Säädettävillä terassijaloilla isonkin terassin saa rakennettua suoraksi

 

Uusilla terassijaloilla voi hoitaa myös pienten ulkorakennusten perustukset.

Koteihin ja mökeille rakennetaan yhä isompia terasseja. Perinteisesti niiden perustukset on tehty pilariharkoilla. Haasteena on saada harkot tasattua samalle korkeudelle, ettei lopputuloksesta tule aivan vino. Varsinkin isoa terassia rakentaessa laidat voivat päätyä aivan eri tasoon. Ratkaisuna ongelmaan viitasaarelainen Pisla on tuonut markkinoille säädettävät terassijalat. Niiden avulla maaston kaltevuuden ja korkeuserojen vaikutuksia saa helposti tasattua. Terassijalat nopeuttavat ja keventävät rakennustöitä, sillä asennuksen voi tehdä suoraan betonilaattojen päälle. Kun terassi valmistuu, sen saa viimeisteltyä suojaisaksi kesäpesäksi markiisien ja sivumarkiisien avulla.

Terassien koot ovat viime vuosina kasvaneet. Jotkut rakentavat jopa yli sadan neliömetrin kokoisia terasseja koteihin ja mökeille. Ulkoa haetaan lisätilaa asumiseen. Siksi terasseja ja pihaa sisustetaan entistä enemmän.

– Harvassa paikassa maa on tasainen. Rinteessä sijaitsevassa talossa maan kaltevuus lisää vaikeuskerrointa varsinkin suurten terassien rakentamiseen. Pilariharkoilla perustuksia tehtäessä korkeuseroja joudutaan välillä tasoittamaan esimerkiksi kaivamalla harkkoja osin maan sisään, kuvailee Pislan myyntijohtaja Jarkko Kaartinen.

Uudenlaisen vaihtoehdon perustusten rakentamiseen tuovat säädettävät terassijalat. Ne ovat noin kahden kämmenen kokoisia muovijalkoja, joiden korkeutta voi säätää helposti rungon kierteen avulla. Pislan uusissa terassijaloissa säätöväli on joko 70–110 tai 110–190 millimetriä. Jalka pysyy ihan itsestään valitussa asennossa, mutta lisää mielenrauhaa tuo lukitusrengas, joka lukitsee jalan valitulle korkeudelle.

Terassien lisäksi niillä voi tehdä perustukset pihan pieniin ulkorakennuksiin, kuten ulkovarastoihin, pihasaunoihin, roskakatoksiin, halkosuojiin ja leikkimökkeihin. Yksi terassijalka kantaa enintään 800 kiloa pistekuormitusta. Siksi autotallia ei saa rakentaa terassijalkojen päälle.

Säädettävillä terassijaloilla isonkin terassin saa rakennettua suoraksi

Asennus suoraan betonilaattojen päälle

Asennuksessa terassijalkojen alle tarvitaan yleensä betonilaatat. Suoraan nurmikolle lasketut terassijalat voivat vajota painon alla maahan. Maaperä ja maaston muodot määrittävät, minkälaista pohjatyötä laatoille tarvitaan. Tasaiselle kalliolle terassijalat voi laskea sellaisenaan.

Vankkoja terassijalkoja sijoitetaan noin 0,5–1 metrin välein, jotta runkopuut eivät pääse notkumaan. Jokaisen jalan voi säätää erikseen omalle korkeudelleen. Niiden päälle lasketaan runkopuut, joihin terassilaudat kiinnitetään. Runkopuun voi halutessaan kiinnittää ruuvilla terassijalan päällä olevaan ulokkeeseen. Terassin saa ankkuroitua taloon kiinnittämällä runkopuita talon perusmuuriin.

Terassijalka

– Jos maaperällä on taipumusta routia, se pitää ottaa huomioon perustuksia tehdessä. Routiminen voi aiheuttaa terassin painumista. Jos näin pääsee käymään, terassijalkojen korkeutta voi säätää myöhemmin uudelleen. Näin painuneen kohdan saa suoristettua jalan korkeutta muuttamalla, Kaartinen vinkkaa.

Routasuojauksessa ei kannata silti oikaista. Ruodan vaikutuksia voi vähentää laittamalla laattojen alle eristelevyt. Esimerkiksi Finnfoamin eristelevyt sopivat tarkoitukseen. Samalla ne tanakoittavat laattoja tasaamalla alustaa. Ulkorakennusten perustuksia tehtäessä pintamaa kannattaa kuoria pois ennen eristelevyjen ja betonilaattojen asennusta. Kun terassijalat asetetaan näin valmistellulle alustalle, rakennus pysyy hyvin paikallaan.

Suojaa paahteelta, katseilta, tuulelta ja sateelta

Valmis terassi on varsinainen keidas, jota tekee mieli sisustaa oman maun mukaan. Kuumina päivinä suojaa paahteelta antavat markiisit. Ikkunoiden yläpuolelle asennettuina ne estävät sisätiloja kuumenemasta liikaa. Sateella ne suojaavat terassikalusteita kastumiselta. Vähemmän tunnettuja ovat sivumarkiisit, jotka seisovat omilla, terassilautoihin kiinnitetyillä jaloillaan. Ne antavat näkösuojaa naapureille tai tielle päin.

– Yksityisyyden lisäksi sivumarkiisi tuo terassille tuulensuojaa. Kun aurinko paistaa matalalta, se vähentää häikäisyä. Sivumarkiiseja valmistetaan sekä UV-suojatusta akryylikankaasta että screen-kankaasta, joka päästää osan valosta läpi, Kaartinen kertoo.

Suihkuun omalla terassilla

Myös auringossa lämpiävän ulkosuihkun voi asentaa suoraan kiinni terassilautoihin. Siinä voi peseytyä paljussa, ulkoporealtaassa tai pihasaunassa käynnin yhteydessä. Ekologisessa ulkosuihkussa vesi lämpenee suihkurungon sisällä auringon avulla. Pilvetöntä paistetta ei tarvita. Kylmä vesi otetaan puutarhaletkusta, joka kiinnitetään suihkurungon alaosaan. Erilaisia suihkumalleja on kuusi. Ne eroavat toisistaan rungon tilavuuden ja suihkupäiden osalta. Mallista riippuen lämmintä vettä riittää kerralla jopa 20 minuutin suihkuun.

– Ulkosuihkut ovat Ruotsissa todella suosittuja. Niitä näkee siellä monissa pihoissa. Suomeen Sunny-ulkosuihkut tulivat kaksi vuotta sitten, ja niitä on asennettu paljon esimerkiksi mökeille. Terassin tai laiturin lisäksi ulkosuihkun voi kiinnittää puiseen asennusalustaan. Sen voi asentaa myös suoraan maahan asennusankkurin avulla, Kaartinen toteaa.

Lisätietoja: pisla.fi

Luokitukset

Ulkoterassi

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...