Rajoita viemäriäänet kylpyhuoneeseen

 

Putkien valinta ja asennustapa vaikuttavat viemäriäänien kantautumiseen

Vessan vetämisestä ja suihkusta syntyvät äänet kuuluvat asiaan kylpyhuoneessa. Muissa asuintiloissa ne koetaan helposti häiriöksi. Viemäriäänet leviävät rakennuksessa sekä ilma- että runkoääninä. Niiden kantautumiseen voidaan vaikuttaa putkien valinnalla ja asennustavalla. Tämä on hyvä muistaa putkiremontteja ja uudisrakennuksia suunniteltaessa. Hiljaiset viemärit lisäävät asumisen mukavuutta. Aiemmin viemärijärjestelmissä käytettiin Suomessa lähes yksinomaan valurautaputkia, mutta nykyään yhä useampaan taloon valitaan muoviputket. Niiden materiaali ei johda ääntä, vaan eristää sitä. Kun muovin sekaan sekoitetaan mineraaleja, ääntä eristävä massa kasvaa, mutta putkia on silti kevyt käsitellä. Hämeenlinnalaisessa kerrostaloyhtiössä vaihdettiin valurautaputket hiljaisiin muoviputkiin urakoitsijan ehdotuksesta. Helposti käsiteltävät putket oli nopeampi asentaa, mikä näkyi remontin kustannuksissa.

– Viemäriputkien valinnassa tärkein ominaisuus on pitkäikäisyys. Mitä kauemmin putket toimivat ongelmitta ja ilman remonttitarpeita, sitä parempi. Muoviputket ovat viemäröintiin hyvä valinta, sillä korroosion kestävä materiaali ei ruostu. Laadukkaisiin tiivistemateriaaleihin kannattaa panostaa, sillä ne lisäävät putkien käyttöikää huomattavasti. Viemärien ääneneristykseen voi vaikuttaa putkien valinnalla ja asennustavalla, muistuttaa tuotepäällikkö Marko Polvi saniteettitekniikkaa valmistavasta Geberit Oy:stä.

Rajoita viemäriäänet kylpyhuoneeseen

Pitkän käyttöiän lisäksi muoviputkien isona etuna on hiljaisuus. Putkien massalla ja materiaalilla on huomattava vaikutus ääneneristykseen. Muovi itsessään eristää ääntä, mutta putkien hiljaisuutta voidaan lisätä sekoittamalla joukkoon mineraaleja. Näin niiden massa ja ääneneristyskyky kasvavat. Esimerkiksi Geberit Silent-Pro -viemäriputkissa polyeteeni-muovia on vahvistettu bariumsulfaatilla.

– Vesi saa viemäriputket värähtelemään. Värähtely siirtyy ilmaan putken ympärille ja putken kanssa kosketuksissa oleviin materiaaleihin. Syntyvät ääniaallot kulkevat runkoääninä rakennuksessa ja vuotavat ilmaääninä rakenteista. Siksi viemäriäänet voivat kantautua monen asunnon päähän, Polvi selventää.

Häiritsevää ääntä syntyy eniten mutkissa, joissa viemärissä kulkeva vesi muuttaa suuntaa ja törmää putkien seinämiin. Jos virtaus saadaan pysymään tasaisena, viemärimelun määrä vähenee. Tähän voidaan vaikuttaa valitsemalla putkiston suunnanmuutoskohtiin yhteitä, joiden kulmat ovat riittävän loivia ja joissa on käytetty värähtelyä vähentävää materiaalia.

Asennuksella vaikutetaan viemärimeluun

Myös viemäriputkien asennuksessa voidaan vaikuttaa äänten kantautumiseen. Putkien kiinnitystavalla on suuri vaikutus runkoäänien syntyyn.

– Kun putket kiinnitetään äänieristetyillä kannakkeilla irti seinästä, ne eivät pääse siirtämään viemärin ääniä hormista rakenteisiin. Kerrosten ja seinien välisissä läpivienneissä putket kannattaa eristää rakenteista esimerkiksi äänieristyssukalla. Ilmaäänten kantautumista voi estää käyttämällä lisä-äänieristeitä, kuten äänieristysmattoa. Ilmaääniä syntyy varsinkin suunnanmuutoskohdissa eli mutkissa, joten lisäeristyksen tarve on niissä suurin. Näin viemärimelua voidaan estää, Polvi neuvoo.

Urakoitsija ehdotti hiljaisia muoviputkia

Hämeenlinnalaiseen taloyhtiöön asennettiin alkuvuodesta 2017 Geberit Silent-Pro -viemäriputket kattavan talotekniikkaremontin yhteydessä. 1960-luvulla rakennetussa kerrostalossa oli aiemmin valurautaputket. Remontin alkuperäisessä suunnitelmassa laskelmat tehtiin niin, että tilalle olisi asennettu uudet valurautaputket. Urakoitsija Vesijohtoliike Järviset Oy teki kuitenkin ehdotuksen hiljaisten muoviputkien käytöstä. Suunnitelmien muutokselle haettiin suostumus remontin suunnittelijalta ja taloyhtiön hallitukselta.

– Asentajat tykkäsivät, kun muovisia viemäriputkia oli kevyempi käsitellä, ja ne mahtuivat pituutensa puolesta hissiin. Myös putkien liittäminen sujui helpommin. Vaikka Silent-Pro-viemäriputket olivat hankintahinnaltaan kalliimpia, asennukseen kului vähemmän aikaa. Se laski työn osuuden hintaa. Kustannukset olivat lopulta samat kuin alkuperäisessä suunnitelmassa, mutta asennustyö sujui nopeammin, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Antti Rantanen.

– Yksi valinnan peruste oli se, että välipohjan läpivientien ääneneristys oli helpompi toteuttaa Silent-Pro-putkilla. Toinen tärkeä syy on muoviputkien pitkäikäisyys. Putkien palosuojaus toteutettiin palomanseteilla ja -massalla, mikä lisää turvallisuutta tulipalojen varalta. Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä lopputulokseen, Rantanen lisää.

Tulipalossa savukaasut eivät leviä muoviputkissa

Muoviputkien etu, jota moni ei tule ajatelleeksi, on paloturvallisuus. Putkiin asennetaan palomansetit ja kaasutiiviit palomuurit tilojen välille rakenteiden läpivienteihin. Palon sattuessa palokatkomansetti sulkee läpiviennin niin, etteivät savukaasut pääse leviämään muihin tiloihin putkistoja pitkin.

– Muoviputki sulaa kuumuudessa, jolloin palokatkomansetti tulppaa läpiviennin kiinni. Näin savukaasut ja palon eteneminen pysähtyvät putkistossa. Valurautaputket eivät sula palon sattuessa. Mutta kumiset tiivisteet, joilla ne on yhdistetty kylpyhuonekalusteisiin, sulavat. Näistä raoista savukaasut pääsevät leviämään laajalle rakennukseen. Palosuojatut muoviputket auttavat rajaamaan asukkaille ja rakennukselle aiheutuvia vahinkoja, Polvi selventää.

Vinkit remontoijalle ja rakentajalle – näin vähennät putkistosta kuuluvaa melua:
- Käytä ääniteknisesti hyviä ratkaisuja, kuten rakenteista irti olevia asennusseiniä, seinä-wc-istuimia ja hiljaisia viemäriputkia.
- Asenna putket hormeihin tai kuiluihin. Huolellisesti rakennettu kuilu voi eristää ääntä materiaalista riippuen noin 22–40 desibelin verran.
- Kiinnitä putket rakenteisiin äänieristetyillä kannakkeilla. Kannakkeita ei saa kiristää liian tiukalle, sillä muuten putkea vasten tuleva kumieriste ei enää jousta ja ehkäise tärinän siirtymistä rakenteisiin.
- Eristä putkiston läpiviennit rakenteista sekä valun sisään jäävät osat mahdollisimman hyvin, jotta rakenteen ja putkiston välille ei muodostu äänisiltaa. Eristykseen voi käyttää esimerkiksi eristyssukkaa, eristysteippiä ja äänieristysmattoa.
- Käytä eristeitä varsinkin putkien suunnanmuutosten kohdalla.
- Vältä putkien suunnanmuutoksia ja heittoja pystykookoojassa.
- Käytä viemäristön mutkiin yhteitä, joissa käännösten kulma on riittävän loiva (max. 45 astetta) ja joissa on värähtelyä vähentävää materiaalia. Nämä ominaisuudet tasaavat virtausta ja vähentävät äänten syntyä.

(vinkkien lähde: Geberit Oy)


Maailmanlaajuisesti toimiva Geberit-konserni on saniteettiteollisuuden eurooppalainen markkinajohtaja. Geberitillä on vahva paikallinen edustus suurimmassa osassa Euroopan maista. Yritys valmistaa erittäin korkealaatuista saniteettitekniikkaa ja -keramiikkaa. Geberitillä on yli 30 tehdasta, joista 6 on Euroopan ulkopuolella. Konsernin pääkonttori on Rapperswil-Jonassa Sveitsissä, ja sen CHF 2,8 miljardin liikevaihtoa (2016) on tekemässä yli 12 000 työntekijää lähes 50 maassa. Geberit on listattuna Sveitsin pörssissä, ja vuodesta 2012 Geberitin osake on ollut mukana SMI:ssä (Swiss Market Index).
Geberitin palveluksessa Suomessa on noin 250 henkilöä. Suomen myynti, markkinointi ja hallinto toimii Vantaalla. Toimitusjohtaja on Kim Lövkvist, ja Tammisaaren tehtaan johtajana toimii Matts Lundström.

Luokitukset

Talotekniikka

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...