Riittävästi valoa tunnelmaa unohtamatta

 

Usein kuulee sanottavan, että talonrakennusprojekti on varma ja kallis tapa lopettaa hyväkin parisuhde, mutta espoolaisilla Timosilla suunta on ollut päinvastainen. Timoset ovat rakentaneet jo neljä taloa, joista viimeisimpään he muuttivat sisään toukokuussa 2015. Kompromisseja on neljän urakan aikana totuttu tekemään. – Jompikumpi aina taipuu neuvotteluissa. Valaistus on enemmän minun heiniäni, mies saa ratkaista monenlaiset muut asiat, neuvottelun jälkeen toki, Susanna Timonen kuvailee onnistuneiden projektien dynamiikkaa.

Teksti: Katri Karsi
Kuvat: Mikael Lindén

Riittävästi valoa tunnelmaa unohtamatta
Valoa kannattaa asentaa mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Susanna Timonen on valaistussuunnittelijana omien sanojensa mukaan kokenut amatööri.

– Matkan varrella olen nähnyt kivoja ratkaisuja ja toisaalta oppinut kantapään kautta joitain asioita, jotka olisi ehdottomasti voinut tehdä toisin, hän toteaa.

– Mahdollisuudet ovat moninkertaistuneet vuosien mittaan. 1990-luvun alussa oli käytössä loisteputket ja halogeenit, nyt vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Se tietenkin helpottaa oman visuaalisen näkemyksen esiintuomisessa ja uudenlaisten ideoiden käyttöönotossa.

Riittävää ja samalla tunnelmallista

Timoset ovat pysytelleet samalla asuinalueella, mutta rakentaneet talon aina kulloisenkin perhetilanteen mukaan. Viimeisin talo on huomattavasti pienempi kuin sitä edellinen, jossa vielä asuivat kaikki perheen kolme lasta. Nyt kotona on vanhempien lisäksi enää teini-ikäinen kuopus.

– Tämä talo suunniteltiin sellaiseksi, ettei tästä enää muuteta. Valaistuksen suunnittelussa se tarkoitti sitä, että ikääntyvien silmien vaatimukset oli otettava huomioon. Sain Airamin ammattilaisilta sellaisen vinkin, että valoa kannattaa asentaa mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Talon varsinainen asuinkerros on korkea, mikä jo itsessään syö valoa. Keittiössä tehdään tarkkuutta vaativia asioita, mutta siellä myös viihdytään, joten valaistuksen pitää olla sekä riittävä että tunnelmallinen. Kiinteitä ledejä on katossa, työpöydän päällä ja yläkaappien päällä.

Tämä talo suunniteltiin sellaiseksi,
ettei tästä enää muuteta.
Valaistuksen suunnittelussa se
tarkoitti ikääntymisen ottamista huomioon.

– Yläkaappien päällä olevat valaisimet tuovat mukavaa epäsuoraa valoa tilaan. Saarekkeen päälle sijoitimme kaksi katosta roikkuvaa kohdevalaisinta, jotka valaisevat niin ruoanlaittoa kuin aamiaisen syöntiä ja lehdenlukuakin, Timonen kertoo.

Mieluummin liikaa kuin liian vähän -motolla on valaistu myös talon pesutilat ja kodinhoitohuone. Saunaan tulee riittävästi valoa pesutiloista lasioven läpi.

Pelkistetty on kaunista

Kun viimeinenkin poikanen lentää pesästä, muuttuu hänen nyt hallitsemansa tila vanhempien yhteiseksi telkkari-, leffa- ja musiikkitilaksi. Valaistuksena tilassa on kattoon upotettuja ledejä sekä alumiinikiskoon upotettu, muovilistalla peitetty ledinauha.

– Näin tällaisen toteutuksen kerran matkoilla yhden hotellin saunatilassa. Iloinen yllätys oli, että Airamilta löytyi tällainen ratkaisu valmiina pakettina. Susanna Timosella on tapana kulkea aistit avoinna ja poimia ideoita milloin mistäkin.

Riittävä ulkovalaistus tuo turvallisuuden tunnetta.

– Meillä on aika simppeli maku, pidämme molemmat pelkistetyistä, yksinkertaisista asioista. Esimerkiksi design on sanana vähän hankala; muoto ja muotoilu on tärkeää, ja sen pitää miellyttää silmää, mutta mitään tiettyä lempisuunnittelijaa minulla ei ole. Enkä sitä paitsi halua naulita itseäni vuosikymmeniksi joihinkin design-esineisiin, joista ei elämäntilanteen muuttuessa raaskisi luopua ja laittaa kierrätykseen.

Ulkovalaistus jatkaa tilaa

Talon kuutiomainen muoto
toistuu valaisimissa, jotka
heittävät terävät ja kulmikkaat
valokeilansa ylös- ja alaspäin.
Timoset ovat satsanneet myös talonsa ulkovaloihin. Talon kuutiomainen muoto toistuu valaisimissa, jotka heittävät terävät ja kulmikkaat valokeilansa ylös- ja alaspäin. Ne valaisimista, jotka sijaitsevat lähellä räystästä, heittävät valoa ainoastaan alas.

– Halusin ikään kuin jatkaa sisätilaa ikkunoiden ulkopuolelle. Riittävä ulkovalaistus lisää asumismukavuutta ja tuo turvallisuuden tunnetta, Timonen toteaa. Turvallisuus ei liene pelkkä tunne. Tuskin kukaan ei-toivottu henkilö viitsisi hiiviskellä valoisalla pihalla, semminkin, kun ikkunoista näkee kulkijat riittävien ulkovalojen ansiosta.

– Piha on vielä keskeneräinen. Voi hyvin olla, että syksyn pimeneviin iltoihin mennessä sekin saa vielä lisää valoa, Timonen pohtii.

 

 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...