Motiva: energiatodistusten hinnat nousseet vain vähän

 

Asuinrakennusten energiatodistusten hinnat ovat olleet viime vuosien ajan lähes samalla tasolla kuin vuonna 2017, jolloin Motiva edellisen kerran selvitti todistusten hintatasoa. Muutosta on tapahtunut vain hieman, mutta erot matalimman ja korkeimman hinnan välillä ovat kasvaneet.

Motiva: energiatodistusten hinnat nousseet vain vähänOlemassa olevan kerrostalon energiatodistus maksaa keskimäärin 650 euroa. Olemassa olevan pientalon energiatodistuksen saa keskimäärin 350 eurolla. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Uudispientalon energiatodistus maksaa keskimäärin 290 euroa, olemassa olevan pientalon energiatodistuksen saa noin 350 eurolla. Nousua aiempaan verrattuna oli 10–20 euroa. 

Uudisrivitalon energiatodistus maksaa keskimäärin 450 euroa ja olemassa olevan keskimäärin 510 euroa. 

Uudiskerrostalon energiatodistus on keskimäärin 860 euroa ja olemassa olevan keskimäärin 650 euroa. Isommat asuinrakennukset olivat nyt toista kertaa mukana selvityksessä. 

Vuoteen 2017 verrattuna rivitalojen energiatodistusten hinnat ovat nousseet hieman, mutta kerrostalojen energiatodistusten hinta on pysynyt liki ennallaan. 

Hintatiedot kysyttiin energiatodistusten laatijoilta kokonaishinta-arviona sisältäen arvonlisäveron. Tästä syystä hinta saattaa vaihdella sen mukaan laskutetaanko esimerkiksi matkakustannukset erikseen. 

Kerros- ja rivitaloissa hintaan vaikuttaa myös kohteen koko ja rakennusten määrä. Myös kytkeminen muun selvityksen yhteyteen voi vaikuttaa energiatodistuksen hintaan. 

Todistuksen laatimiseen kuuluvaan olemassa olevan rakennuksen havainnointiin käytettiin yleensä tunnin verran. Pientaloissa yleisin havainnointiaika oli 1–2 tuntia, joka oli hieman enemmän kuin kerros- tai rivitaloissa. 

Olennainen osa olemassa olevan rakennuksen energiatodistusta ovat toimenpide-ehdotukset, joiden avulla rakennuksen energiatehokkuutta ja siten E-lukua voidaan parantaa. Toimenpide-ehdotuksia annetaan myös rakennuksen käyttöön ja kunnossapitoon liittyen. 

E-luvun parantamiseksi ehdotettiin yleisimmin pien- ja rivitaloissa yläpohjan lisäeristämistä, lämmitysmuodon sekä ikkunoiden ja ovien vaihtoa, ilmalämpöpumpun asentamista ja ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantamista. 

Kerrostaloissa E-luvun parantamiseksi ehdotettiin yleisimmin ikkunoiden ja ovien vaihtoa, poistoilmalämpöpumppua, lämmitysmuodon vaihtamista ja ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantamista. 

Kunnossapitoon liittyen ehdotettiin lämmitysjärjestelmän säätämistä, ilmanvaihdon toiminnan parantamista sekä huoltoa ja säätöä, huonelämpötilojen muutosta ja ikkunoiden ja ovien tiivistämistä. 

Energiatodistusten hintakysely toteutettiin 18.3.–1.4.2021 ja siihen vastasi yhteensä 87 energiatodistusten laatijaa. 

Energiatodistusrekisterissä oli vuoden 2020 lopussa 1008 rekisteröitynyttä energiatodistuksen laatijaa, joista noin 350 toimii aktiivisesti. Laatijoista 100 aktiivisinta teki vuonna 2020 kaikista todistuksista noin 68 %.  

Kyselyyn vastanneet laatijat olivat laatineet yhteensä noin 3100 uudiskohteen ja 8800 olemassa olevan kohteen energiatodistusta. Energiatodistusrekisterissä on uudiskohteiden energiatodistuksia noin 68 000 ja olemassa olevien kohteiden todistuksia noin 84 000 kappaletta. 

Energiatodistus tarvitaan uusille rakennuksille rakennuslupaa haettaessa ja olemassa olevan rakennuksen tai sen tilojen tai huoneistojen myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.

Luokitukset

Energia

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...