Näin estät asunnon kuumenemista kesällä

 

Auringonvalon lisääntyminen saa monissa kodeissa sisälämpötilan nousemaan tukalaksi. Kiinni vedetyt verhot ja kaihtimet hidastavat asunnon lämpenemistä. Tehokkaammin asunnon viileänä pysymiseen voi vaikuttaa pysäyttämällä paahteen jo ulkona. Terassin, ikkunoiden ja parvekkeiden jatkoksi asennetut markiisit suojaavat auringolta, mutta eivät peitä näköalaa.

Aurinkosuojiksi tehtyjä markiiseja pidetään usein virheellisesti sateensuojina. Todellisuudessa ne täytyy sateen yltyessä sulkea. Matalalta paistavan auringon voi torjua seinämäisellä sivumarkiisilla, joka antaa yksityisyyttä ja tuulensuojaa. Sisälle tulvivan valon määrää voi säädellä myös pimentämiseen suunnitelluilla kaihtimilla. Pislan kekseliäissä Day & Night -rullakaihtimissa vuorottelevat läpinäkyvät ja pimentävät kaistaleet, joiden keskinäisiä suhteita voi säätää saumattomasti. Näin unta on helpompi saada myös yöttömässä yössä.

– Liian korkeaksi nousseen sisälämpötilan viilennys voi olla varsinainen sähkösyöppö, jos apuna käytetään ilmastointilaitetta, ilmalämpöpumppua tai tuuletinta. Energiaa säästyy, kun auringon paahde pysäytetään jo ulkona. Muuten lämpö ehtii siirtyä sisälle huoneisiin. Pelkkä verho ikkunassa ei riitä pysäyttämään porotusta. Suurten ikkunoiden yläpuolelle sekä parvekkeiden tai terassien jatkoksi asennetut markiisit pitävät huoneet varjossa ja viileämpinä, vinkkaa rakentamisen ja sisustamisen tuotteisiin erikoistuneen Pisla Oy:n myyntijohtaja Mika Sandelin.

Rivi- ja pientaloissa markiisin voi asentaa mihin tahansa seinä- tai kattorakenteeseen, joka kestää sen painon. Yleensä puurakennuksissa on koolaus, mihin kiinnitykseen tarvittavat kannakkeet saa hyvin kiinni. Pelkkään ulkovuorilautaan markiisia ei siis kannata kiinnittää. Eri kivimateriaaleille, kuten tiilille, betonille ja Leca-harkoille, löytyy rautakaupasta omat kiinnikkeensä. Pislan markiisien mukana tulevat kannakkeet sopivat sekä seinä- että kattokiinnitykseen. Varastokuosien ja vakiokokojen lisäksi markiisin voi teettää mittatilaustyönä, jolloin valitsemaan pääsee kuosin, mitat, koteloinnin ja lipan muodon.

– Taloyhtiöissä markiisia ei saa asentaa ilman lupaa, koska sitä pidetään julkisivumuutoksena. Lupa tulee aina tarkistaa isännöitsijältä ja taloyhtiön hallitukselta. Yleensä luvan kyllä saa, mutta markiisin väri pitää valita julkisivun mukaan, Sandelin muistuttaa.

Markiisi ei ole sadelippa
Markiisin voi asentaa sekä pohjakerroksen että ylempien kerrosten ikkunoiden, parvekkeiden ja terassien suojaksi. Kerrostaloihin suositellaan pienempää parvekemarkiisia. Tehokkaasti UV-säteilyä estävä läpivärjätty kangas suojaa pihakalusteita ja terassirakenteita kauhtumiselta. Se ehkäisee myös auringonvalosta johtuvaa tapettien ja tekstiilien haalistumista sisätiloissa. Markiisin kaltevuutta voi säätää niin, että se tarjoaa parhaiten varjoa haluttuun tilaan.

– Vastoin yleistä mielikuvaa markiisia tulisi käyttää vain auringonsuojana, ei sadelippana. Sadevesi voi kertyä markiisin päälle ja venyttää kangasta. Pahimmassa tapauksessa veden paino voi hajottaa mekanismin. Siksi se tulisi sulkea kovalla sateella. Suurimmat vahingot markiiseille aiheutuvat silloin, kun ne on jätetty auki kovalla tuulella. Kevyttä tuulta vastaan avuksi voi hankkia tuulitukivarret, eli alumiiniset varret, joilla markiisin etureunan voi tukea kiinni maahan, Sandelin toteaa.

Lisävarusteina moottori, tuulisensori ja sivumarkiisi
Markiisi avataan ja suljetaan käsin kammella. Avuksi voi kuitenkin asentaa moottorin, jolla avaaminen ja sulkeminen onnistuu kytkimestä tai kaukosäätimestä painamalla. Viisikanavaisella kaukosäätimellä voi ohjata useampia markiiseja, joihin on asennettu moottori. Moottoriin voi kytkeä aurinko- ja tuulisensorin, joka automaattisesti säätää markiisia auki ja kiinni muuttuvan sään mukaan. Uutena lisävarusteena on tärinäsensori, joka sulkee markiisin, jos siihen kohdistuu tärinää. Näin tuulen vaikutus markiisiin tulee paremmin huomioiduksi esimerkiksi puuskittaisella tuulella.

Yksityisyyttä ja tuulensuojaa terasseille antavat Pislan seinämäiset sivumarkiisit. Sivumarkiisin voi halutessaan avata ja sulkea: avatessa markiisikangas vedetään pystymallisen kotelon sisältä ulos ja kiinnitetään vastakappaleena toimivaan tolppaan. Tolpat voi ruuvata kiinni terassin rakenteisiin tai maahan voi valaa pienen betoniankkurin, johon tolpat saa pultattua. Sisäänrakennettu jousi pitää kankaan tasaisessa kiristyksessä, joten markiisi pysyy siististi suorassa. Sivumarkiisia on saatavana 1,2 metrin ja 1,8 metrin korkuisena. Leveys on aina 3 metriä. Kangasvaihtoehdoksi voi valita joko aavistuksen läpinäkyvän Screen-polyesterikankaan tai läpivärjätyn akryylikankaan, jossa on DupontTM Teflon -pinnoite. Molemmat kestävät hyvin aurinkoa haalistumatta, ja ne on helppo pitää puhtaana.

Huoneet pimeiksi säädettävällä rullakaihtimella
Markiisit pitävät huoneet varjossa paahteella, mutta ne eivät pimennä tai peitä näkymää. Huoneiden pimentämiseen on olemassa uudenlaisia ratkaisuja, joilla valon määrää voi säädellä saumattomasti.

– Näillä leveysasteilla pimentävä rullaverho on ensiarvoisen tärkeä, kun miettii yöunia valoisina kesäöinä. Pislan Day & Night -rullakaihtimissa on vuorotellen läpinäkyviä ja pimentäviä kaistaleita. Rullakaihtimen kangas kulkee kaksinkerroin, ylhäältä alas ja takaisin ylös. Kun kaihtimen korkeutta säätää, päällimmäisen ja alimmaisen kankaan kaistaleet liikkuvat suhteessa toisiinsa. Näin sisälle pääsevän valon määrää voi säädellä tai ikkunan pimentää kokonaan, kuvailee Sandelin.

Rullakaihdinta on saatavana kuutta eri vakioleveyttä. Mittatilauksena kaihdin voidaan myös valmistaa toivotun levyisenä. Vakiokorkeus on 160 senttimetriä kotelon yläreunasta alalistan pohjaan. Värivaihtoehtoja ovat valkoinen, vaaleanharmaa ja musta. Edullisemmissa Day and Night Presto -rullakahtimissa värivaihtoehtona on lisäksi beige.

Pisla Oy
www.pisla.fi

Näin estät asunnon kuumenemista kesällä
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...