Pientalon sähkö- ja tietoliikenneremontti on ammattilaisten työtä

 

Paljon voi Tee se itse -ihminen tehdä pientaloa korjatessaan, mutta sähköremontti tai antenni- ja tietoliikennejärjestelmien rakentaminen pitää jättää ammattilaisten suunniteltaviksi ja toteutettaviksi.

Teksti: Ympäristöministeriö

Peruskorjattavan pientalon sähkövarustus on yleensä kymmeniä vuosia vanha, eikä siksi enää ajan tasalla. Pistorasioita on usein liian vähän, ja lisäksi koko sähköjärjestelmä saattaa joutua ylikuormitetuksi. Sähkökorjaukseen kuuluu yleensä varustetason nosto, ja työ alkaa ammattilaisen laatimista sähkösuunnitelmista. Työn aikana on myös muistettava dokumentoida mahdolliset suunnitelmiin tehtävät muutokset.

Sähköpääkeskus ja -ryhmäkeskus saattavat vaatia uusimisen. Lisäksi sähkö- ja teletöihin kuuluvat esimerkiksi ryhmäjohtojen uusiminen sekä yleiskaapelointistandardin mukainen kiinteä kaapelointi ja tähtimuotoisen yhteisantenniverkon vaatima kaapelointi. Lisäksi esimerkiksi hehkulampun vaiheittainen kieltäminen saattaa johtaa valaisinmuutoksiin.

Vikavirtasuojaus pakollinen

Vuoden 2007 lopussa uudistuneiden sähköturvallisuusmääräysten mukaan kaikki uudet pistorasiat on varustettava vikavirtasuojauksella. Kosteissa tiloissa pistorasiat kannattaa ehdottomasti suojata vikavirtasuojilla myös vanhoissa taloissa. Vanhoissa kiinteistöissä voidaan käyttää myös vikavirtasuojakytkimellä varustettuja pistorasioita.

Kylpyhuoneen valaisimia valitessa pitää varmistaa, että ne ovat maadoitettuja ja kosteisiin tiloihin tarkoitettuja. Valaisimia ei saa asentaa liian lähelle suihkua. WC-tilan valaisimet voidaan varustaa liiketunnistimella, jolloin ne syttyvät automaattisesti tilaan tultaessa ja sammuvat poistuttaessa.

Pientalon sähkö- ja tietoliikenneremontti on ammattilaisten työtäKuvituskuva. Lähde: Pixabay / Markus Spiske

Valtuutettu urakoitsija tekee työn

Kaikki sähköasennukset tehdään pienjännitestandardin mukaisesti. Työhön valitaan Suomen sähköturvallisuusmääräykset täyttävät CE-merkinnällä varustetut laitteet ja komponentit. Sähköasennukset tekee Tukesin valtuuttama urakoitsija.

Pienessäkin sähkötyössä voi olla sähköisku- tai palovaara, joten jollei tiedä tarkalleen mitä on tekemässä, on syytä pyytää sähköalan ammattilaisen apua. Itse tehtäviä sähkötöitä voivat olla jännitteettömien pistorasioiden ja kytkimien kansien irrotus esimerkiksi maalauksen ja tapetoinnin ajaksi sekä rikkoontuneiden kansien vaihto, suojajännitteisten järjestelmien asentaminen valmistajan tai tavaran toimittajan ohjeiden mukaan (tällaisia järjestelmiä voivat olla aurinkopaneeli-, halogeenivalaistus- tai muut vastaavat järjestelmät), tavallisen tulppasulakkeen vaihto, sähkölaitteen rikkoontuneen yksivaiheisen liitäntäjohdon ja pistotulpan vaihto.

Johtojen upotukset voivat vaatia rakennusteknisiä töitä, kuten piikkausta ja tasoitusta, mahdollisesti myös alakaton rakentamista. Pintaasennuksina johdotustyöt ovat yksinkertaisia, mutta lopputulos ei ole yhtä viimeistelty. Kun putkiremontissa työt rajautuvat yleensä märkätiloihin ja keittiöön, laaja sähköremontti ulottuu kiinteistön kaikkiin tiloihin. Tämä on muistettava esimerkiksi silloin, kun suojataan lattiat ja irtaimisto.

Pientalon tietoliikenneyhteydet nykyaikaan

Vanhojen antenni- ja puhelinverkkojen kapasiteetti ei riitä nykyaikaisiin laajakaistayhteyksiin. Järjestelmien uusiminen kannattaa yhdistää esimerkiksi putkiremonttiin tai muuhun pientalon peruskorjaukseen.

Sähkö- tai televerkon uusimisen yhteydessä on syytä selvittää antennijärjestelmän ajantasaisuus. Vanha järjestelmä saattaa rajoittaa käyttöön otettavia tietoliikenneratkaisuja. Ketjutettu yhteisantenniverkko korvataan tähtimäisellä yhteisantenniverkolla, joka täyttää standardit. Pientalossa laitteet voidaan usein sijoittaa yhteiseen huonetilaan esimerkiksi sähköpääkeskuksen kanssa. Suunnittelussa otetaan huomioon myös poikkeustilanteet kuten ukkossuojaus.

Oma antenni tai kaapeliverkko

Pientalon antennijärjestelmällä saatavat palvelut voidaan ottaa vastaan oman antennin tai lautasantennin tai kaapeliverkon kautta. Antennin paikka talon katolla valitaan mitatun signaalivoimakkuuden ja kuvan laadun perusteella.

Talon antenniverkko rakennetaan tähtiverkkona, jolloin tähtipisteestä asennetaan kullekin antennirasialle erillinen asennusputki ja -kaapeli. Tähtipiste siihen kuuluvine laitteineen sijoitetaan talojakamoon. Talojakamo kannattaa sijoittaa kaapeloinnin ja putkitusten kannalta keskeiseen paikkaan, esimerkiksi sähköpääkeskuksen yhteyteen. Yleensä samasta tähtipisteestä viedään kaapelointi myös tietoliikennerasioille. Antennirasioita kannattaa sijoittaa sähkörasioiden yhteyteen kaikkiin huoneisiin keittiö mukaan lukien.

Tietoliikenteen sisäjohtoverkko muodostuu talojakamosta ja telepäätelaitteiden liitäntäpisteinä käytettävistä tietoliikennerasioista sekä niiden välisestä kaapeloinnista. Jokaiseen asuinhuoneeseen asennetaan yksi kaksiosainen tietoliikennerasia. Tietoliikenneverkko rakennetaan tähtiverkkona samoin kuin talon antenniverkko.

Asiantuntija neuvoo laajakaistaratkaisuissa

Laajakaistayhteyksien siirtotienä voidaan käyttää erilaisia kaapelointiratkaisuja, kuten yleiskaapelointia, koaksiaalikaapelia, radioaaltoja tai valokaapeleita. Langattomaan kotiverkkoon voi tietokoneen lisäksi kytkeä erilaisia viihdelaitteita. Järjestelmää ohjataan tietokoneella tai älypuhelimella.

Tietoliikennejärjestelmän ja antennijärjestelmän suunnittelussa käytetään asiantuntijaa. Teleurakoitsijan on dokumentoitava työnsä standardin vaatimusten mukaisesti. Sisäjohtoverkosta ja antennijärjestelmästä on laadittava ja pidettävä ajan tasalla sen käytössä ja ylläpidossa tarvittavat asiakirjat.

 

 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...