Öljylämmitys energiatehokkaaksi laitteiston päivityksellä

 

Suomen Lämmitystiedon mukaan pienitöisin ja edullisin tapa saneerata öljylämmitysjärjestelmä on vaihtaa vanha öljykattila uuteen, entistä vähemmän energiaa kuluttavaan ja vähäpäästöisempään kattilaan. Öljyn rinnalle voi ottaa käyttöön uusiutuvaa energiaa.

Öljykattilat ovat Suomen Lämmitystiedon mukaan varmatoimista tekniikkaa; hyvinkin vanhat kattilat saattavat joskus toimia teknisesti moitteetta. Vanhat kattilat eivät kuitenkaan yllä lähellekään nykykattiloiden noin 95 prosentin hyötysuhdetasoa; eli uudet kattilat ovat selvästi energiatehokkaampia kuin vanhat. Vaihdettavan kattilan iästä riippuen uusi kattila tuo 10–30 prosentin säästön öljynkulutukseen.

Keskimääräisen 150-neliöisen öljylämmitystalon öljyn vuosikulutus on 2000-luvulla pudonnut noin 2900 litrasta noin 2300 litraan, kun vanhoja kattiloita on uusittu ja taloissa tehty muita energiatehokkuutta parantaneita toimia.

Uutta kattilaa on Suomen Lämmitystiedon mukaan syytä alkaa harkita, kun vanha saavuttaa 25 vuoden iän. Öljypolttimien tyypillinen tehokas käyttöikä on noin 10–15 vuotta. Säästöjen lisäksi uudet laitteet tuovat mukavuutta: ei ole pelkoa lämmityksen reistailusta kesken lämmityskauden ja lämmintä käyttövettä riittää tarpeen mukaan. Hallittu saneeraus tulee aina edullisemmaksi kuin pakon edessä ja kiireessä tehty, Suomen Lämmitystieto toteaa.

Iän lisäksi järjestelmän uusimistarpeesta voivat viestittää muutkin merkit: verkostopaine laskee, toistuva veden lisäystarve, käyttövettä ei riitä tarpeeksi, teknisessä tilassa on kuuma, liitoksissa on vuotojälkiä, varolaitteet vikaantuvat. Kattilavaihdon tarpeesta kertoo myös liian suurelta tuntuva öljynkulutus.

Laitteiston päivitys

Öljylämmityssaneeraus on yksinkertaisimmillaan kattilan ja polttimen vaihto, jonka osaava asennusliike hoitaa yleensä päivässä. Samalla uusitaan öljylämmityksen säätöautomatiikka.

Jos lämmitysjärjestelmää ei ole uusittu 30 vuoteen, on tavallisesti tarpeen laajempi kunnostus, jolloin uusitaan teknisen tilan varustusta, muun muassa lämmönsäätölaitteet, paisunta-astiat ja pumput. Usein myös teknisen tilan putkistot ovat remontin tarpeessa.

Kun tehdään laajempi teknisen tilan remontti tai jos öljylämmityksen rinnalle kytketään vaikka aurinkolämmitys, on syytä ottaa ensin yhteys LVI-suunnittelijaan. Hyvin suunniteltuna laajempikin remontti sujuu asennusliikkeeltä nopeasti, yleensä 2–3 työpäivässä.

Uusien kattiloiden hyötysuhde on vanhoja selvästi korkeampi ja savukaasujen lämpötila siksi alhainen. Niinpä on syytä asennuttaa savuhormiin tehdasvalmisteinen, haponkestävä sisäpiippu, ellei sellaista jo ole. Sisäpiippu varmistaa hallitun kondenssiveden poiston, eikä vesi ei pääse rapauttamaan hormia.

Öljylämmitys energiatehokkaaksi laitteiston päivityksellä

Aurinko öljyn rinnalle

Energialähteiden rinnakkaiskäyttö eli hybridilämmitys yleistyy. Aurinkolämpö soveltuu hyvin öljylämmityksen rinnalle, samoin ilma-vesilämpöpumput sekä puupohjaiset polttoaineet esimerkiksi varaavassa tulisijassa tai kaksoispesäkattilassa.

Aurinkoa voi hyödyntää noin kahdeksan kuukautta vuodessa; aurinkoenergialla voi korvata noin 10–30 prosenttia pientalon energiankulutuksesta. Aurinkolämmityksellä hoidetaan joko vain lämpimän käyttöveden tuotanto tai sen lisäksi myös lämmitys. Uuden kattilan lisäksi hankitaan aurinkokeräimet ja aurinkolämpövaraaja. Jos entinen kattila on suhteellisen uusi ja kunnossa, ei sitä tarvitse tässä yhteydessä vaihtaa. Keräimet on helppo asentaa harjakatolle. Tasakatoilla käytetään erillisiä telineitä. Keräimiä tarvitaan rakennuksen ominaisuuksista riippuen 5–15 neliömetriä.

Auringon ilmaisenergian hyödyntäminen on aina ympäristön kannalta järkevää, koska se vähentää päästöjä. Aurinkolämmön ottaminen öljylämmityksen rinnalle lisää uuden järjestelmän hankkimiskustannuksia Suomen Lämmitystiedon mukaan tyypillisesti 5000–6000 eurolla. Urakoitsijan pitää suorittaa aurinkolämpölaitteiston käyttöönotto, opastaa sen käytössä ja antaa käyttö- ja huolto-ohjekansio.

Säiliön kuntoa on seurattava

Öljysäiliöiden säännöllinen tarkastaminen on pakollista tärkeillä pohjavesialueilla. Myös muualla on omistajan vastuulla huolehtia säiliön kunnosta. Sopiva tarkastus- ja huoltoväli on esimerkiksi 10 vuotta, mutta tarkastus kannattaa tilata aina, jos on vähänkin epätietoisuutta säiliön kunnosta. Käyttökelpoinen öljy imetään väliaikaisesti pois, ja tarkastus käy ammattilaiselta tavallisesti muutamassa tunnissa.

Ennen vuotta 1974 asennetut maanalaiset säiliöt ja teräksiset sisäsäiliöt pitää uusia. Ne ylittävät turvalliseksi katsotun käyttöiän, ja ne on usein valmistettu ennen säiliönormien käyttöönottoa. Huonokuntoisen säiliön pinnoittaminen ei Suomen Lämmitystiedon mukaan kannata, koska sillä saa vain muutaman vuoden lisäaikaa ja säiliö on kuitenkin riski. Kun säiliö uusitaan varusteineen, saadaan turvallisuus nykytasolle.

Jos öljypolttimen ja säiliön välillä sattuisi olemaan vielä 2-putkikytkentä, se kannattaa ehdottomasti vaihtaa palautuskiertolaitteen avulla 1-putkikytkennäksi. Tällöin paluuputki poistetaan käytöstä ja vältytään öljynvuotoriskiltä paluuputkessa.

Suomen Lämmitystieto Oy on Lämmitysenergia Yhdistys ry:n omistama koulutusyritys. Lämmitysenergia Yhdistys on lämmityslaiteasennuksia tekevien liikkeiden urakoitsijajärjestö, jossa on mukana myös alalla toimivia laitevalmistajia, maahantuojia ja energiantoimittajia sekä LVI-suunnittelijoita.

Öljy- ja Biopolttoaineala ry:n ja Öljyalan palvelukeskus Oy:n lämmitykseen liittyvät toiminnot siirtyivät osaksi Lämmitysenergia Yhdistystä vuonna 2018.

Lisätietoa: oljylammitys.fi

Öljykattila ilma-vesilämpöpumpun varmistajana

Lämmitysenergia Yhdistys LEY toteaa, että lauhoilla keleillä ilma-vesilämpöpumppu on hyvä valinta kiinteistön lämmitykseen. Kovilla pakkasilla lämmönlähde täytyy turvata esimerkiksi öljykattilalla.   

LEY:n mukaan kiristyvä pakkanen pudottaa lämpöpumpun antotehon jopa puoleen nimellistehosta, ja 20–25 asteen pakkaskeleillä lämpöpumppu merkistä riippuen lopettaa usein toimintansa kokonaan. Silloin lämpöpumpulle tarvitaan täysitehoinen lisälämmönlähde.

Öljylämmitteisten kiinteistöjen omistajien kannattaakin LEY:n mukaan säilyttää kovia pakkaspäiviä varten öljykattila. Jos tehontarpeeltaan 10 kilowatin omakotitalon öljylämmitys korvataan nimellisteholtaan saman kilowattimäärän ilma-vesilämpöpumpulla, pakkaspäivät voivat tuoda ikävän yllätyksen. Lämpöpumppu voi toimia kovallakin pakkasella, mutta sen nimellisteho laskee: merkistä riippuen lämpöpumpun teho voi jäädä 25 pakkasasteessa 3¬5 kilowattiin, LEY kertoo. Hyötysuhteeksi saattaa silloin muodostua alle 1:1:n, eli pakkaspäivinä lämpöpumpun toimintaan kulutetun sähköenergian muuttaminen lämpöenergiaksi voi teholtaan kääntyä jopa negatiiviseksi.

Hyvä vaihtoehto LEY:n mukaan on yhdistää öljylämmityksen ja lämpöpumppujen parhaat puolet hybridilämmitykseksi. Kovilla pakkasilla talo lämpiää öljykattilalla ja lauhemmalla kelillä käytetään lämpöpumppua.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...