Rakentajan työkalut ja apuvälineet

 
  • Kirjoittaja(t): Matti A Kallio

Pientalon rakentaja tarvitsee kunnon työkalut – osan voi vuokrata, jotkut työkalut kannattaa ostaa. Hartiapankkirakentajan työkalupakki on luonnollisesti isompi kuin avaimet käteen -rakennuttajan. Työkaluhankintoja tehtäessä kannattaa miettiä omakotitalon omistamista prosessina, joka alkaa rakentamisesta ja jatkuu asumisena. Työkalujen tarve ei lopu talon valmistumiseen.

                                                                                            

Rakennustyön aikana vuokrataan tarvittavat suuret ja kalliit koneet sekä laitteet, kuten nostolaitteet, betonimylly, täryttimet, rakennustelineet, raskaan sarjan poravasarat tai rakennus- ja katkaisusahat. Myös ulkona tehtävään vaakaamiseen tarvittavat pyörivät laserit ja vaakauslaitesarjat kannattaa vuokrata. 

Suurempien läpivientien poraaminen kiviseinään luonnistaa timanttiporalla. Vuokraamot eivät kuitenkaan anna timanttiporaa mukaan omaan käyttöön, vaan työn suorittaa ammattilainen. Timanttiporan käyttö vaatii kokemusta erilaisten kiviainesten ja esimerkiksi kerroksittaisten seinärakenteiden läpäisemisestä sekä itse laitteen oikeaoppisesta käsittelystä. 

Taidokkaan timpurin sähkökäyttöinen katkaisujiirisaha yllättää ominaisuuksillaan myönteisesti kerta toisensa jälkeen, tarkkaa jiiriä ei voita mikään. Se kannattaa hankkia omaksi yhdessä hyvän akkuporakoneen, ruuvinvääntimen ja pistosahan kanssa. Hyvää vasaraa yhdessä laserlinjaimen kanssa tarvitaan kaakelointiin, tapetti- tai maalilinjojen tarkistukseen ja hyllynasennuksiin. 

Korkeapainepesuri puhdistaa kynnysmatot, pihalaatat, puutarhakalusteet ja autot. Rakennusaikana pesurilla voi puhdistaa vaikkapa betonimyllyn.

 

Halpaa vai järkevää? 

Rakentamisen aikana euroja uppoaa melkoisia määriä. Motivaatio laadukkaiden varusteiden hankkimiseen kasvaa viimeistään silloin kun huonon ruuvitaltan runkoliitos hajoaa tai käsi lipsahtaa kipeästi työalustalle. Kahteen kertaan ostettu porakone tulee helposti kalliimmaksi kuin kertaostos. Sitä paitsi, voiman puutteeseen kärähtänyt sähkötyökalu muuttuu toimimattomuuttaan ongelmajätteeksi kaapin perällä. 

Useimmissa hankinnoissa pätee hinnan, teknisen laadun sekä hyödyn välisen suhteen luonnonlaki. Kun kriteerinä on halpa ostohinta, saa useimmiten kertakäyttötavaraa. Ongelma halpatyökaluissa on se, että niitä varten ei ole olemassa merkkikorjaamoja. 

Työkalulta vaaditaan ammattitason ominaisuuksia: tarkkuutta, hyvää kulumis- ja iskunkestävyyttä, ergonomiaa ja turvallisuutta. Laadun avainsanoja rakennusmateriaalien työstössä ja mittaan katkaisussa ovatkin tekninen etevyys, kestävyys ja huollettavuus, johon liittyy takuu ja varaosien saanti. Mikäli hinta hirvittää, niin konevuokraamoista löytyy varmasti oikea ratkaisu. 

Hintalappua ja koneen tuoteselostetta olisi hyvä lukea rinnakkain. Hintaero laitteiden välillä selviää usein, kun vertaa esimerkiksi iskuporakoneiden anto- ja ottotehoarvoja, vääntömomenttia tai kuormittamattoman kierrosnopeuden suuruuslukuja keskenään. Myös teräksisen pyykinpesukoneen luukun sarana kestää enemmän kuin muovinen ja kunnon rumpuripustus takaa monet pesukerrat. 

Metalliseoksilla, joista muun muassa porat, sahojen terät, ruuvitaltat ja sorkkaraudat on valmistettu, on vaikutusta hintaan, mutta merkitystä myös työn sujuvuuden ja laadukkaan lopputuloksen kannalta. Metalliseoksen laatu on hyvä tarkistaa. Usein edulliset työkalut muistuttavat laatutuotteita ulkomuodoltaan. Halpatuote voi olla jopa hienomman näköinen kuin ammattitason kone tai laite.

 

Siisteys osa turvallisuutta 

Rakentamiseen liittyy aina siisteys ja järjestys, mikä osittain takaa myös turvallisuuden. 

Kiviaineksesta ja puusta syntyneen pölyn poistoon harja ei ole paras mahdollinen työväline. Tähän tehtävään soveltuu parhaiten siivouslasta, näin ei hieno pöly nouse ilmaan. Imurin suodattimet usein tukkeutuvat hienojakoisesta pölystä, joten tehoimuri on rakennustyömaalla ehdoton ja sillä pitäisi kyetä imuroimaan myös märkää alustaa tai nesteitä. 

Koneiden mukana seuraa säännönmukaisesti kantolaukku lisälaitteineen ja säilytyskoteloineen. Irtotyökaluja varten tarjolla on työkaluarkut, -pakit, -laukut sekä -vaunut kuin myös seinään asennettavat työkalupidikkeet ja säilytyslaatikot. 

Rakentajan pitää olla pukeutunut ja varustautunut oikein. Pelkkä kypärä ei riitä, vaan työkäsineet ja -kengät, haalarit ja työkaluliivi estävät mahdollisia vahinkoja. Vaatteiden tulee kestää kulutusta, antaa suojaa ja olla tarpeeksi väljät esteettömään liikkumiseen. Työasuissa on erikoistaskuja ja kiinnikkeitä työkaluja varten eikä pidä unohtaa hengitys- ja kasvonsuojia sekä hyvin varustettua ensiapulaukkua.

 

Viimeistelyyn omat välineet 

Mitä pidemmälle työmaalla edetään, sitä erikoistuneempia työvälineitä tarvitaan; esimerkkinä muun muassa käsikäyttöinen yläjyrsin kiintokalusteiden valmistusta varten. Pienjyrsimellä syntyvät niin sinkkaliitokset, vetolaatikoiden liukujen urat, kaapin ovien läppäsaranoiden syvennykset kuin kyntteetkin. Simssihöylällä voi puolestaan tehdä liitokset, pohjalaudan saumat, huullokset, urat jne. Sisustustöissä voidaan tarvita myös pistosahaa, hiomakonetta, tasoitushöylää ja kavahöylää. 

Maalaustyö vaatii suorakulmaista maalausharjaa, lakka- ja viivasivellintä, maalaustelaa maalilaatikkoineen, maalikaapimia sekä puhdistusvälineitä. Hyvän siveltimen laatu piilee niin harjasten kiinnityksessä kuin itse harjasaineessakin. Aina ei kannata valita halvimmasta tarjouskorista pensseliä. Välineiden puhdistus käytön jälkeen on tärkeää, sillä hyvässä pidossa olevat pensselit palvelevat montaa käyttökertaa.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...