Omakotiliitto: Oulu ja Lieto pientalomyönteisimpiä

 

Oulu ja Lieto on valittu vuoden 2021 pientalomyönteisimmiksi kunniksi. Omakotiliiton mukaan näissä kunnissa pientaloja rakennetaan runsaasti ja rakennuslupakäytännöt toimivat hyvin.

Omakotiliitto: Oulu ja Lieto pientalomyönteisimpiäLiedon kunnassa sijaitsee Littoisten verkatehdas. Kuva Mika Kurkilahti.

Voittajien valinnan teki Omakotiliitto yhdessä Hirsitaloteollisuuden ja Pientaloteollisuuden kanssa.   

– Sekä Oulussa että Liedossa asumiskustannukset on onnistuttu pitämään alhaisina, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas. Omakotiliitto on vertaillut kuntamaksuja viiden vuoden ajan.

Omakotiliiton mukaan palkituissa kunnissa monipuolisen rakentamisen ja toimivan rakennuslupakäytännön ohella rakentamista helpotetaan tekemällä uusien tonttien infra mahdollisimman valmiiksi ennen tonttien luovutusta.

– Oulu on edelläkävijä rakentamisen ympäristönäkökulmien ja energiatehokkuuden huomioimisessa. Meillä on erinomainen rakennusvalvonta ja selkeät rakentamistapaohjeistukset, joilla varmistetaan rakentamisen laatu ja ympäristöystävällisyys. Hyvän kaavoituspolitiikan ansiosta tonttien hinnat ovat edullisia ja myös muut asumiskustannukset kuten kaukolämmön hinta on saatu pidettyä matalina, kaupunginjohtaja Päivi Laajala sanoo.

Oulussa pientaloille myönnettiin lupia viime vuonna 17 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös vuokratontteja on saatavilla. 

– Vuosittain kaupunki luo edellytykset noin 350 uuden omakotitalon rakentamiseen, joista reilu kolmannes valmistuu kaupungin luovuttamille tonteille, loput kaavoitettuina yksityisille tonteille, Laajala kertoo.

20 000 asukkaan Liedossa pientaloja rakennetaan eri puolille kuntaa niin ydintaajamaan kuin luontomaisemaankin.

– Yksi vahvuutemme on osaava, joustava ja asiakasystävällinen rakennusvalvonta. Lupaprosessi on hiottu sellaiseksi, että rakennusluvan voi saada minimiajassa,  Liedon kunnanjohtaja Esko Poikela kertoo.

– Yhä useammat haluavat muuttaa valmiiseen taloon, ja meillä merkittävä osa tonteista luovutetaan ammattirakentajille, Poikela toteaa.

– Oman kodin merkitys on koronavuoden aikana korostunut, mikä näkyy omakotitalojen ja -tonttien kysynnän kasvuna. Riittävä ja laadukas tonttitarjonta on kilpailuetu niin suurille kuin pienillekin kunnille, Kimmo Rautiainen Pientaloteollisuudesta sanoo.

Vuoden pientalomyönteisimmän kunnan palkinto jaettiin nyt viidettä kertaa. Selvityksessä kysyttiin asukkaiden, rakentajien ja talontoimittajien mielipidettä siitä, mikä kunta on erityisen pientaloystävällinen paikka elää ja rakentaa uutta.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...