Näin säästyt palovammoilta pimenevissä mökkilöylyissä

 

Patakinnas pitää näpit suojassa – valaistu askelma estää harha-askeleet

Pimenevä syysilta ja lähestyvä mökkisaunan talviteloille laittaminen on sopiva hetki silmäillä saunaa turvallisuusseikat mielessä. Jos saunan valaistus, lauteiden kunto ja turvakaiteet eivät ole kunnossa, pimenevät illat voivat altistaa mökkisaunassa palovammoille. Löylyttely on nautinnollisempaa myös lapsiperheille, jos energia ei mene pikkupilttien kieltämiseen ja vahtimiseen.

HUS:n mukaan lähes viidennes Hyksin valtakunnallisessa palovammakeskuksessa hoidetuista vaikeista palovammoista liittyy saunaan. Muun muassa mökkisaunojen kiukaat, kuumavesisäilöt ja varomaton veden käsittely aiheuttavat palovammoja.

Saunayhtiö Harvian sauna-asiantuntija, saunatehtaan johtaja Vesa Vehmaa kertoo, mistä aineksista syntyy mahdollisimman turvallinen saunakokemus.

Huonokuntoiset lauteet voivat romahtaa

– Lauteiden kunto on turvallisen saunomisen a ja o. Lahot lauteet voivat jopa romahtaa. Vihoviimeinen ajatus on todeta lahojen lauteiden äärellä: kyllä nämä vielä tämän kesän kestävät. Siinä voi porukan saunailta päättyä ikävällä tavalla, jos lauteet pettävät alta, Vehmaa toteaa.

Kun saunan ilmanvaihto pidetään kunnossa, lauteet kuivuvat nopeasti eivätkä lahoa. Lauteiden käyttöikää voi pidentää parafiiniöljykäsittelyllä. Hoidetut lauteet pitävät myös tikut erossa istumalihaksista.

Kaiteet kaitsevat katrasta

Jotta palovammat pysyisivät loitolla, kiukaaseen kaatumisen riski täytyy minimoida – erityisesti lapsiperheiden ja senioreiden saunoissa.

– Lapsiystävällisessä saunassa on suojakaiteet kiukaan ympärillä. Joihinkin kiuasmalleihin on mahdollista asentaa myös valaistut kaiteet. Kaiteet tarvitaan kiukaan ympärille lapsiperheissä myös silloin, jos kiuas on integroitu lauteisiin, Vehmaa kertoo.

Myös nousukaiteet lisäävät saunan turvallisuutta, jotta horjahtamisen riski vähenee. Nousukaiteet ovat tarpeen lapsiperheiden saunojen lisäksi erityisesti seniorisaunoissa.

Siristeletkö saunassa?

Yksi syy saunomisen aiheuttamiin palovammoihin voi piillä siinä, että silmälasit joudutaan jättämään saunan eteiseen. Myös heikentynyt hämäränäkö voi aiheuttaa ongelmia saunassa, erityisesti iltojen pimentyessä. Siksi saunan riittävän valaistuksen varmistaminen lisää saunan turvallisuutta.

– Tunnelmallinen valaistus kuuluu saunomiseen, eikä saunasta ole tarkoitus tehdä joulukuusta. Tee edes tämä: Tarkista, että saunassa oleva lamppu on ehjä ja toimii. Yksi hyvä vinkki ehkäistä horjahteluita ja ohiastumisia on valaista saunan askelmat. Näin tunnelmallisuus säilyy, mutta turvallisuus lisääntyy, Vehmaa vinkkaa.

Patakinnas pitää palovammat loitolla

Saunanpesän sytyttäminen vaatii varovaisuutta. Jos näpit uhkaavat palaa puita sytyttäessä, avuksi kannattaa ottaa normaalia pidemmät tulitikut. Palovammoja voi saada käsiin myös metallisesta saunanpesän luukun kahvasta ja kuumavesihanasta. Harvian puulämmitteisten kiukaiden mukana toimitetaan tätä nykyä luukun avaamiseen tarkoitettu kahvan avaaja turvallisuuden lisäämiseksi.

– Eihän siitä hyvää seuraa, jos luukkua tai hanaa yrittää avata ja sulkea paljain käsin. Halkoa tai löylykauhaa apuna käyttäen taas saattaa tulla särkeneeksi luukun lasisen ikkunan. Turvallisinta on valita kiuas, jossa luukun ja hanan kahvat on valmistettu kuumentumattomasta materiaalista. Hyväksi havaittu vinkki on myös pitää saunassa patakinnasta, jonka avulla luukun ja vesihanan avaaminen ja sulkeminen sujuu turvallisesti, Vehmaa neuvoo.

Liiallinen alkoholin käyttö saunoessa lisää Hyksin palovammakeskuksen mukaan vaikeiden palovammojen riskiä.

– Varsinkin pitkään saunottaessa riittävä juominen on tärkeää kuivumisen ehkäisemiseksi. Käteen kannattaa kuitenkin saunaillan venyessä vaihtaa vesilasi, Vehmaa muistuttaa.

Pyykit pois saunasta

Kun löylyt alkavat olla löylytelty, kannattaa muistaa vielä pari seikkaa ennen kuin lähtee verannalle vilvoittelemaan.

– Suuri osa saunojen tulipaloista syttyy siten, että kiukaalle putoaa jotain palavaa materiaalia. Sauna on täysin väärä paikka vaatteiden, pyyhkeiden ja laudeliinojen kuivaamiseen. Kiukaan päälle viritetty nailoninen pyykkinaru venyy kuumassa saunassa, ja tulipalon riski on taattu, Vehmaa varoittaa.

Jos saunassa on pesupiste, saunan lattialla kannattaa käyttää puisia ritilöitä liukastumisen estämiseksi. Ne täytyy kuitenkin muistaa nostaa saunomisen päätyttyä pystyyn, jotta ne kuivuvat kunnolla eivätkä jää niljakkaiksi.

Hyvin suunniteltu sauna on turvallinen sauna

Jos sauna alkaa näyttää aikansa eläneeltä ja saunaremontti siintää mielessä, saunan suunnitteluun kannattaa panostaa. Näin välttyy palovammojen lisäksi myös tulipalolta. – Kaikki lähtee hyvästä suunnittelusta. Hyvin suunniteltu sauna on turvallinen sauna, Vehmaa toteaa.

Saunaa suunniteltaessa on ensinnäkin varmistettava, että kiuas on sijoitettu turvallisesti. Kiuasta asennettaessa on tärkeää noudattaa suojaetäisyyksiä seinään ja lauteisiin. Erillisen suojaseinän avulla kiukaan suojaetäisyyksiä voidaan pienentää merkittävästi. Suoja-alustaa puolestaan kannattaa käyttää esimerkiksi silloin, kun kiuas asennetaan vesieristetylle laattalattialle tai puulattialle.


Harvia on johtava kiuas- ja saunatuotevalmistaja, jolla on erittäin vahva asema kotimaassa ja vientiä yli 65 maahan. Harvia-yhtiöt työllistävät noin 300 henkilöä, tuotantolaitokset sijaitsevat Suomessa ja Kiinassa, tytäryhtiöitä on myös Venäjällä ja Virossa. Harvialla on pitkät perheyrityksen perinteet ja sen toiminta on sekä kannattavaa että kasvavaa. Keväästä 2014 alkaen yritysryhmän pääomistajana on ollut CapMan-pääomasijoitusyhtiön rahastot. www.harvia.fi

Näin säästyt palovammoilta pimenevissä mökkilöylyissäKuvituskuva.
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...