Oikea syyslannoite toimii pakkasnesteenä

 
  • Kirjoittaja(t): Biolan Oy
  • Luotu: 20 Elokuu, 2015 - 09:57
  • Muokattu: 20 Elokuu, 2015 - 10:05

Viileän alkukesän jälkeen lämpimät päivät hellivät puutarhoja ja puutarhaharrastajia. Kesäisistä säistä huolimatta nyt on aika valmistaa monivuotiset kasvit talveen. Syksy on hyvä aika myös istuttaa puutarhaan uusia monivuotisia kukkia, puita ja pensaita.

 Riittävän ajoissa annettu syyslannoitus parantaa kasvien kestävyyttä kylmyyttä vastaan. Syksyllä annettava lannoite sisältää kaliumia ja fosforia.

– Syyslannoitteen kalium nostaa kasvien solunesteen väkevyyttä ja samalla jäätymispistettä. Se toimii ikään kuin pakkasnesteenä, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Fosfori puolestaan edesauttaa kukkasilmujen muodostumista ja lisää siten seuraavan vuoden kukintaa ja marja- ja hedelmäkasveilla myös seuraavan vuoden satoa.

– Syyslannoitus pitää antaa kasveille silloin, kun ne ovat vielä kesäisen vihreitä. Jos kasvit ovat jo ehtineet värittyä ruskan väreihin, ne eivät enää hyödynnä syyslannoitteen ravinteita. Vaikka päivälämpötilat ovat kesäisiä, päivän pituuden lyheneminen viestii kasveille lähestyvästä talvesta, siksi syyslannoituksen oikea aika on nyt, muistuttaa Riikka Kerttula.

Syksyllä annettava lannoite ei saa sisältää typpeä, koska typpi saa kasvin vihreät osat kasvamaan ja kasvin talvilepoon siirtyminen häiriintyy. Sen sijaan yksivuotisia kasveja, kuten parvekekukkia, voi lannoittaa typpipitoisella lannoitteella koko kesän, jotta ne jaksavat kukkia pakkasiin asti.

Syksyllä on oikea aika istuttaa uusia kasveja

Loppukesän korkeampi ilmankosteus takaa hyvän kasvuunlähdön uusille istutuksille. Nyt on hyvä aika istuttaa puita, pensaita ja perennoja.

– Moni ajattelee, että vain keväällä voi istuttaa kasveja. Syksyllä juurtuminen on jopa nopeampaa kuin keväällä. Ainoastaan menestymisensä äärirajoilla olevien arkojen kasvien istutus kannattaa jättää kevääseen. Tällaisia ovat muun muassa jaloruusut, jalokärhöt ja hedelmäpuut, kertoo Riikka Kerttula.

Istutusalueelta hävitetään rikkakasvit ja maa kalkitaan ja lannoitetaan. Jos rikkakasveja on paljon, kannattaa vanha maa-aines kuoria pois ja tuoda tilalle uutta puutarhamultaa. Istutusalue muokataan koko syvyydeltään ja muotoillaan ympäröivää maata korkeammaksi, koska kasvualusta tiivistyy sateiden ja talven vaikutuksesta jonkin verran.

Istutettava kasvi

Kasvualustan paksuus 

kivikkokasvit 

10–20 cm

keskikokoiset perennat 

30–40 cm

suurikokoiset perennat

50 cm

pensaat

50 cm

köynnökset

40–60 cm

pienet puut

60–80 cm

suuret puut

80–100 cm

Lisätietoja:

Riikka Kerttula, puutarhaneuvoja, Biolan Oy, puh. 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi, biolan.fi 

Luokitukset

Piha

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...