Pihapiirirakennukset

 
  • Kirjoittaja(t): Kari Mäkinen

Vierasmaja, varastovaja, aitta, liiteri, grillikatos, leikkimökki, huvimaja, kotasauna, puucee - monen omakotitalon ja kesämökin pihapiiristä löytyy näistä ainakin joku. Pihapiirin rakennukset palvelevat monenlaisia käyttötarpeita ja toimivuuden ohella luovat viihtyisyyttä asuinympäristöön.

Kysymys on rakentamisesta

Vaikka kevythirsikehikon tai elementeistä koottavan rakennuksen pystyttäminen tuntuisikin onnistuvan parina iltapuhteena, on muistettava, että kysymys on luvanvaraisesta rakentamisesta. Rakennuslupaa koskevat asiat tuleekin aina tarkistaa kunnan rakennusvalvonnasta.

Luvanvarainen rakentaminen edellyttää joko rakennus- tai toimenpidelupaa tai toimenpideilmoitusta. Ohjeita löytyy kunnan internet-sivuilta. Paikoin kunnat ovat määritelleet ennakkoon varsin selkeästi neliömäärät rakennuksille, joiden tekemiseen riittää toimenpideilmoitus. Tähän ryhmään kuuluvat vaikkapa pienet leikkimökit. Tätä isommat vaativat toimenpide- tai rakennusluvan.

Kaava-alueilla määräykset ovat tiukempia, jolloin rakennusta voivat koskea myös ulkoasuun liittyvät seikat. Myös naapurit on syytä ottaa huomioon, jos pystytys on tarkoitus tehdä lähelle naapurin rajaa.

Jos rakennuksessa on tulisija, sen on oltava palomääräykset täyttävä.

Valmiina vai pitkästä tavarasta

Tee-se-itse-miehelle pihan lisärakenteiden "timpurointi" on mukavaa askartelua, onhan puu miellyttävä ja helposti työstettävä materiaali. Kuitenkin esimerkiksi 6 -kulmaisen hirsikehikon nurkkien jiiraus vaatii sen verran kirvesmiestaitoa, että ainakin työtunneissa mitattuna tehdasvalmisteinen on amatöörille varmempi valinta.

Usein kiireinen nykyihminen päätyykin valmiiseen pakettiin. Paketissa on mukana kaikki tarpeellinen. Pystytys ja kokoaminen sujuu ilman erikoistyökaluja. Hukkapaloja ja rakennusjätettä ei synny. Pakettiin kuuluvat yleensä heloitukset, lasitetut ovet ja ikkunalasit sekä luonnollisesti kokoamisohje. Katemateriaalit on jätetty monesti rakentajan hankittavaksi, jolloin voi valita niin ympäristöön kuin rakennuksen väriinkin sopivan vaihtoehdon.

Hirsien väliin tulevan eristeen lisäksi pakettiin ei tavallisesti kuulu muita eristeitä. Eristevara on yleensä jätetty ja rakennuksen voi halutessaan eristää. Pieni, yleensä kesäkäyttöön tarkoitettu, rakennus pysyy kuitenkin kuivempana, jos sitä ei ole eristetty tai tehty liian tiiviiksi. Eristys onkin aiheellinen lähinnä vain silloin, kun rakennuksella on toistuvaa talvikäyttöä. Lattian alle kannattaa kuitenkin asentaa tuulensuojalevy. Tämä antaa mukavuutta rapukesteihin loppukesän viileinä iltoina.

Perustuksissa ei kannata tinkiä

Kysymys on oikeasta rakentamisesta, mikä merkitsee, että myös itse rakentamisen kysymyksiä joudutaan miettimään paikan päällä. Mittakaava vain on pienempi.

Pohjan on oltava tukeva ja lattian alle on jätettävä riittävästi ilmatilaa tuuletuksen varmistamiseksi. Tyypillisin on harkko- tai pilariperustus. Routivassa maassa perustuksen tulee ulottua routarajan alapuolelle.

Huolimaton pystytys tai perustaminen johtaa helposti ovien ja ikkunoiden jumiutumiseen. Jos routa keväällä kaikesta huolimatta aiheuttaa pientä liikkumista, asettuu rakennus yleensä maan sulamisen jälkeen alkuperäisille sijoilleen. Kevyiden rakenteiden johdosta mahdolliset oikaisutkin toki onnistuvat.

Pintakäsittely

Valmiit rakennukset ovat koneellisesti kuivattua puutavaraa, jolloin rakennuksen voi ja se kannattaakin käsitellä puunsuoja-aineella tai maalata heti pystytyksen jälkeen. Näin vältetään riski puuosien sinistymisestä.

Puunsuojaksi voidaan valita joko väritön tai sävytetty käsittely. Ulkopinnoissa on suositeltavaa käyttää sävytettyä puunsuojaa, jotta puun vahingoittuminen auringon valon takia estyy. Sisäpinnoissa voidaan käyttää myös säänkestävää venelakkaa. Lakan etuna on puun värin säilyttäminen ja helposti pestävä sileä pinta. Toisaalta pinnasta tulee kiiltävä.

Maalien osalta voidaan käyttää kaikkia ulkomaalaukseen soveltuvia maaleja valmistajien ohjeiden mukaisesti.

Eri osien erilaisella käsittelyllä saadaan lopputulokseen elävyyttä ja yksilöllisyyttä. Värit kannattaa valita sopusoinnussa muuhun pihaympäristöön ja rakennuksiin.

Monta käyttöä

Omakotitalon rakentajalle pihapiiriin hankittu työkaluvaja/varastorakennus saattaa olla hyvä ostos jo heti rakennustöiden alettua "työmaatoimistoksi", jolloin sinne voi varastoida lukittuun tilaan kalliit työkalut. Kun itse talo on valmis, voi vajan käyttötarkoitus muuntua

Pihapiirirakennuksista löytyy usein myös ratkaisu kesämökkien lisätilan tarpeeseen. Mittatarkasti numeroitu ja työstetty hirsikehikko tai moduuleista/elementeistä koottava rakennus siirtyy hankalampienkin matkojen taakse ilman erikoiskalustoa - vaikkapa saaressa sijaitsevan mökin vierasmajaksi.

"Tehtiin ihan itse"

Haluttaessa rakennus valmiiksi asennettuna, voi toimittajalta tiedustella pystytysapua. Esimerkiksi monilla rautakaupoilla on pystytysmiehiä, joiden avulla kokoaminen sujuu ripeästi.

Mutta rakennus nousee omana työnäkin. Valmiina hankitun pihapiirirakennuksen pystyttäminen vaatii sopivasti omaa osaamista. Kokoamisohjeita seuraamalla ja maalaisjärjellä työt kuitenkin sujuvat, jolloin kotoinen pystytysporukka voi hyvällä syyllä pitää oman majan harjakaisia ja todeta lopuksi, että "tehtiin ihan itse".

 

 

RakennusFakta.fi

RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja

Tutustu palveluun
 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...