Pienissä neliöissä sentit ratkaisevat

 

Poistoilma- ja ilmalämpöpumpuilla lämpenevä kompakti musta puutalo valmistui Vantaalle maltillisella budjetilla vuoden 2018 juhannukseksi. Epäsymmetrinen harjakatto liittää mustan rakennuksen aikansa arkkitehtuuriin ja koti saa tilan tuntua kolmemetrisestä huonekorkeudesta. 

Vantaalla uudisrakentaminen tapahtuu suurimmaksi osaksi täydennysrakentamisena kirvesvarsitonteille. Tampereelta Vantaalle Ruskeasannan alueelle muuttaneiden Helin ja Christerin 700 neliön tontin kirvesvarsi on parin naapuritontin pituinen. Ensimmäistä yhteistä taloaan rakentanut pariskunta piti 135 000 euroa maksanutta tonttia alkuun liian kalliina budjettiinsa. Kaupat kuitenkin syntyivät, kun muita sopivia tarjokkaita valmiiksi tutulta alueelta ei löytynyt.  

Ihan kylmiltään pari ei rakennushankkeeseen lähtenyt: Christerille talo on kolmas, ja ennen nykyistä kotia remontoitiin yhdessä 1970-luvun omakotitalo Tampereella. 

– Päädyimme rakentamaan, sillä halusimme kerralla omalle perheelle sekä ulkonäöltään että tiloiltaan mieluisan kodin, pariskunta summaa. 

Rakentamisen reunaehdot olivat talon kompakti koko ja edulliset asumiskulut. 

425 000 euron kokonaisbudjetti sisälsi tontin ja 106 neliön talon valmiiksi tehtynä. 

– Tämä on nykyaikaisesti moderni asumiskoko, ja mahdumme tähän mukavasti, toteaa Christer. 

Talo täysvalmiina 

Rakennushanke aloitettiin loppuvuodesta 2016 perheen asuessa vielä Tampereella. Talotoimittajaksi valikoitui Sikla, joka tuolloin ainoana toimijana tarjosi täysvalmiita taloja yhdellä sopimuksella. Sopimus sisälsi rakennustöiden lisäksi rakennusluvat, pohjatyöt, perustukset paalutuksineen sekä vesi- ja sähköliitännät. Ainostaan pihatyöt jätettiin kustannussyistä pois.

– Halusimme pysyä suunnitellussa budjetissa ja Sikla oli tuolloin ainoa, joka tarjosi koko paketin. Nyt täysvalmista pakettia saa muiltakin talotoimittajilta, Heli kertoo. 

Pienissä neliöissä sentit ratkaisevat

Itse suunniteltu talo

Viehättävässä pikkutalossa on epäsymmetrinen harjakatto ja musta ulkolaudoitus, joka on vielä pohjamaalissa. 

Terassit sijoittuvat kahdelle seinustalle. Pääoven viereen Heli on tehnyt pienen japanilaishenkisen puutarhan. Sisäänkäynnistä ja eteisestä on näkymä avokeittiöön. Vasemmalle jää pieni, läpikuljettava kodinhoitohuone, jonka kautta päästää kylpyhuoneeseen ja saunaan. Keittiön seinän takana on Islan huone, ja vastapäätä wc. Olohuone-keittiö on yhtenäistä tilaa, joka kylpee isojen ikkunoiden tuomassa valossa. Olohuoneesta on käynti työ- ja makuuhuoneisiin.

Perhe vastasi suunnittelusta itse, ilman arkkitehtia. Talopohjaan on otettu mallia yhdestä elementtitoimittajan mallista, mutta sitä on laajennettu. 

Ensimmäisessä luonnoskuvassa talo näytti 1960-luvun matalalta laatikolta, jossa oli 

harjakatto ja neliöikkunat. Asukkaat halusivat kotinsa edustavan ulkonäöllisesti kuitenkin tätä aikaa. 

Oma tyyli syntyi venyttämällä ikkunat lattianrajaan ja huonekorkeus kolmeen metriin sekä muuttamalla kattomuoto vastaamaan nykyaikaa. Puun värinen terassi ja ulkorimoitus tuo taloon Alvar Aallon henkeä. Musta väri oli yhteinen päätös. Korkeat ikkunat antavat huoneille vahvan ominaispiirteen ja niiden sijoittelu vaikuttaa myös talon julkisivuun. 

Valinnat elintapojen mukaan

Sisustuksen lähtökohtana oli tuoda talon ulkoväritys myös sisätiloihin ja jatkaa samaa yhtenäistä tyyliä huoneesta toiseen. Moderni, kepeä, mustavalkoinen sisustus saa lämpöä rottingista ja tammesta. 

Tupakeittiössä tilankäyttö on maksimoitu isolla päätyseinällä, jossa on runsaasti tilaa ovien takana myös mikroaaltouunille. Heli suosittelee valitsemaan mustaan keittiöön mustat rungot, sillä valkoinen runko pilkahtelee häiritsevästi ovien raoista. Ainostaan syvennyksessä on nyt musta runko. 

Liesi on keittiön takaseinässä ja tiskiallas on saarekkeessa, missä sitä on helppo käyttää molemmin puolin. Tiskikaappia perhe ei tarvitse.

– Tässä perheessä käydään usein ulkona syömässä. Vesipiste on käytössä liettä enemmän, myöntää Heli. 

Edellisessä kodissa ruokapöytä oli eri tilassa, ja saareketta käytettiin paljon myös ruokailuun. 

– Fiksuinta olisi vetää saarekkeen jalkatila täyteen kaappeja ja lisätä säilytystilaa, sillä baarijakkarat ovat jääneet lähinnä Islan käyttöön, Heli toteaa. 

Olohuoneen viihtyisyyttä lisäävät kahdella seinustalla olevat isot ikkunat. Etenkin kesällä tila jatkuu luontevasti taloa ympäröiville terasseille, mihin Heli suunnittelee kesäksi yrttitarhaa ja kasvatuslaatikoita. 

Takkavaraus kaupungin vaatimuksena

Niben poistoilmalämpöpumppu on sijoitettu eteisen käytävään liukuoven taakse. Pumppu poistaa likaista huoneilmaa siirtäen poistoilman lämpöenergiaa käyttöveteen ja lämmitysjärjestelmään. Verrattuna sähkölämmitykseen ja koneelliseen ilmanvaihtoon energiakustannuksissa säästyy arviolta puolet.

Sähkön varassa olevien lämmityslaitteiden kylkeen Vantaan rakennusvalvonta vaatii varalämmönlähteen. Makuuhuoneen oven vieressä olohuoneessa onkin varaus takalle.    

Tuplarunko vei neliöitä kylpyhuoneesta

Talo toimii perheen arjessa hyvin, vaikka muutettavaakin löytyisi. Esimerkiksi säilytystilaa saisi olla hieman enemmän kenkiä keräilevälle ja ompelemista harrastavalle Helille. Talosta puuttuu sisältä myös pyykinkuivatustila. Heli on tosin jo miettinyt, että pyykinkuivaukseen voisi sopivan ratkaisun löytyessä ottaa käyttöön huonekorkeuden.

– Siihen nähden, ettei meillä ollut arkkitehtia, pääsimme aika hyvin maaliin. Talon suunnittelu oli mieluisaa hommaa, mutta jos rakennamme vielä, otamme mukaan arkkitehdin, jotta kodin kaikissa tiloissa olisi käyttöönsä nähden sopivasti neliöitä, pohtii Heli.

Keittiö ja olohuone on toimiva kokonaisuus, kodinhoitohuone tarkoituksella pieni läpikulkutila. Kylpyhuoneeseen, saunaan ja Islan huoneeseen olisi sallinut hieman lisätilaa.

– Pienissä neliöissä sentit ratkaisevat. Riittäisi, jos keittiön kantava seinä ja katon harjan taitekohta olisi 20 cm olohuoneen suuntaan, Christer tuumaa.

Kylppärin neliöt puristettiin suunnittelussa jo minimiin, mutta tilaa pienensi vielä kylpyhuoneen tuplarunko, joka verotti syvyyttä 20 senttiä.

– Harmiksemme tieto tuplarungosta ei kantautunut meille asti. Kylpyhuoneen kalustus meni sen takia uusiksi, Heli kertoo.

Kylpyhuoneen ollessa ulkoseinää vasten tehdään laatan elämisen takia ulkoseinästä irti oleva tuplarakenne, jossa on kahden sentin tuletusväli. Vesieriste kestää elämisen, mutta laattaseinän silikonit esimerkiksi saattavat ratketa.

Rakentamisen hitaus yllätti

Pariskunta oli tarkka rakennusbudjetin suhteen. Heli käytti esimerkiksi paljon aikaa kaakeleiden valintaan löytääkseen kustannustehokkaan ja silmälle sopivan ratkaisun. Vastaavasti keittiön kaapistoihin ja tilojen panelointeihin sovittiin hinnan korotus halutun tyylin toteuttamiseksi.

– Onnistuimme saamaan maltillisella budjetilla hyvännäköisen talon ja kivan kodin perheellemme. Tässä talossa on hyvä henki, summaa Heli.

– Meillä oli hyvä ja toimiva synergia. Välillä vähän kiroiltiin ja välillä oltiin ihan hiljaa, mutta naimisissa olemme edelleen, Christer nauraa.

Asioiden hitaus yllätti rakentajat hankkeen aikana. Talotehdas aloitti rakentamisen vasta marraskuussa 2017, eli lähes vuosi hankintasopimuksesta. Heli ja Christer joutuivat hankkimaan hetkeksi kerrostalokodin Vantaalta, mikä toisaalta helpotti rakentamisen seurantaa.

Helin mielestä valvonnan olisi silti pitänyt olla tarkempaa.

– Olisi pitänyt kulkea paperit kädessä päivittäin tarkistamassa, onko kaikki tehty varmasti oikein. Esimerkiksi kattopistorasioita ja spottivaloja asennettiin vääriin paikkoihin.

Christer neuvoo sopimaan kaikki rakenteelliset muutokset ennen sopimuksen allekirjoittamista. Näin talolle on hintalappu valmiina. Myöhemmin kaikki on kalliimpaa.

Teksti: Anne Korkala

Kuva: Ari Korkala

 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...