Puupintojen sävyttämiseen uusia raikkaita värejä ja menetelmiä

 

Kevätmessuilta ideoita ja vinkkejä puupintojen oikeaan käsittelyyn

Osmo Color on lisännyt Puuvahojen valikoimaansa kirkkaat perusvärit, joista voi sekoittaa sateenkaaren eri värejä. Monikäyttöisellä Puuvahalla voi käsitellä kaikki kodin puupinnat sisätiloissa. Erityisen hyvin se sopii huonekaluille ja leluille. Öljypetsillä puolestaan voi sävyttää nopeasti suuriakin puisia lattiapintoja ja huonekaluja. Öljypetsillä saa tehtyä joko kevyen tai voimakkaan kuultavan värikäsittelyn, joka jättää syykuviot näkyviin. Ulkona uudenkin puupinnan voi vanhentaa kauniin helmenharmaaksi oikealla pintakäsittelyllä. Osmo Coloria Suomessa edustava Sarbon Woodwise Oy maahantuo nyt ruotsalaisen Organowoodin puunsuoja-aineita, jotka edistävät puun luonnollista harmaantumista ilman haitallisia aineita. Asiantuntevat vinkit puun pintakäsittelyyn saat Oma Piha -messuilta Osmo Colorin osastolta 6n68.

Puuvahojen kirkkaat uutuusvärit muuntuvat moneksi

Osmo Color Puuvahan värivalikoima on kasvanut neljällä kirkkaalla perusvärillä: punainen, keltainen, sininen ja vihreä. Niiden avulla voi sekoittaa lukemattoman määrän sateenkaaren eri sävyjä omien toiveiden mukaan. Runsaasti väripigmenttejä sisältävillä Puuvahoilla voi toteuttaa voimakkaitakin sävyjä sisätilojen puupinnoille, kuten seiniin, kattoihin, oviin, panelointeihin, listoihin ja kalusteisiin. Puisia leluja voi värikäsitellä huoletta, sillä tuote on kuivuttuaan täysin turvallinen, vaikka lelu päätyisi lapsen suuhun. Puuvahaa saa käyttää myös kosteissa tiloissa, kuten keittiössä ja kylpyhuoneessa, ei kuitenkaan saunan löylyhuoneessa.

Puuvahaa on saatavana lähes 30 valmissävyssä. Osa niistä on läpikuultavampia, osa peittävämpiä, mutta kaikki jättävät syykuvioinnin näkyviin. Värin intensiteettiin ja peittävyyteen vaikuttavat muun muassa käsittelykertojen määrä (1–3), pinnan viimeistely, työmenetelmä ja valittu sävy. Puuvahaa voi käyttää joko sellaisenaan tai sekoittaa sävyjä keskenään uuden sävyn luomiseksi. Jos joukkoon sekoitetaan väritöntä Öljyvahaa tai Puuvahaa, väristä saa keveämmän ja sen levittäminen suurille pinnoille helpottuu. Kovan kulutuksen kohteissa pinta täytyy viimeistellä lopuksi värittömällä Öljyvahalla, joka suojaa pintaa kulumiselta ja tahriintumiselta.

Puuvaha säilyttää puun luonteenomaisen ulkonäön, lämmön ja pehmeän tunnun. Sen sisältämät kasviöljyt imeytyvät hyvin puun avoimeen pintasolukkoon ja suojaavat puuta sisältä käsin. Luonnonvahat helpottavat pintojen puhdistusta, estävät puun kuivumista ja suojaavat sen pintaa. Kun levityskerroksia on useampi kuin yksi, pinnasta tulee silkinkiiltoinen. Vahattu puu kestää hyvin hankausta, vettä ja värjääviä aineita, eikä se halkeile tai hilseile. Pintaa voi myöhemmin tarvittaessa uudistaa ja korjata vain kuluneista kohdista.

Öljypetsillä intensiivistä tai läpikuultavaa väriä lattioihin

Nopea vaihtoehto puulattioiden sävyttämiseen on luonnon kasviöljyjä sisältävä Osmo Color Öljypetsi. Sillä voi käsitellä kaikki lauta- ja lankkulattiat, parketit ja OBS-lastulevyt niin lämpimissä kuin kylmissäkin sisätiloissa. Aine sopii myös korkkilattioiden, portaiden ja huonekalujen sävytykseen. Valittavana on 10 eri sävyä kevyesti valkoiseen taittavasta Kuulaasta lähes mustaan Pikeen. Kuulasta lukuun ottamatta kaikista muista sävyistä voi toteuttaa joko läpikuultavan vaalean tai intensiivisen tumman värisävyn.

Ennen värikäsittelyä puupinta hiotaan tai höylätään tasaiseksi. Kun puu hiotaan syynsuuntaisesti, se jää tuntumaan miellyttävän sileältä. Öljypetsin levitykseen voi käyttää pinnasta riippuen joko mikrokuiturullaa, lattiasivellintä tai luonnonharjasivellintä. Tasaisella, tiivillä pinnalla voi käyttää teräslastaa. Pinta tasataan hiertämällä väri puuhun valkoisella 3M-hankauslevyllä. Isommilla lattioilla vaihe hoituu kätevimmin lautashiomakoneella, jossa on valkoinen polyesterilaikka. Huonekaluissa voi käyttää puuvahausliinaa. Valittu levitysmenetelmä vaikuttaa värin voimakkuuteen: koneellisessa levityksessä väristä tulee kevyempi, joten intensiiviseen väriin tarvitaan silloin kaksi käsittelykierrosta. Käsin levityksessä väristä tulee kerralla voimakkaampi. Koska Öljypetsi kuivuu hitaasti, lopputuloksesta on helppo saada tasainen suurillakin pinnoilla.

Riittoisalla Öljypetsillä yhdestä litrasta riittää vähintään 24 neliömetrin kertakäsittelyyn käsin tai 48 neliömetrin kertakäsittelyyn koneellisesti uudella höylätyllä pinnalla. Lopuksi petsatulle puulle levitetään ohut kerros Öljyvahaa, joka suojaa pintaa kulumiselta, lialta ja kosteudelta.

Organowood harmaannuttaa puun luonnollisesti

Organowood-puunsuoja-aineet edistävät puun harmaantumista tasaisen vaaleanharmaaksi sekä suojaavat sitä lialta, vedeltä ja laholta. Ulkokäyttöön sopivilla aineilla voi käsitellä esimerkiksi terassilaudoituksia, aitoja, puutarhakalusteita, laitureita ja ulkovuorilaudoituksia. Sarjaan kuuluu kolme tuotetta: Puunsuoja 01 Palo- ja lahosuoja, Puunsuoja 02 Lika- ja vesisuoja sekä Puupesu 03 -tiiviste, jolla voi pestä puupintoja ulkona. Tuotteet on kehitetty erityisesti havupuille ja painekyllästetylle puulle, mutta ne sopivat myös useille koville puulajeille. Ympäristöystävälliset aineet eivät sisällä haitallisia raskasmetalleja, biosideja tai liuottimia.

Organowoodin esikuvana on käytetty eebenpuita. Ne imevät juurillaan mineraaleja, jotka kivettävät puuta tehden siitä kovan ja kestävän. Organowoodissa samankaltaista fossiloitumista toteutetaan piiyhdisteiden avulla, jotka tarttuvat puun kuituihin ja muodostavat fyysisen suojan puun pinnalle. Kaksivaiheinen käsittely tekee puusta kestävämpää, ehkäisee lahoa, antaa puulle palonsuojaominaisuuksia ja saa pinnan hylkimään voimakkaasti vettä.

Puunsuoja 01 -nestettä levitetään syysuuntaan puhtaalle ja pinnoittamattomalle tai puhtaaksi hiotulle puupinnalle. Puun on oltava kuivaa. Levittämiseen käytetään joko sivellintä tai telaa. Nestettä levitetään sen verran kuin puu jaksaa imeä. Tämän aineen vaikutuksesta puun sävy muuttuu hiljalleen tasaisen vaaleanharmaaksi. Muutosprosessi vaatii sekä auringonvaloa että ilmankosteutta vauhdittajakseen. Siksi muutoksen ottama aika riippuu sääoloista.

Kun ensimmäinen käsittely on kuivunut vähintään 6–10 tunnin ajan, pinnat käsitellään Puunsuoja 02 -nesteellä samoin kuin edellä. Tämä aine saa puun hylkimään vettä ja suojaa sitä likaantumiselta. Vesipisarat vierivät helmeillen pois käsittelyn ansiosta. Puukappaleet kannattaa käsitellä aina kaikilta sivuilta, myös leikkauspinnoista ja päädyistä. Organowood-puunsuoja-aineiden uudet pakkaukset tulevat Suomessa myyntiin toukokuussa 2016.

Kevätmessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 7.–10.4.2016.
Osmo Color ja Organowood ovat esillä osastolla 6n68 (Sarbon Woodwise Oy).

Puupintojen sävyttämiseen uusia raikkaita värejä ja menetelmiä
 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...