Säästöpankkiryhmä: Kesämökkien ja tonttien kysyntä on kovassa kasvussa

 

Kesämökkien ja tonttien kysyntä on kasvanut voimakkaasti monilla paikkakunnilla Suomessa maaliskuun aikana. Sp-Kodin toimitusjohtajan Jukka Rantasen mukaan kyse ei ole normaalista kausittaisesta ja jokakeväisestä kesämökkien kysynnän lisääntymisestä. Halutuimmilla paikkakunnilla kysyntä ylittää tarjonnan selkeästi tällä hetkellä.

Säästöpankkiryhmä: Kesämökkien ja tonttien kysyntä on kovassa kasvussa– Kesämökkeilyn ja kotimaanmatkailun suosio tullee kasvamaan merkittävästi, uskoo Jukka Rantanen.

– Uskon koronavirusepidemialla olevan merkitystä kesämökkien ja tonttien kysynnän paikoin hurjaankin kasvuun, sanoo Jukka Rantanen.

– Aika näyttää, tuleeko mökkikantamme koronan seurauksena kasvamaan nopeammin kuin 1980-luvulla, jolloin kesämökkirakentamisen suosio on ollut Suomessa huipussaan. En pitäisi sitä mahdottomana, Rantanen jatkaa.

– Korona muuttaa matkustuskulttuuriamme. Vapaan reissaamisen aika on ainakin joksikin aikaa ohi, ja ulkomaanmatkailusta tulee muun muassa lentoyhtiöiden konkurssien myötä selvästi aiempaa kalliimpaa.

– Viimeisimmän kuluttajabarometrin mukaan, joka on tehty maaliskuun aikana pääosin ennen koronasulkuja, suomalaisten ulkomaan lomailuaikeet seuraavien kuuden kuukauden aikana ovat pudonneet selvästi. On mielenkiintoista nähdä muutaman vuoden kuluttua, miten pysyviä muutoksia korona jättää matkailuun, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

– Kesämökkeilyn ja kotimaanmatkailun suosio tullee kasvamaan merkittävästi, erityisesti keski-ikäisten ja vanhempien keskuudessa, uskoo Rantanen.

– Mökkikuume näyttää nyt tosin iskeneen myös lapsiperheisiin eri puolilla Suomea.

– Myös kesämökkitontteja on välittäjiemme mukaan alettu kysyä aiempaa selvästi enemmän, Rantanen kertoo.

– Näyttää siltä, että mökinrakennusbuumi on nostamassa pitkän tauon jälkeen jälleen päätään. Moni kaupunki on jo höllentänyt rakentamismääräyksiä, ja esimerkiksi vapaa-ajan asuntojen muuttaminen ympärivuotiseen asuinkäyttöön tulee jatkossa onnistumaan varmasti aiempaa helpommin, Rantanen jatkaa.

– Liikkeellä on selvästi aiempaa enemmän myös ihmisiä, jotka ovat päättäneet toteuttaa unelmansa mökistä tai kakkosasunnosta rakentamalla tai rakennuttamalla sellaisen.

– Kesämökkimarkkinassakin paikkakuntakohtaiset erot ovat suuria kysynnän, tarjonnan ja hintojen osalta, Rantanen kertoo.

– Esimerkiksi Kainuusta saa laadukkaita mökkejä 100 000 eurolla, kun taas Pirkanmaalta tai Etelä-Suomen halutuilta rannikkoalueilta ei saa edes rantatonttia sillä hinnalla. Polarisoituminen näkyy voimakkaasti myös mökkien hintatasoissa.

Sp-Koti on Säästöpankkiryhmään kuuluva, franchising-pohjalta toimiva ja aidosti paikallinen kiinteistövälitysketju joka palvelee asiakkaita yli 60 toimipisteessä eri puolilla Suomessa. www.spkoti.fi

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...