Rinki-ekopisteisiin vain pakkauksia

 

Valtakunnallisessa Rinki-ekopisteverkostossa kerätään kotitalouksien pakkauksia. Lisäksi lähes kaikista pisteistä löytyy paperin ja osasta myös vaatteiden keräys. Muut jätteet kuten huonekalut ja sähköromut eivät kuulu ekopisteille.

Rinki-ekopisteisiin vain pakkauksiaRinki-ekopisteille saa tuoda ainoastaan niitä pakkausjätteitä, joille siellä on keräysvälineet. Pisteille ei saa viedä muuta jätettä, kuten huonekaluja ja sähköromua, ne on vietävä jäteasemalle.

Tänä keväänä monet suomalaiset viettävät paljon aikaa kotona. Tämä näkyy kodeissa lisääntyvänä jätemääränä. Kodeissa syntyy nyt erityisesti pakkausjätteitä, remonttijätteitä ja puutarhajätteitä.

Pakkausjätteet kuuluvat Rinki-ekopisteille tai kiinteistön keräysastiaan. Jos keräysastiat ovat täynnä, jätettä ei saa jättää maahan astioiden viereen, vaan ne tulee varastoida, kunnes tilaa taas löytyy. Ekopisteille saa viedä ainoastaan niitä pakkausjätteitä, joille siellä on keräysvälineet. Ekopisteille ei saa viedä muuta jätettä, kuten huonekaluja ja sähköromua, ne tulee viedä jäteasemalle.

Rinki tiivistää vilkkaina kausina ekopisteillä keräyssäiliöiden tyhjennysvälejä, jotta pisteet pysyvät siistinä. Ringin asiakaspalveluun kannattaa ilmoittaa, jos pisteellä on täyttä tai sotkuista. Rinki seuraa astioidensa täyttymistä myös edistyneen tekniikan avulla. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kartonkikeräyssäiliöiden anturit ilmoittavat, kun säiliö on tyhjennettävä. Myös kartonki- ja muovipakkausten puristimista saadaan automaattisesti tyhjennysilmoitus.

- Erityisesti pääkaupunkiseudulla monet ovat nyt kotosalla ja pakkausjätettä kertyy paljon. Olemme vastanneet kysyntään tiivistämällä tyhjennysvälejä entisestään. Käyttäjien palaute on meille erittäin tärkeää, jotta saamme ajankohtaista tietoa pisteiden toimivuudesta, kertoo Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.

Kartonki- ja lasipakkauksille ja metallille on yli 1 850 Rinki-ekopistettä ympäri Suomen, muovipakkauksia kerätään yli 650 keräyspisteessä. Lähimmän Rinki-ekopisteen sijainnin voi tarkistaa helposti osoitteessa rinkiin.fi. Hakuja voi tehdä sijainnin tai kerättävän pakkausmaterialain mukaan. Pakkauksia kerätään myös kuntien ylläpitämissä keräyspisteissä ja kiinteistöillä. Muille jätteille on Suomessa erilliset vastaanotto- ja keräyskanavansa. Koko Suomen kaikkien jätteiden vastaanottopaikat voi tarkistaa karttahausta, joka on osoitteessa www.kierratys.info.

Valtakunnalliset lajitteluohjeet on julkaistu osoitteessa www.Rinkiin.fi/lajitteluohjeet. Ringin asiakaspalvelu ottaa mielellään palautetta vastaan Rinki-ekopisteiden toiminnasta sekä neuvoo pakkausten lajittelupulmissa: puh. 0800 133 888 (maksuton, ark. klo 7–21 ja la klo 9–18) ja asiakaspalvelu@rinkiin.fi. Palautetta ekopisteistä voi antaa kätevästi myös verkkolomakkeella osoitteessa www.rinkiin.fi/ekopistepalaute .

Näin lajittelet kotisi jätteet

1. Pakkaukset

Kodissa kertyvät käytöstä poistetut pakkaukset voi tuoda Rinki-ekopisteisiin, kuntien ylläpitämiin kierrätyspisteisiin tai kiinteistössä olevaan keräykseen. Vinkki: säästä tilaa litistämällä esimerkiksi kartonkiset keksipakkaukset ja muut tilaa vievät pakkaukset, kuten pahvilaatikot. Mitä tiiviimmin pakkaukset ovat astiassa, sitä enemmän niitä voidaan kuljettaa kerralla. Kuljetuksia tarvitaan myös harvemmin, mikä tehostaa keräystä ja pienentää kuljetuspäästöjä. www.rinkiin.fi

2. Vaaralliset aineet

Vaaralliset aineet tai niiden jäämiä sisältävät pakkaukset (esim. öljykanisterit, vajaat maalipurkit) kuuluvat kuntien järjestämään maksuttomaan vaarallisten jätteiden keräykseen. Lisätietoa: www.vaarallinenjate.fi

3. Sähkölaitteet, lamput, paristot, rakennus- ja puutarhajätteet sekä auton renkaat

Sähkölaitteille, lampuille ja paristoille on omat vastaanottopaikkansa, samoin rakennus- ja puutarhajätteille sekä auton renkaille. Sähkölaitteita otetaan vastaan myös niitä myyvissä liikkeissä. Monet kaupat ottavat paristoja ja lamppuja vastaan ja autonrenkaat voi viedä rengasliikkeisiin. www.kierratys.info

4. Huonekalut

Huonekalut on vietävä kunnan ohjeistamaan paikkaan, yleensä ne voi viedä kuntien isommille lajittelu- ja jäteasemille. www.kierratys.info

Luokitukset

Muut

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...