Onko omakotirakentamisen pohja vihdoin ohitettu?

 

Vuoden 2016 ensimmäinen neljännes oli positiivinen PTT:n jäsenyritysten kannalta. Omakotitalotoimitusten määrä kasvoi 6 % ja toimitusten arvossa mitattuna 4 %. Projektitoimitusten määrä kasvoi 28 % ja arvo 32 % verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuotta aiemmin. Alkuvuoden hyvistä myyntilukemista huolimatta vuodelle 2016 arvioidaan kertyvän reilut 6 000 OKT-aloitusta eli sama määrä kuin vuonna 2015. Vuodesta 2017 sen sijaan odotetaan jo selvästi parempaa vuotta.

PTT:n jäsenyritykset toimittivat vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä kuluttaja-asiakkaille 280 omakotitalopakettia (264 kpl vuonna 2015), joiden yhteenlaskettu arvo oli 29 miljoonaa € (28 M€ vuonna 2015). Myös omakotitalojen tilauskanta on vuodenvaihteen tilanteesta parantunut selvästi ja on plussan puolella niin toimitusten määrässä (+1 %) kuin arvossakin (+9 %) mitattuna. Vuoden ensimmäinen neljännes kattaa vain reilun kymmenesosan koko vuoden toimituksista, joten vasta toisen neljänneksen jälkeen voidaan paremmin arvioida onko omakotirakentaminen kääntynyt vuosia kestäneen laskun jälkeen nousuun.

Projektimyynniksi lasketaan kaikki ne kotimaan toimitukset, joissa asiakkaana on muu kuin kuluttaja-asiakas (esimerkiksi rakennusliike). PTT:n jäsenyritysten projektitoimitusten arvo vuoden ensimmäisellä neljänneksellä oli 5,5 miljoonaa euroa ja kasvoi näin ollen 31 % edellisen vuoden ensimmäisestä vuosineljänneksestä. Projektimyynti sisälsi 73 talotoimitusta ja oli toimitusten määrässä mitattuna 28 % suurempi kuin vuotta aiemmin.

PTT:n jäsenyrityksiltä kysyttiin huhtikuun alussa markkinatilanteen kehittymisestä. Saldolukujen perusteella alan toimijat odottavat, että seuraavien 3 ja 6 kuukauden aikana markkinanäkymät pysyvät samansuuntaisesti positiivisella tasolla.

Vuodelle 2016 ennustetaan kertyvän omakotitaloaloituksia reilut 6 000 kappaletta eli sama määrä kuin vuonna 2015. Positiivisen markkinakehityksen uskotaan jatkuvan vuonna 2017. PTT:n jäsenyritykset kattavat noin puolet Suomen talopakettimarkkinoista.

Onko omakotirakentamisen pohja vihdoin ohitettu?Kuvituskuva.
 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...