SATO tutki: 49 % suomalaisista kokee joskus häpeää kodistaan

 

Lähes puolet suomalaisista kertoo kokevansa kotihäpeää. Yli puolet suomalaisista haaveilee viihtyisämmästä kodista. Tulokset ilmenevät vuokranantaja SATO:n elo-syyskuussa teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi yli tuhat suomalaista.

SATO tutki: 49 % suomalaisista kokee joskus häpeää kodistaanLähes puolet suomalaisista kokee joskus häpeää kotinsa vuoksi, ja 90 % siivoaa ennen vieraiden tuloa, selvisi SATO:n kyselystä. Kuva: Pixabay

Noin 26 000 suomalaista vuokrakotia omistava SATO teetti elo-syyskuussa tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten ajatuksia kotinsa sisustukseen, järjestykseen ja viihtyisyyteen liittyen. Vastaajista 49 % kertoi kokevansa kotihäpeää aina, usein tai joskus. Naiset kokevat kotihäpeää miehiä yleisemmin.

 

Vastaajista 74 % kertoo, että arki tuo kotiin epäjärjestystä tavara- tai vaatekasojen muodossa. Pysyviä kasoja kodeista löytyy 22 %:lla vastaajista. Noin neljännes niistä vastaajista, joille kasoja syntyy, tuntee tavarakasoista häpeää usein. Sotkuinen koti voi myös aiheuttaa paineita useammille eikä sotkuista kotia haluta näyttää ulkopuolisille, sillä tutkimuksen mukaan jopa 90 % suomalaisista siivoaa ennen vieraiden tuloa.

 

"Suomessa siistiä kotia pidetään kunnollisuuden mittana. Häpeää koetaan etenkin, kun tarkastelemme kotia toisten silmin. Kuvittelemme, että kaikilla muilla on siistimpää. Aallon kokemuksen mukaan monet kokevat painetta kyläilyistä ja perhejuhlista, ja saattavat aloittaa siivoamisen ja ylimääräisen tavaran piilottamisen viikkoja ennen tilaisuutta", ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto sanoo.

 

"Koti puunataan epärealistisen siistiksi, jotta arkinen sekaisuus ei paljastuisi. Ei ihme, että kyläily on Suomessa vähentynyt jo 40 vuoden ajan", Aalto toteaa.

 

Kotiin liitetään kuitenkin useimmiten positiivisia tunteita.  Vastaajista 45 % tuntee onnea kodistaan, 43 % iloa ja 38 % kiitollisuutta. Keskeneräisyyttä kokee 37 % vastaajista ja riittämättömyyttä % vastaajista.

80 % vastaajista on tyytyväisiä kotinsa viihtyisyyteen ja 76 % sisustukseen. Kodin siisteyteen tyytyväisiä on 70 %.   


Yli puolet haaveilee vielä viihtyisämmästä kodista, mutta esteeksi koetaan rahan, ajan tai osaamisen puute.

 

Tutkimus toteutettiin sähköisenä paneelitutkimuksena Dynatan kuluttajapaneelissa, johon vastasi 1 005 suomalaista. Otos edustaa 18–74 -vuotiasta suomenkielistä väestöä manner-Suomessa. Vastaukset varmistettiin väestöä vastaavasti iän, sukupuolen ja paikkakunnan mukaan.

Luokitukset

Muut

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...