Sähkökiukaan käyttö näkyy sähkölaskussa

 

Sähkökiuas kannattaa hankkia omien saunomistapojen mukaan. Paljon saunovalle on iloa varaavasta kiukaasta, harvoin saunassa käyvälle riittää hyvin tavallinen kertalämmitteinen.

TEKSTI MATTI VALLI | KUVA MIKAEL LINDÉN

Tehonkulutukseltaan sähkökiuas on kodin ylivoimaisesti suurin sähkölaite. Tärkein valinta lienee se, hankitaanko perinteinen kertalämmitteinen kiuas vai varaava kiuas, jolloin kylpemään pääsee milloin tahansa.

Motivan energia-asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo, että saunomiskerrat, saunomiskertojen kestoajat ja lämpötila näkyvät suoraan sähkölaskussa.

– Yli 50 prosenttia kiukaan käyttämästä energiasta kuluu löylyhuoneen esilämmittämiseen ja loput sen lämmön ylläpitämiseen. Energiataloudellisinta on löylytellä 70–80 asteen lämpötilassa, sillä sähkön kulutus kasvaa heti 20–30 prosenttia, kun löylyhuoneen lämpötila nousee sataan asteeseen, Suur-Uski toteaa.

Energiankulutukseen vaikuttaa myös ilmanvaihto. Oikeaoppisesti toteutettuna ilmanvaihto ylläpitää tasaista lämpötilaa, jolloin kiukaan termostaattia voidaan säätää pienemmälle ilman että saunomiskokemus siitä huononee.

– Jos saunan katossa on poistoilmaluukku, niin se kannattaa pitää kiinni lämmittämisen aikana, jotta lämmin ilma pysyy sisällä. Saunomisen alettua ilmanvaihtoa voidaan lisätä, Suur-Uski neuvoo.

Ei niin energiatehokkaita toiveita

Päivi Suur-Uskin mukaan rakentamismääräykset eivät välttämättä ohjaa rakentamaan saunoja tai kylpyhuoneita energiatehokkaalla tavalla.

Ohjauksen puute näkyy etenkin omakotitaloissa, joissa omistajat voivat esittää omia toivomuksiaan halutusta ratkaisuista tai jopa suunnitella itse saunansa saunatoimittajan tietokoneohjelmalla.

– Uudet saunat tyypillisesti rakennetaan aikaisempaa isommiksi, mikä lisää energian kulutusta. Lasiseinämäiset isot ikkunat saunoissa ovat yleistyneet, mikä sekin tuntuu talon omistajan energialaskussa, Suur-Uski sanoo. Varsinkin loma- ja vapaa-ajan asunnoissa panostetaan saunan visuaaliseen ilmeeseen ja suuriin maisemaikkunoihin.

Uusissa ja remontoiduissa taloissa saunominen tuottaa lämpökuormaa ja lisää tuuletuksen tarvetta. Poistoilman lämmön talteenotto ei välttämättä pysty hyödyntämään saunomisesta syntyvää lämmityspiikkiä.

Saunan ilmanvaihdon suunnittelu ja toteutus onkin oma taitolajinsa. Kiukaan lämpöanturia ei saa asentaa liian lähelle tuloilmaventtiiliä. Kiuas voi kuumentua liikaa, mikäli ohjauskeskukselle välittyy vääränlaista tietoa saunan lämpötilasta. Kiukaan päällä tai lähietäisyydellä ei saisi olla mitään sellaista, joka katuessaan tai pudotessaan saisi virtakytkimen päälle.

Kerralla koko porukalle

Sähkökiukaan osia ovat runko ja vaippa, kivien välissä tai ympärillä olevat lämmitysvastukset, kivitila ja kivet sekä kytkentäkotelo. Perinteisen sähkökiukaan kivitilassa on kiviä 20–30 kiloa. Varaavissa kiukaissa kivimäärä on noin sata kiloa.

Kiukaan termostaatti katkaisee sähkövirran, kun kiukaan lämpötila on saavuttanut säädetyn arvon, ettei kiuas kuumene liikaa.

Useimmissa kiukaissa on lämpötilanvalitsin ja ajastin, jolla lämmityksen kestoaika määritellään. Lämpö kytketään päälle joka kerta erikseen. Kiukaan ohjauslaite sijaitsee tavallisesti kiukaan etu- tai sivuseinässä, mutta se voidaan asentaa myös pukuhuoneen tai takkahuoneen seinälle.

Päivi Suur-Uski muistuttaa, ettei suuritehoista sähkökiuasta kannata pitää kytkettynä turhan takia. Jos haluaa säästää energiaa, sauna on syytä lämmittää yhdellä kertaa koko perheelle tai seurueelle. Löylyihin on mentävä heti, kun kiuas on kuuma ja ilma lämmennyt. Ajastimellakin varustettu kiuas kannattaa sammuttaa kylpemisen päätyttyä, jotta tehoa syövä käyttöaika jää lyhemmäksi.

Perinteisen sähkösaunan saunomiskerran hinnaksi Suur-Uski laskee noin puolitoista euroa. Keskimäärin kolme kertaa viikossa saunova maksaa harrastuksestaan vuoden mittaan runsaat kaksisataa euroa.

Sähkökiukaan käyttö näkyy sähkölaskussa

Varaava on aina valmiina

Perinteisten kertalämmitteisten kiukaiden lisäksi tarjolla on varaavia kiukaita, joista valmistajat käyttävät nimityksiä kuten HetiValmis, AinaValmis ja LöylyValmis. Löylyyn voi mennä heti, kun kylpijä haluaa. Ne ovat vaivattomia ratkaisuja useita kertoja viikossa kylpeville perheille ja porukoille.

Lämpöeristetyn kiukaan sisällä on sekä varsinainen kiuasvastus että erillinen muhimisvastus, joka pitää kivet jatkuvasti lämpiminä. Tiivis kansi pitää sadan kilon kivimäärään sitoutuneen lämmön sisällä. Ennen kylpemistä kiukaan kansiluukku avataan ja lämmitysteho kytketään päälle. Sähkönkulutus muodostuu kiukaan muhimistehon ja lämmitystehon päälläoloaikojen summasta.

– Käyttömittauksissa varaavien kiukaiden sähkönkulutus on ollut 2000– 3000 kilowattituntia vuodessa. Toisin sanoen varaava kiuas kuluttaa yli kaksi kertaa enemmän energiaa kuin useimmat kertalämmitteiset kiukaat keskimääräisellä käytöllä. Toki uusien varaavien kiuasmallien valmiustilan aikainen kulutus on pienentynyt, mutta ahkera käyttö nostaa kulutuksen usein korkeaksi, Suur-Uski sanoo.

– Energiataloudellisesti aina käyttövalmiit kiuasmallit ovat järkeviä vain, mikäli kyseessä on vähintään viitisen kertaa viikossa saunova himosaunoja. Toki kiukaan muhimistehon tuottama lämpö on hyödynnettävissä märkätilojen lämmityksessä.

Varaaviakin kiukaita voidaan käyttää tavallisen kiukaan tapaan eli lämpö pois käytön jälkeen. Sähkön kokonaiskulutus riippuu saunomiskertojen, saunomiseen käytetyn ajan ja saunomislämpötilan muodostamasta yhtälöstä.

– Esimerkiksi ei-sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutus on keskimäärin 4000–7000 kilowattituntia vuodessa, ja paljon saunovilla sähkökiukaan ahkera käyttö voi lisätä kulutusta 1000–2000 kilowattituntia, Suur-Uski toteaa.

Katiskakiuas edelleen suosiossa

Viime vuosina suosioon on noussut sähkökiuasmalli, jossa teräskehikon sisällä on suuri määrä kiviä. Kun perinteisiin sähkökiukaisiin kiviä mahtuu parikymmentä kiloa, niin katiskamalli nielaisee niitä helposti nelinkertaisen määrän. Iso kivimäärä antaa tavallista tasaisemmat löylyt, kunhan varoo heittämästä vettä metallikehikon päälle. Suureen kivimäärään sitoutunut lämpö takaa pitkäkestoiset löylyt. Kivikasan päältä lähtee hieman äkäisemmät ja keskiosasta pehmeämmät ja kosteammat löylyt. Saunojalle löylyttelykokemus on hieman samantapainen kuin varaavilla aina käyttövalmiilla kiukailla.

– Suuren kivimäärän vuoksi katiskakiukaiden energiankulutus on merkittävästi suurempi kuin perinteisissä kiukaissa, Suur-Uski toteaa.

Pitkät, kosteat ja tasaiset löylyt ovat myös vuolukivikiukaiden vahvuus. Rautakaupassa saattaa törmätä myös höyrystäviin kiukaisiin, joissa peruskiuas on varustettu kosteutta tuottavalla vesisäiliöllä.

Luokitukset

Sauna

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...