Onko mökilläsi käynyt kutsumattomia vieraita jyrsimässä johtoja?

 

Monet ovat lähdössä vapaa-ajan asunnoille tuulettamaan ja putsaamaan paikkoja tulevaa kesää varten. Sähköjohtojen kunto on syytä tarkastaa siltä varalta, että jyrsijöitä on ollut paikalla.

Onko mökilläsi käynyt kutsumattomia vieraita jyrsimässä johtoja?Onko mökilläsi käynyt talven aikana kutsumattomia vieraita jyrsimässä sähköjohtoja tai muita sähkölaitteita? Kuva Elsäkerhetsverket

Keväällä ensimmäisen kesämökkikäynnin yhteydessä on hyvä katsastaa sähkölaitteistot, sillä sähköturvallisuus on voinut vaarantua talven aikana, kun laitteet ovat olleet käyttämättöminä ja suljettuina. Tarkista, että kaapelit, pistokkeet ja pistorasiat eivät ole löystyneet tai ettei niissä ole näkyviä vaurioita, kuten esim. että hiirien jyrsintäjälkiä, halkeamia tai tummentumia.

- Katsasta myös sähkökeskus ja kiinteät sähköasennukset, opastaa Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila.

- On lisäksi suositeltavaa testata vikavirtasuojakytkimen toiminta käyttöohjetta noudattaen ja varmistaa, että se toimii tarkoitetusti. Ellei se toimi, kutsu paikalle sähkömies. Yhteystiedot löydät www.loydasahkomies.fi -hakupalvelusta. Ja jos mökilläsi ei ole lainkaan vikavirtasuojakytkintä, sellaisen asennuttamista kannattaa harkita, opastaa Kauppila.

Kauppilan mukaan huomiota vaativat myös sähkökiukaat sekä erityisesti lämminvesivaraajat. Molemmat ovat sähkölaitteita, joissa normaalikäytössä on vettä. Pitkään käyttämättöminä saattaa kosteus hapertaa vastukset ja laitteiden saumat. Tällöin voi ilmaantua sähköturvallisuuspuutteita ja varaajien osalta myös vaara vesivahingosta.

Lyhyesti

- Tarkista mökillä johdot, pistorasiat ja pistokkeet, ettei niissä näy merkkejä vahingoittumisesta.

- Tarkista – mielellään osaavan sähköistysalan ammattilaisen kanssa – kiinteät sähköasennukset ja sähkökeskus.

- Käytä vikavirtasuojausta ja testaa sen toimivuus ohjeen mukaan.

- Muista, että sinä olet mökin omistajana vastuussa sähköturvallisuuden toteutumisesta.

- Jos olet vähääkään epävarma sähköistyksien kunnosta, pyydä paikalle sähköalan ammattilainen.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...