten katot saavat sammaloitua rauhassa. Luonnonläheisessä mökkiympäristössä rakenteissa kukkivat sammal-, levä- ja homekasvustot jäävät herkemmin huomiotta. Ne tulisi kuitenkin pestä pois, etteivät ne hiljalleen rapauta rakennuksen kuntoa.

– Mökki ei ole ainoastaan tärkeä paikka vapaa-ajan viettoon, vaan se on monelle myös merkittävä sijoitus. Jotta se säilyttäisi arvonsa, mökkiä ei kannata päästää rapistumaan. Avainasemassa on ennakoiva kunnossapito. Sen ei tarvitse tarkoittaa loputonta työleiriä tai remonttiin palavia lomarahoja. Esimerkiksi katon huoltopesun voi hoitaa itse parissa tunnissa ilman aiempaa kokemusta, muistuttaa Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Mökki rantakuntoon ilman työleiriä

Pitkäaikaista suojaa kasvustoja vastaan
Biohajoavat BioComb-kiinteistönhuoltoaineet tuhoavat tehokkaasti mikrobikasvustoja, jotka aiheuttavat sammalen, jäkälän, levän, homeen ja sienien kasvua rakennusten pinnoille. BioComb-käsittely ehkäisee uusien kasvustojen syntymistä jopa 3–4 vuoden ajan.

Tiivisteestä laimennettu liuos on helpointa levittää katolle ja seiniin matalapaineruiskulla. Seinille käsittely kannattaa tehdä kahteen kertaan, jotta aine ehtii imeytyä joka kohtaan, eikä valu pois. Sen jälkeen luonto saa hoitaa loput: sateen ja tuulen mukana irtoava aines on myrkytöntä, eli se ei vahingoita istutuksia tai nurmikkoa.

– Jos ei malta odotella sateiden tuomia tuloksia, käsitellyt pinnat voi huuhtoa puutarhaletkulla muutaman päivän kuluttua. Pitkäkestoisemman suojan saa, kun jättää aineen vaikuttamaan rakenteisiin. Painepesuria ei pidä käyttää huuhteluun. Paineen voimasta huokoisten kattomateriaalien pinta saattaa rapautua tai halkeilla, jolloin mikrobikasvustot ilmestyvät siihen entistä ärhäkämmin. Seinissä paineen voima voi työntää vettä sisälle rakenteisiin, Kärppä toteaa.

Huoltopesulla voi ehkäistä remontin tarvetta
Huoltopesu on kustannustehokasta, sillä se ennaltaehkäisee kalliimpia remontteja. Katon puhdistus ja suojaaminen lisäävät katon elinikää. Huoltopesu riittää usein puhdistamaan likaiset seinät ja korvaamaan ulkomaalauksen. Maalausta ei tarvita, jos maalipinta on ehjä eikä hilseile. Mökin käsittelyyn tarvittavat aineet ja välineet maksavat kohteen koosta riippuen alle sadasta eurosta muutamaan sataan euroon.

Kattojen puhdistukseen sopii BioComb Puhdas Katto Extra Strong, jota myydään neljän litran tiivistepakkauksessa. Laimennussuhde on 1 osa BioCombia, 5 osaa vettä. Tämä riittää jopa 150 neliön puhdistukseen. Aine sopii tiili-, mineriitti-, huopa- ja peltikatoille. Eloksoitu alumiini voi muuttua läikikkääksi, joten sille BioComb-käsittelyä ei suositella. Varsinkin vanhoja kattoja kannattaa puhdistaa BioCombilla: huokoinen pinta imee itseensä enemmän suojausainetta, mikä ehkäisee tehokkaasti uuden kasvuston syntymistä.

BioComb Puhdas Julkisivu -tiiviste on tarkoitettu seinien huoltopesuun. Sen laimennussuhde on 1 osa BioCombia, 2 osaa vettä. Aine sopii puu-, tiili-, betoni-, kivi-, muovi- ja peltipinnoille sekä rapatuille seinille. Lasipinnoille sitä ei kannata levittää, sillä aine voi harmaannuttaa lasia. Myös roiskeet kannattaa pyyhkiä lasista heti pois. Julkisivujen lisäksi käsittelyn voi tehdä esimerkiksi nuhjuisille aidoille.

Jotta BioComb pääsee tuhoamaan kasvustot tehokkaasti, kasvuston on oltava kuivaa, kun työhön ryhdytään. Siksi huoltopesua ei kannata aloittaa märällä kelillä tai sateen uhatessa. Päivän kuiva aika ennen käsittelyä ja muutama tunti sen jälkeen riittää.

Apuun voi tilata myös BioComb Mestarin
Jos huoltopesua ei halua tehdä itse, Sokevan kautta paikalle voi tilata BioComb Mestarin. Nämä kiinteistönhuollon ammattilaiset hoitavat katon tai julkisivun suihkutuksen BioComb-aineilla. Heitä on tällä hetkellä noin 120 ympäri Suomen, ja uusia koulutetaan jatkuvasti. Avaimet käteen -huoltopesun hinta riippuu kohteen sijainnista, koosta ja kunnosta, mutta käsittelyn hinta on reilusti alle kymmenen euroa neliömetriltä.

Lisätietoja:
www.sokeva.fi

Jälleenmyynti:
Hyvin varustetut rauta- ja maalikaupat

Kuluttajatiedustelut:
Sokeva Oy, puh. 020 775 6921


Sokeva Oy:n laaja pintavalikoima kattaa maalaustarvikkeet ja erilaisten pintojen puhdistus- ja käsittelyaineet. Vuonna 1997 yhtiöitetyn Sokeva Oy:n osakekannan omistaa Näkövammaisten Keskusliitto ry.

Luokitukset

Vesikatto

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...