Säännöllinen huolto pidentää ikkunan käyttöikää

 

Ikkunarakenteista huolehtiminen tarkoittaa ikkunoiden kunnon seuraamista ja vikojen korjaamista. Laiminlyöntien seurauksena ikkunat avautuvat hankalasti. Syntyy pinnoitevaurioita, ilma- ja vesivuotoja ja jopa puuosien lahoamista.

Säännöllinen huolto pidentää ikkunan käyttöikää

Ikkunoiden tiivisteiden ja maalipintojen elinkaari on rajallinen, ja ne täytyy aika ajoin uusia. Jos huolto ja kunnossapito laiminlyödään täysin, voivat ikkunat olla vaihdettavassa kunnossa jo 20 vuoden jälkeen.

Vanhat, toimivat ikkunat kannattaa kunnostaa. Tyypillisiä kunnostustoimenpiteitä ovat vanhojen tiivisteiden vaihto uusiin, lukkojen ja saranoiden kunnostaminen voitelulla, ikkunakittausten uusiminen, käyntisovitukset sekä ikkunoiden huoltomaalaus. Vanhan ikkunan energiataloutta voi parantaa lisälasien avulla.

Toisinaan riittää, jos ikkunat korjataan vain osittain. Esimerkiksi lahonneet ulkopuitteet voidaan vaihtaa uusiin tai korvata tavalliset lasiruudut nykyaikaisilla eristyslaseilla, jos puite kestää kasvaneen massan.

Ikkunan lämmöneristävyyden parantaminen saattaa aiheuttaa kosteilla ja kylmillä ilmoilla samanlaisen huurustumisilmiön lasien ulkopinnoille kuin autojen tuulilaseissa, kun lämpövuoto ei enää pidä lasia sulana.

Vanhoille ikkunoille on tyypillistä, että ne eivät avaudu tai sulkeudu kunnolla. Lisäksi ongelmina voivat olla lämpövuodot ja vetoisuus, laho- ja muut puuvauriot, maalin ja kittausten hilseily tai lohkeilu, ikkunan huono ääneneristävyys ja riittämätön tai hallitsematon korvausilman saanti. Eteläpuolen ikkunat ovat usein myös huonokuntoisempia kuin rakennuksen pohjoispuolen ikkunat.

Jos ikkuna on kovin huonossa kunnossa, sen korjaaminen maksaa enemmän kuin vaihtaminen uuteen. Lisäksi uuden ikkunan lämmön- ja ääneneristys ovat yleensä vanhaa ikkunaa parempia. Vaihdettaessa uuteen ikkunaan ulkonäkökysymykset kuitenkin huomioida.

Ikkunaremonteissa kannattaa käyttää ulkopuolista suunnittelijaa. Ikkunavalinnan lisäksi tarjouspyynnön tekeminen ja työn valvonta vaativat erikoisosaamista.

Nykyisin suurimmassa osassa uusia ikkunoita on alumiininen ulkopuite, ja karmin ulkopinta on verhottua alumiinia. Ne on maalattu teollisessa maalaamossa pulverimaalilla. Vaikka alumiinista maali aikaa myöten irtoaisikin, ei se turmellu samalla tavalla kuin puu.

Ikkunatyypeistä huonoimmin aikaa ovat kestäneet huoltoa vaille jääneet, tummaksi kuultokäsitellyt puuikkunat, joita käytettiin 1960-luvun lopulta 1980-luvun puoleenväliin. Kuultokäsitellyt ikkunat tulisi pintakäsitellä 5 – 7 vuoden välein, muuten ne sään vaikutuksesta turmeltuvat.

Ikkunanpuitteiden huoltomaalauksen yhteydessä poistetaan vanha, hilseilevä ja irtoava maali sekä harmaantunut nukkainen puuaines. Huonokuntoiset kitit poistetaan, ikkunat pohjamaalataan ja mahdollisesti kitataan sekä pintamaalataan.

Teksti: Korjaustieto.fi

Kuva: Vastavalo

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...