Ruotsalaiset lapioivat lumensa raumalaisilla lumilapioilla
13 12 2017

Kun talvipäivänä pyryttää, monista rautakaupoista ostetaan enimmäkseen lumityövälineitä. Alan suomalaisella osaamisella on kysyntää myös maailmalla. Raumalla valmistettavat Masi-lumilapiot tekevät kauppansa lahden takana Ruotsissa yhtä hyvin kuin kotimaassa. Masi-tuotteiden valmistaja Motoseal Components kehitti Suomen ensimmäisen muovisen lumikolan 35 vuotta sitten. Hyvin liukuvasta muovikuupasta on sittemmin tullut standardi monille valmistajille.Lumenluontia helpottavia keksintöjä on tehty muihinkin lumityövälineisiin. Kysyntää riittää myös Ruotsissa, jossa myydään edelleen peltisiä lumikolia. Niitä ei ole täällä nähty enää vuosikymmeniin.
– Masi-lumityövälineillä on Ruotsissa lähes kolme kertaa suurempi jälleenmyyjäverkosto kuin Suomessa. Niitä välittää useampi tukkuri. Suomessa jälleenmyyntipisteitä on vajaa 400, kun taas länsinaapurissa Masit ovat saatavilla yli tuhannessa jälleenmyyntipisteessä. Ruotsalaiset arvostavat suomalaisia tuotteita. Ne mielletään lähituotannoksi, kertoo Masi-tuotteita valmistavan Motoseal Componentsin toimitusjohtaja Kari Sallinen.
Avainlippu-merkin saaneiden Masi-lumityövälineiden kotimaisuusaste on korkea. Kokoonpanotyöt, muovin kuumamuovaus ja teräsputken jalostus tehdään Raumalla omalla tehtaalla. Lisäksi alihankkijoita on eri puolilla Suomea. Lapioiden alumiinivarret ja kärkiprofiilit ovat Etelä-Pohjanmaalta, ja muovikahvat ruiskupuristetaan Pohjois-Karjalassa.
– Haluamme näyttää, että Suomessa voi tehdä kohtuuhintaisia käyttötuotteita. Kaikkea ei tarvitse tuoda konttirahtina Kiinasta. Monet lumityövälineiden valmistuttajat ovat siirtäneet tuotantonsa muualle, mutta me haluamme pitää kiinni kotimaisesta osaamisesta. Masi-tuotteet suunnitellaan ja tehdään Suomen ja Pohjoismaiden olosuhteita ajatellen. Keskitymme mieluummin viemään valmiita tuotteita ulkomaille, Sallinen summaa.

Lumilapiot ovat arjen käyttödesignia
Motoseal Components kehitti ensimmäisenä HD-polyeteenimuovista valmistetun lumikolan 35 vuotta sitten. Aiemmin lumikolien kuuppia tehtiin lasikuidusta, vanerista ja pellistä, jotka ovat raskaita ja huonosti liukuvia materiaaleja. Uudenlaisten lumityövälineiden kehittelyä on jatkettu sen jälkeen. Esimerkkinä voi mainita lehtiharavan tavoin käytettävän Masi Swing -lumilastan, jolla on helppo puhdistaa lumet portaista ja poluilta.
– Lumityövälineiden suunnittelussa on koko ajan pidettävä mielessä ulkonäön lisäksi käytettävyys. Esimerkiksi Masi-lumilapioissa perinteiset puuvarret on korvattu alumiinivarsilla. Näin lapion paino saadaan kevennettyä 1,3 kiloon. Työvälineen painolla ja materiaalivalinnoilla on iso merkitys sille, miten helpolta tai raskaalta työ tuntuu, Sallinen mainitsee.
Masi-lumilapion alumiinivarteen on lisätty sininen soft-touch-otepinta, joka parantaa pitoa ja antaa lämmöneristystä, jotta metalli ei tunnu kylmältä. Pienet asiat, kuten varren halkaisija ja sen ympäryksen muoto vaikuttavat siihen, miltä lapio tuntuu kädessä. Muovisen kuupan muotoilulla parannetaan kestävyyttä ja liukuvuutta. Motoseal Components on alan ainoa toimija, jonka laatu- ja ympäristöjärjestelmät on sertifioitu ISO 9001- ja ISO 14001 -standardien mukaisesti.
– Emme usko kertakäyttökulttuuriin. Masi-lumityövälineet tehdään kestämään käyttöä ja aikaa. Olemme saaneet monilta palautetta, että heillä on käytössä 20 vuotta vanha Masi-lumikola, joka on edelleen hyvässä kunnossa. Se on paras palaute tuotteen toimivuudesta, Sallinen toteaa.
www.masitools.fi
Motoseal Components Oy suunnittelee ja valmistaa Masi-lumityövälineitä ja traktoreiden sekä työkoneiden lokasuojia Raumalla. Masi-talvityövälineissä tiivistyy 35 vuoden kokemus lumityövälineiden muotoilusta ja valmistamisesta: alkuvuosien Masi-lumikolat olivat ensimmäisiä lumikolia Suomessa, joiden kuupat tehtiin kestomuovista. Masi-tuotteilla on Avainlippu-merkki.
13 12 2017
Luetuimmat uutiset
RakennusFakta.fi
RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja
-
LVI-TU:n vinkit putkien sulana pitämiseksi
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU toteaa, että putkien jäätymisen riski kasvaa merkittävästi yli 20 asteen pakkasessa, mutta jo kymmenenkin asteen pakkanen on riski, mikäli vesijohdot ovat liian kylmässä paikassa ja kehnosti eristetty.
-
TUOTEUUTUUS: Tarkett: Vesitiivistä designia kylpyhuoneeseen
Tarkett lanseeraa uuden märkätilamalliston, johon kuuluu vesitiiviitä lattian- ja seinänpäällysteitä. Aquarelle ja iQ-malliston tuotteet ovat paitsi tyylikkäitä myös helppohoitoisia, kestäviä, hygieenisiä ja edullisia.
-
TUOTEUUTUUS: Louis Poulsen: Messinkimetalloitu Panthella 320
Tanskalainen arkkitehti Verner Panton kehitti Panthella-valaisimen vuonna 1971.
-
TUOTEUUTUUS: Oy Kaha Ab: CRC Crick säröjen paljastukseen
CRC Crick on kolmesta tuotteesta koostuva NDT (Nondestructive testing) -menetelmä, joka paljastaa piilevät viat helposti kohteen rakennetta vahingoittamatta.
-
Maailman suurin paljunvalmistaja, sastamalalainen Kirami lisää tuotantoaan
Uusi Sauna Factory perustettiin vastaamaan suureen FinVision-saunojen kysyntään.
-
TUOTEUUTUUS: Nordiska Klimatfabriken AB: Kylpyhuonepuhallin ja lämmönsiirrin Klimat K7
Puhaltimessa on valittavissa kuusi ohjelmaa, jotka hoitavat poistoilmatehtävän kaikissa asunnoissa, joissa on painovoimainen ilmanvaihto.
-
Good Design® -tunnustuspalkinto Aicci T1 -pöydälle
2020 Good Design® -tunnustus on myönnetty älyvalaisevalle Aicci T1 -pöydälle.
RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet
Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...