Ruotsalaiset lapioivat lumensa raumalaisilla lumilapioilla

 

Kun talvipäivänä pyryttää, monista rautakaupoista ostetaan enimmäkseen lumityövälineitä. Alan suomalaisella osaamisella on kysyntää myös maailmalla. Raumalla valmistettavat Masi-lumilapiot tekevät kauppansa lahden takana Ruotsissa yhtä hyvin kuin kotimaassa. Masi-tuotteiden valmistaja Motoseal Components kehitti Suomen ensimmäisen muovisen lumikolan 35 vuotta sitten. Hyvin liukuvasta muovikuupasta on sittemmin tullut standardi monille valmistajille.Lumenluontia helpottavia keksintöjä on tehty muihinkin lumityövälineisiin. Kysyntää riittää myös Ruotsissa, jossa myydään edelleen peltisiä lumikolia. Niitä ei ole täällä nähty enää vuosikymmeniin.

– Masi-lumityövälineillä on Ruotsissa lähes kolme kertaa suurempi jälleenmyyjäverkosto kuin Suomessa. Niitä välittää useampi tukkuri. Suomessa jälleenmyyntipisteitä on vajaa 400, kun taas länsinaapurissa Masit ovat saatavilla yli tuhannessa jälleenmyyntipisteessä. Ruotsalaiset arvostavat suomalaisia tuotteita. Ne mielletään lähituotannoksi, kertoo Masi-tuotteita valmistavan Motoseal Componentsin toimitusjohtaja Kari Sallinen.
Avainlippu-merkin saaneiden Masi-lumityövälineiden kotimaisuusaste on korkea. Kokoonpanotyöt, muovin kuumamuovaus ja teräsputken jalostus tehdään Raumalla omalla tehtaalla. Lisäksi alihankkijoita on eri puolilla Suomea. Lapioiden alumiinivarret ja kärkiprofiilit ovat Etelä-Pohjanmaalta, ja muovikahvat ruiskupuristetaan Pohjois-Karjalassa.

– Haluamme näyttää, että Suomessa voi tehdä kohtuuhintaisia käyttötuotteita. Kaikkea ei tarvitse tuoda konttirahtina Kiinasta. Monet lumityövälineiden valmistuttajat ovat siirtäneet tuotantonsa muualle, mutta me haluamme pitää kiinni kotimaisesta osaamisesta. Masi-tuotteet suunnitellaan ja tehdään Suomen ja Pohjoismaiden olosuhteita ajatellen. Keskitymme mieluummin viemään valmiita tuotteita ulkomaille, Sallinen summaa.

Ruotsalaiset lapioivat lumensa raumalaisilla lumilapioilla

Lumilapiot ovat arjen käyttödesignia

Motoseal Components kehitti ensimmäisenä HD-polyeteenimuovista valmistetun lumikolan 35 vuotta sitten. Aiemmin lumikolien kuuppia tehtiin lasikuidusta, vanerista ja pellistä, jotka ovat raskaita ja huonosti liukuvia materiaaleja. Uudenlaisten lumityövälineiden kehittelyä on jatkettu sen jälkeen. Esimerkkinä voi mainita lehtiharavan tavoin käytettävän Masi Swing -lumilastan, jolla on helppo puhdistaa lumet portaista ja poluilta.

– Lumityövälineiden suunnittelussa on koko ajan pidettävä mielessä ulkonäön lisäksi käytettävyys. Esimerkiksi Masi-lumilapioissa perinteiset puuvarret on korvattu alumiinivarsilla. Näin lapion paino saadaan kevennettyä 1,3 kiloon. Työvälineen painolla ja materiaalivalinnoilla on iso merkitys sille, miten helpolta tai raskaalta työ tuntuu, Sallinen mainitsee.

Masi-lumilapion alumiinivarteen on lisätty sininen soft-touch-otepinta, joka parantaa pitoa ja antaa lämmöneristystä, jotta metalli ei tunnu kylmältä. Pienet asiat, kuten varren halkaisija ja sen ympäryksen muoto vaikuttavat siihen, miltä lapio tuntuu kädessä. Muovisen kuupan muotoilulla parannetaan kestävyyttä ja liukuvuutta. Motoseal Components on alan ainoa toimija, jonka laatu- ja ympäristöjärjestelmät on sertifioitu ISO 9001- ja ISO 14001 -standardien mukaisesti.

– Emme usko kertakäyttökulttuuriin. Masi-lumityövälineet tehdään kestämään käyttöä ja aikaa. Olemme saaneet monilta palautetta, että heillä on käytössä 20 vuotta vanha Masi-lumikola, joka on edelleen hyvässä kunnossa. Se on paras palaute tuotteen toimivuudesta, Sallinen toteaa.
www.masitools.fi

Motoseal Components Oy suunnittelee ja valmistaa Masi-lumityövälineitä ja traktoreiden sekä työkoneiden lokasuojia Raumalla. Masi-talvityövälineissä tiivistyy 35 vuoden kokemus lumityövälineiden muotoilusta ja valmistamisesta: alkuvuosien Masi-lumikolat olivat ensimmäisiä lumikolia Suomessa, joiden kuupat tehtiin kestomuovista. Masi-tuotteilla on Avainlippu-merkki.

Luokitukset

Piha

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...