Nyt vietetään valtakunnallista puunhalausviikkoa!

 
Nyt vietetään valtakunnallista puunhalausviikkoa!

Halaa puuta, arvosta lähiympäristöäsi. Toista kertaa järjestettävä puunhalausviikko muistuttaa viherympäristöjen merkityksestä. Tempaus kannustaa ihmisiä halaamaan puuta ja osoittamaan siten arvostuksensa lähiviheralueita kohtaan.

Puunhalausviikkoa vietetään 21.–27.8.2017.

Halaa satavuotiasta!

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kannustamme halaamaan myös ”satavuotiaita” puuvanhuksia. Puut ovat maapallon pitkäikäisimpiä olentoja. Kotimaisista puulajeista pitkäikäisiä ovat muun muassa männyt, katajat, marjakuuset, lehtikuuset ja tammet. Suomen vanhimman puun arvellaan olevan Lapissa kasvavan 800-vuotiaan männyn.

Mutta mistä tunnistaa vanhan puun? Luonnonvarakeskuksen tutkija Eeva-Maria Tuhkanen kokosi yleisimmät vinkit puuvanhusten tunnistamiseen.

1. Vanhat puut ovat yleensä isoja, koska niillä on ollut aikaa kasvaa. Pieni koko voi kuitenkin hämätä! Kalliolla kasvava pieni männynkäkkyrä voi olla vaikkapa 100 vuotta vanha. Se on kasvanut hyvin hitaasti karulla kasvupaikalla.
2. Monilla puulajeilla vanhan puun kaarna on paksumpi ja uurteisempi kuin nuoren puun sileämpi ja ohuempi kuori.
3. Jollei puun koko tai rungon kaarna paljasta puun olevan vanha, niin latvuksen muoto saattaa paljastaa puun iän. Nuoret puut kasvavat usein villisti ja vapaasti, mutta vanhemmalla puulla latvus saattaa olla säntillisesti lajille tyypillisen muotoinen, ilman että sitä on leikattu.

Jaa halauksesi somessa tunnisteella #puunhalausviikko

Puita voi halata kaupungissa, maalla tai metsässä, joko yksin, kaverin kanssa tai isommallakin porukalla. Ajankohdan voi jokainen päättää itse. Puita voi halata esimerkiksi juoksulenkillä, sieniretkellä, Pokémoneja metsästäessä tai kiireisen työpäivän päätteeksi. Puiden halaaminen on myös oiva tapa juhlistaa Suomen luonnon päivää lauantaina 26.8.2017.


Puunhalausviikon järjestävät Viherympäristöliitto, Suomen 4H-liitto, Maa- ja kotitalousnaiset ja Luonnonvarakeskus. Puunhalausviikko on osa Suomen luonnon päivien ohjelmaa.

Luokitukset

Piha Muut

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...