Ryhdytään mekin leikkaamaan!
20 3 2017
Maaliskuun yöpakkaset alkavat hellittää ja kevätaurinko herättelee uuteen kasvukauteen. Termisen kevään alkaessa on otollisin aika pensaiden ja puiden kevätleikkauksille. Hyvin hoidettuna ja säännöllisesti leikattuna kasvit kasvavat paremmin ja pysyvät pitempään hyväkuntoisina. Hedelmäpuiden ja marjapensaiden onnistunut leikkaaminen pitää kasvin hyvänmallisena ja satoisana pitkään. Lisäksi leikkaus parantaa esimerkiksi omenien kypsymistä ja helpottaa korjuutyötä. Pienten pihojen puut ja pensaat saadaan pidettyä leikkaamalla sopivan kokoisina ja niiden varjostavaa vaikutusta voidaan vähentää. Usein kannattaa houkutella naapuri mukaan talkoisiin, jolloin yhteisymmärryksessä syntyy paras näkemys.
Vuosittain kannattaa leikata vain muutamia oksia kasvia kohden, jolloin urakasta ei tule liian suurta tekijän ja kasvin kannalta. Ilman asiantuntijan apua ei kannata leikata halkaisijaltaan yli viiden sentin oksia. Myös kivelliset hedelmäpuut kuten kirsikka ja luumu sekä koivu, vaahterat ja hevoskastanjat jätetään leikkaamatta keväällä, koska leikkaushaavan nestevirtaus heikentää kasvia.
Perusohjeena leikkaajalle on:
- Huonokuntoiset ja kuolleet oksat leikataan aina ensin pois.
- Latvusta tai pensasta kevennetään niin, että sisäänpäin kasvavia oksia poistetaan.
- Puista kannattaa poistaa myös ohuita, pitkiä vesiversoja, jotka kasvavat suoraan ylöspäin.
- Hyvin teräväkulmaiset, ylöspäin kasvavat oksat poistetaan jo nuorena, sillä ne aiheuttavat myöhemmin puun rungon repeämisvaaran tai muodostavat kilpalatvan.
- Riittävän ajoissa aloitetulla leikkauksella puun ja esim. pensasaidan korkeutta voidaan hallita. Puita ei saisi koskaan leikata ns. tappiin, jolloin menetetään puun luonnollinen kasvutapa.
- Havupensaiden leikkauksissa kannattaa olla varovainen. Suositus on, että ainoastaan saman vuoden uutta kasvua typistetään ja latva katkaistaan vasta, kun toivottu kasvukorkeus on saavutettu.

Puutarhaliiton toimitusjohtajan Timo Taulavuoren vinkki kotipuutarhureille ja talonyhtiöille on, että pihan perushuollosta ei kannata tinkiä. On hyödyllistä pyytää puutarha-alan ammattilainen apuun muutamaksi tunniksi keväisin ja syksyisin. Hän hoitaa pihan perustyöt kuten leikkaukset, kanttaukset ja perussiistimisen. Tämän avulla puutarhan ylläpitohoito helpottuu kasvukaudella ja piha säilyy viihtyisän näköisenä läpi kesän. Samalla saa muutaman hyvän vinkin pihan elävöittämiseksi tai ohjeita pihatalkoiden organisointiin!
Puutarhaliitto kasvattaa hyvinvointia. Puutarhaliitto haluaa parantaa suomalaisten hyvinvointia tasokkaan puutarhatuotannon, terveyttä edistävien tuotteiden, viihtyisien viheralueiden ja innostavan puutarhaharrastuksen kautta. Tavoitteena on lisäksi edistää yritys- ja harrastustoiminnan elinvoimaisuutta.
20 3 2017
Luetuimmat uutiset
RakennusFakta.fi
RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja
-
Tuoteuutuus: Uudenlainen valokaarisuojaus auttaa ehkäisemään tulipaloja
Vioittunut jouluvalo on turvallisuusriski
-
Kaipaatko lisälämpöä? Hanki sopiva lämmitin kotiin, mökille, autotalliin tai autoon.
Kylmillä syys- ja talvikeleillä voi viluttaa myös sisätiloissa.
-
Tuoteuutuus: Cleanline-suihkukourun hiussihti estää hiusten kertymisen suihkukaivoon
Kampamainen hiussihti nappaa hiukset ennen kuin ne huuhtoutuvat kaivoon.
-
Tuoteuutuus: IDO Light tuo ajatonta muotoilua kylpyhuoneeseen
IDO tunnetaan linjakkaasta muotoilustaan ja laadukkaista tuotemateriaaleistaan.
-
Mökki talvikuntoon viimeistään nyt – ota vinkit talteen!
Kesäasuntojen suojaus talvea varten on ajankohtaista viimeistään nyt.
-
Säästöpankit: Omakotitalojen kauppa on vilkastunut
Säästöpankkiryhmän mukaan Suomen asuntomarkkinat ovat kehittyneet positiivisesti alkuvuodesta lähtien.
-
Huollettu biokattila säästää polttoainetta
Säännöllinen huolto ja puhdistus pitävät biokattilan kunnossa ja parantavat sen energiatehokkuutta.
RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet
Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...