Motivalta ohjeet fiksuun viilennykseen

 

Kodin viilentäminen lisää asumismukavuutta. Helpot viilennystavat ehkäisevät ennalta asuntojen lämpenemistä ilman sähköä kuluttavia jäähdytyslaitteita, Motiva toteaa. Mikäli huonetilojen koneelliselle jäähdyttämiselle on tarvetta, valitaan mahdollisimman energiatehokas laite.   

Motivalta ohjeet fiksuun viilennykseenTuulettimella huoneilman saa liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin, vaikka tuuletin ei alennakaan sisälämpötilaa. Kuva: Stux/Pixabay

Motivan mukaan koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvita lainkaan, mikäli paahteen ja keskipäivän kuuman ilman pitää visusti ulkona ja välttää lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä.  Aurinkosuojauksessa saadaan suurin teho, jos säteilyn pääsy ikkunalle saadaan estettyä kokonaan. 

 — Tehokas aurinkosuojaus toteutuu ulkopuolisilla aurinkosuojilla kuten markiiseilla. Myös sisäpuolisista aurinkosuojista, kuten säle- tai rullakaihtimista on apua. Tarjolla on muun muassa automaattisesti ohjautuvia ikkunan ulkopuolisia sälekaihtimia sekä moottoroituja markiiseja, muistuttaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.  

Tärkeää on myös tarkistaa, että lämpöpatterit on suljettu. Jos kylpyhuoneessa on sähköllä toimiva mukavuuslattialämmitys, se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää matalammalla kuin talvella. Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa. Motiva muistuttaa varmistamaan riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia ja muut pinnat kuivuvat päivän aikana.  

Motiva antaa ohjeet ylikuumenemisen torjuntaan: ovet ja ikkunat kiinni päivällä, ikkunoiden eteen verhot tai kaihtimet, tarpeettomien sähkölaitteiden sammutus, uunin ja sisäsaunan lämmityksen välttäminen, ikkunoiden avaus vain varjon puolelta, yön viileyden hyödyntäminen tuuletuksessa.

Helteiden jatkuessa pidempään sisälämpötila voi nousta tukalan korkealle, jolloin tuulettimia ja ilmastointilaitteita hankitaan kotiin helpottamaan oloa. Tuulettimella huoneilman saa liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin, vaikka tuuletin ei varsinaisesti alennakaan sisälämpötilaa.  

Siirrettävät ilmastointilaitteet sen sijaan jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta.  

Ilmalämpöpumppu on tehokkain viilennyslaite kotiin, jos sen asentaminen on mahdollista. Hankinnassa on muistettava, että ilmalämpöpumpun asentamisen voi tehdä vain pätevyyden omaava urakoitsija ja taloyhtiöissä hankinta vaatii taloyhtiön luvan. Motivan mukaan maltillinen viilentäminen ilmalämpöpumpulla ei aiheuta merkittäviä kustannuksia. 

Jäähdytysteholtaan pienemmät laitteet riittävät esimerkiksi makuuhuoneeseen, mutta isompiin tiloihin tarvitaan enemmän kapasiteettia.  Laitteen energialuokka on tarkistettava ja valittava mahdollisimman energiatehokas laite.  Laitteiden äänitasoa (dB) ja energiatehokkuuskerrointa (EER) on vertailtava. Mitä suurempi EER, sitä taloudellisemmin laite Motivan mukaan jäähdyttää.  

Motivan mukaan tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteen ja käyttötapojen mukaan vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa. Sähköä ja rahaa säästyy, kun laitteita käytetään järkevästi ja vain tarvittaessa, Motiva toteaa.

Motiva Oy on valtion kestävän kehityksen yhtiö, joka tarjoaa julkishallinnolle, yrityksille, kunnille ja kuluttajille tietoa ja ratkaisuja kestäviin valintoihin.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...