Mustaa puuta, valkoista kiveä: Tuusulan asuntomessuilla on helmiä

 

Tämän vuoden asuntomessut järjestetään elokuussa Tuusulassa. Messualueella pääsee tutustumaan 27 pientaloon, joista suurin osa on puurakenteisia.  Messutalojen rakentamisessa ja sisustuksessa on korostettu ekologisuutta ja kotimaisuutta. 

Messualue on Hyrylän palvelujen lähellä. Entiselle 480 hehtaarin varuskunta-alueelle rakennetaan lähivuosien aikana Rykmentinpuistoa, jonne on suunniteltu koteja ja palveluja 15 000 ihmiselle. Asuntomessualue on Rykmentinpuiston itälaidalla, tasaisessa maastossa Kulloontien varressa. 

Messualueelle on haluttu luoda kylämäistä kaupunkiasumista, eli palvelut, luonto ja naapurit ovat lähellä. Kylämäisyys tarkoittaa myös yhteisöllisyyttä; alueelle tulee pihasaunoja ja kasvihuoneita yhteiskäyttöön ja tarjolla on myös etätyötiloja ja viljelyspalstoja.  

Tuusula pääsee järjestämään asuntomessuja kolmannen kerran. Vuoden 1970 messut olivat asuntomessujen historian ensimmäiset. Toiset messut olivat vuonna 2000, ja nyt elokuussa järjestettävät messut ovat samalla asuntomessujen 50-vuotisjuhlat.

Messualueella on 27 pientaloa. Niistä 22 on tehty puusta ja viisi kivestä. Tontit eivät ole suuria, joten rakennusten neliöt ovat kohtuullisia, suurin osa on huoneistoalaltaan 100–150 -neliöisiä, 200-neliöisiä on kaksi.  

Suurin osa taloista on energiatehokkuusluokassa B, kuusi on yltänyt A-luokkaan ja  yksi rakennus on C-luokassa. Suurimmassa osassa taloista on jokin lämpöpumppu lämmöntuottajana. Kymmenen taloa on liitetty kaukolämpöön, ja yhdessä on suora sähkölämmitys.

Mustaa puuta, valkoista kiveä: Tuusulan asuntomessuilla on helmiäKuva: Sakari Mäkelä White Cloud

Poikkeuksellista arkkitehtuuria

Messualueen mielenkiintoisimpiin kohteisiin kuuluu Finnlog CLT- ja Hirsitalot Oy:n yksitasoinen musta, huoneistoalaltaan 144-neliöinen Hetena.

– Olemme ensimmäistä kertaa asuntomessuilla Finnlog-tuotemerkillä. Olemme rakentaneet Suomessa taloja vuodesta 2003 aliurakoitsijana isoille puu- ja hirsitalotoimittajille. Nyt meillä on riittävästi kokemusta omalle tuotemerkille. Toimitamme talot yleensä avaimet käteen -ratkaisuna, siitä on meille kilpailuetua, Finnlogin toimitusjohtaja Alar Anton kertoo.

Hetenan runko on tehty suomalaisesta ristiinlaminoidusta massiivipuusta eli CLT:stä. Julkisivussa on kahdella tavalla poltettua puuta, mistä on saatu pintaan mustan ja ruskean vaihtelua. Talon luvataan olevan hengittävä ja muoviton. 

Hetenan energiatehokkuusluokka on B, E-luku 90. Energiatehokkuusluokka A:han olisi Alar Antonin mukaan päästy asentamalla katolle aurinkopaneelit, mutta neljään eri suuntaan kalteva ja keskeltä auki oleva katto ei ole optimaalinen alusta paneeleille; ratkaisu ei olisi ollut kustannustehokas.

Rakennus on liitetty kaukolämpöön, jota jaetaan vesikiertoisella lattialämmityksellä.

Hetenan arkkitehtuuri on näyttävää, ja sen muotokieli eroaa selvästi asuntomessujen tutummasta tarjonnasta. Arkkitehtina on ollut Mikki Ristola Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy:stä. Neliskanttisessa rakennuksessa on keittiö ja viisi huonetta keskellä olevan, kahteen suuntaan avautuvan atrium-pihan ympärillä. Atriumeja suunniteltiin pientaloihin 1960- ja 1970-luvuilla, mutta pitkään pois olleena se näyttää nyt hyvin modernilta.   

Tyylikkään sisustuksen erikoisuus on erikoisbetonilattia keittiön, olohuoneen ja ruokailutilan alueella. Makuuhuoneissa on öljyvahattua lankkuparkettia.

 

Hyvää huomenta Huomenessa

Honkarakenteella on asuntomessuilla kaksi kohdetta. Toinen niistä, Honka Huomen, on rungoltaan ja julkisivultaan hirsinen, huoneistoalaltaan 121-neliöinen, yksitasoinen neljän huoneen ja keittiön talo.  

Honka Huomenen energiatehokkuusluokka on B, E-luku 86. Lämmönlähteenä on ilma-vesilämpöpumppu, jonka tuottamaa lämpöä jaetaan vesikiertoisella lattialämmityksellä. Varaston katolla on aurinkosähköpaneelit sähköauton latausta varten.

– Honka Huomen on mahdollisimman kompakti kaupunkitalo, tässä ei ole yhtään hukkaneliötä. Tilat ja mitoitus on mietitty huolella. Suunnittelun tavoitteena on ollut hyvinvointi: arkkitehti ja muut rakentamisen ammattilaiset ovat miettineet, miten voivat tuoda lisäarvoa ihmiselle, Honkarakenteen arkkitehti Anne Mäkinen sanoo.

Rakennus avautuu ympärillä oleviin maisemiin. Avoimesta keittiö-olohuoneesta on suuret UV-suojatut ikkunat talon edessä olevalle terassille.

– Luonto tulee sisään, siitä saa energiaa, Mäkinen toteaa.

Sisustuksesta on haluttu tehdä mahdollisimman rauhoittava. Värimaailma on tyyni: harmaata, vaaleaa, luonnonmateriaalien sävyjä. Keittiökaapiston ovet ovat klassisen siniset. Pintamateriaaleilla on M1-luokitus takaamassa sisäilmaston hyvää laatua.

– Sisustuksessa ei ole menty trendien mukaan. Olemme halunneet näyttää, miten hirttä voi tuoda esille uudella tavalla, sisustussuunnittelija Maru Hautala Suunnitteluhuone Nionio Oy:stä kertoo.

Honka Huomenessa on älykästä talotekniikkaa, mikä mahdollistaa erilaiset äänimaailmat ja valaistustunnelmat eri tiloissa. Sisustuksen erikoisuuksiin kuuluu kylpytilojen vieressä oleva Orangerie eli sisäpuutarha.

Kaareva Lumitiikeri

HEVI Kivitalojen toimittama kaksikerroksinen vaaleaksi rapattu, julkisivultaan kaareva Lumitiikeri-kivitalo erottuu ympäristöstään. Rakennuksessa on huoneistoalaa 155 neliötä. Alakerta on varattu keittiölle ja oleskelutiloille, yläkerrassa on makuuhuoneet, sauna sekä pääsy suurelle parvekkeelle, jossa on mahdollisuus kylpeä ulkona tähtitaivaan alla.

Rakennuksen kaarevat muodot ja tiiveyden on mahdollistanut sen runkomateriaali: polystyreeniset eli styroxiset EPS-valuharkot. Keveistä harkoista ladotaan haluttu rakenne, joka vahvistetaan teräksillä ennen kuin betoni valetaan harkkojen sisään. Eristeseinämien väliin syntyy kantava teräsbetoninen rakenne.

Lumitiikerin energiatehokkuusluokka on B, E-luku 90. Lämmönlähteenä vesi-ilmalämpöpumppu, lisäksi talossa on varaava takka sekä bioetanolitakka luomassa tunnelmaa heti sisääntulon yhteydessä.

– Ilma-vesilämpöpumppu riittää näin suuren talon lämmönlähteeksi, koska harkko on 45 senttiä leveä ja seinän U-arvo on hyvä, HEVI Kivitalojen projekti-insinööri Matti Hirviniemi sanoo. Hän toteaa, että EPS-rakentamisesta on kokemusta Suomessa yli 20 vuotta. Lumitiikeri toteutettiin hieman poikkeavasti: harkot ja raudoitukset koottiin elementeiksi jo tehtaalla ennen kuin ne tuotiin tontille betonitäyttöä varten.

Lumitiikeristä tulee koti Petri ja Saija Nylundille. Muuttomatka on lyhyt: he tekivät edellisen talonsa vuoden 2000 Tuusulan asuntomessuille. Silloin päädyttiin hirsiseen yksitasoratkaisuun. Petri Nylundin mukaan talossa on asuttu onnellisena, mutta mieleen oli jäänyt toive kaksitasoratkaisusta parvekkeineen.

Nylundit toimittivat vanhan hahmotelmansa kaksikerroksisesta talosta HEVI Kivitalojen suunnittelijoille, ja yhteinen sävel löytyi nopeasti. Petri Nylund kehuu talon kestävyyttä, energiatehokkuutta ja modernia muotoilua. Sisustuksessa on suosittu suomalaista osaamista. Sisustussuunnittelusta on vastannut Laura Seppänen.

– Haluttiin avaimet käteen -ratkaisu, se oli meille helppo ja huoleton. Heittäydyttiin HEVI:n ja sisustussuunnittelijan vietäviksi, sanoo kokonaisuuteen hyvin tyytyväinen Petri Nylund.

Elokuussa Tuusulaan

Pientalojen lisäksi asuntomessualueella on puinen neljän asunnon rivitalo, 32 asunnon puinen moduulikerrostalo sekä yksi rivi puisia ja toinen kivisiä kaupunkipientaloja eli townhouse-asuntoja.

Alueella on myös nelikerroksinen betonirunkoinen ja puujulkisivuinen kerrostalo sekä palveluasuntojen ja varhaiskasvatuksen yhteinen kortteli, jossa 1–2 -kerroksisten rakennusten runko on betonia ja julkisivu puuta.

Asuntomessualue on yleisölle avoin 3.-30.elokuuta joka päivä.

Teksti: Jaana Ahti-Virtanen/Ahtipa

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...