Saunomiskokemukset monipuolistuvat

 

Sauna on noussut tärkeäksi kodin sisustuskohteeksi keittiön ja olohuoneen rinnalle. Kiukaan tehot ovat kasvaneet, ja sillä voi olla jatkossa vaikutusta sähkölaskuun. Kiuas kuuluu pientalossa säännöllisesti huollettavien asioiden ryhmään.

Isojen pilarikiukaiden ja hybridisaunojen kysyntä kasvaa. Tasaisen kosteat löylyt tarjoava höyrystävä combikiuas tekee tuloaan.

Tampereen ammattikorkeakoulun TAMK:n sähköisen talotekniikan koulutuspäällikkö Pirkko Harsia kertoo, että saunojen energiankäyttöä, kokoa tai tehoa ei ole normitettu millään tavalla. Jokainen saa rakentaa itselleen niin energiatehokkaan tai -tehottoman saunan kuin haluaa. 

– Sauna ja sen energiankäyttö ei myöskään vaikuta talon energialuokitukseen. Olipa talossa sauna tai ei, rakennuksen energialaskelmat suoritetaan samalla tavalla. Kuitenkin kiuas on yksi teholtaan suurimmista sähkölaitteista asuinrakennuksissa, Harsia toteaa.

Kiukaan teho kasvaa

Löylyhuoneen koko ja käytettävät materiaalit määrittävät saunan energiantarpeen. Kivi ja lasi kasvattavat tehon tarvetta ja energian kulutusta. Kiukaiden koot ja tehot ovatkin viime vuosina kasvaneet merkittävästi.

Parikymmentä vuotta sitten pienten saunojen kiukaiden tehot olivat enimmäkseen 4,5–6 kilowattia. Nyt 8–10 kilowatin tehot ovat varsin tavanomaisia. 

– Tehontarpeen kasvun takana on saunojen suurempi tilavuus, kivi- ja lasiseinien yleistyminen sekä se, että saunan halutaan lämpiävän nopeasti, Harsia selventää.

Kotisauna kuluttaa vuodessa energiaa keskimäärin 1000–1500 kilowattituntia. Kotitalouden sähkölaskussa tämä tarkoittaa 100–200 euroa, joten yksittäinen saunomiskerta maksaa muutaman euron. Talvella osa lämmöstä siirtyy muiden tilojen lämmitykseen, mutta kesäaikana saunan käyttö voi lisätä jäähdytystarvetta.

Tehontarve tarkkailuun

Tulevaisuudessa verkkoyhtiöt todennäköisesti alkavat laskuttaa asiakkaitaan myös suurimman käytetyn tehon mukaan. Silloin maksetaan myös tehosta eli verkon kapasiteetin käytöstä. 

Tänä päivänä tehon tarve vaikuttaa sähkölaskuun pelkästään sitä kautta, että asiakas tarvitsee isomman liittymän, mistä useimmat verkkoyhtiöt laskuttavat lisähintaa. 

– Huipputehon tarve on suurimmillaan kylmään aikaan saunottaessa. Näin etenkin lämpöpumpputaloissa, joissa vesivaraajat ovat pieniä, mistä syystä kiuas ja käyttöveden lisälämmitys ovat päällä samaan aikaan, Harsia selventää.

Tehovuorottelu säästää energiaa

Harsia neuvoo, että tehontarve pienenee risteilykytkennöillä. Vanhoissa sähkölämmityskohteissa sähkökiukaat risteilevät sähkölämmityksen kanssa, jolloin ne eivät ole päällä samaan aikaan. Uusissa taloissa näin ei välttämättä aina ole.

Tehonsiirtomaksuun kannattaa varautua suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tehovuorottelulla. Kiukaan, sähkölämmityksen tai auton latauksen ei tarvitse olla päällä yhtä aikaa. 

Harsia korostaa myös turvallisuuden tärkeyttä. Kiuas on nimittäin yksi eniten huoneistopaloja aiheuttava sähkölaite. Kiukaiden valmistaja- ja kiuaskohtaisia turvaetäisyyksiä on syytä noudattaa. Suurimpana riskinä Harsia näkee saunan etäohjauksen. Vain kameravalvonnalla voitaisiin täysin varmistaa se, ettei kiukaan päällä käynnistämishetkellä ole mitään syttyvää.

Älä unohda huoltoa

Harsia korostaa, että kiukaan kunnosta kannattaa huolehtia: ainakin kivet tulisi vaihtaa säännöllisesti, noin kerran vuodessa. 

– Kiukaan kivet nimittäin murenevat ja tiivistyvät vastusten ympärille. Kannattaa myös katsoa, missä kunnossa itse vastukset ovat. Maallikkokin näkee, milloin ne alkavat olla rikki, Harsia sanoo. 

Silloin on soitettava paikalle sähköalan ammattilainen tai hankittava uusi kiuas, jonka verkkoon kytkeminen on sekin sähköasentajan työtä.

Saunomiskokemukset monipuolistuvat

Satoja vaihtoehtoja

Kiuasvalmistajat kilpailevat markkinoilla kuluttajaa kuuntelevalla tuotekehityksellä ja laajalla tarjonnalla. Ostaja voi valita sadoista eri teholuokkiin sijoittuvista vaihtoehdoista.

Kiukaita ja saunaratkaisuja toimittavan Harvian markkinointijohtaja Sami Linna kertoo, että kuluttajien voimakkain kiinnostus kohdistuu tänä päivänä suuriin pilarimallisiin kiukaisiin, joissa kivimassaa on noin sata kiloa ja sähkötehoa 7–11 kilowattia. Suuri kivimassa takaa kosteat ja pehmeät löylyttelykokemukset. Perinteisen sähkökiukaan kivitilan kivimäärä on 20–30 kiloa.

– Pehmeät löylyt ovat monen tekijän summa, mutta tärkein vaikuttava tekijä on lämpöä sitova iso kivimassa, joka mahdollistaa reilumman löylyveden heittämisen. Vettä voidaan heittää monella tapaa. Kiukaan päältä saadaan kipakat löylyt ja alempaakyljestä hieman pehmeämmät löylyt, Linna kertoo.

Massiivisena kiven ja rosteriverkon tornimaisena yhdistelmänä pilarikiuas täydentää Linnan mukaan arvokkaalla tavalla mitä tahansa sisustusratkaisua. 

– Rautakaupoissa ratkaisut ovat tavallisesti myös hyvin esillä. Rosteriverkkokaan ei ole mikään yksi ratkaisu, vaan niitä on monen muotoisia ja erivärisiä.

Ammattirakentaja suosittelee

– Rautakappojen ohella kiukaita kuluttajille päätyy myös ammattirakentajien kautta. Usein sähkömies, arkkitehti tai sisustussuunnittelija suosittelee tietynlaisen kiukaan valintaa. 

Ostajalla on aina mahdollisuus räätälöidä itselleen haluamansa saunakokonaisuus. Usein kuluttaja haluaa niin saunan kuin kiukaankin osana talopaketin kokonaistoimitusta, Sami Linna kertoo.

Asukkaille sauna on osa sisustuksellista kokonaisuutta. Linna arveleekin, että sisustussuunnittelijoiden rooli kiuasvalinnoissa on kasvamaan päin. Ostajalla ei välttämättä ole näkemystä, kuinka kiukaan voi sijoittaa tai kuinka löylyhuone voidaan sisustaa.

Kiuasvalmistajat panostavat myös turvallisuuteen. Parhaimmillaan kiukaan käyttökytkin on asennettu lapsilukon taakse. Kytkimessä voi olla myös valo, joka ilmaisee, että kiuas on joko ajastettu tai siinä on virta päällä. 

– Etäkytkennässä, jossa kiuas voidaan käynnistää mobiililaitteella, turvallisuutta lisää kiukaan päällä oleva turvakytkin, joka esimerkiksi tunnistaa kiukaan päälle pudonneen pyyhkeen tai muun tekstiilin tai vastaavan. Näin käynnistyshetkellä voidaan varmistaa, että kiukaan päällä ei ole mitään ylimääräistä.

Urheilijaperheet saunovat paljon

Suurilla umpimetallisilla aina valmis-pönttökiukailla on oma vakiintunut asiakaskuntansa. Niitä suosivat Linnan mukaan ainakin saunojen suurkäyttäjät eli urheilevat perheet. Sami Linna arvelee, että niiden suosio on kasvamassa, koska ihmiset ovat kiireisiä ja sanominen on lisäämässä suosiotaan.

Aina valmiit kiukaat ovat hyvin eristettyjä ja metallikuoren sisällä on tasainen peruslämpö. Lisälämpöä löylyhuoneeseen saa kannen avaamalla, joko automaattisesti tai nappia painamalla.

– Kiuasmalli on lapsille turvallinen, koska hyvin eristettyinä sen kyljet eivät ole niin kuumia kuin tavanomaisessa kiukaassa. 

Hybridiä ja infrapunaa

Uutta on hybridisauna, jossa saunomisen kokemusta parannetaan infarapunasäteilijällä, joka voidaan asentaa niin uuteen kuin vanhaankin saunaan. Perinteistä saunomismuotoa ja infrapunalämmitintä voidaan käyttää yhtä aikaa tai kumpaakin erikseen.

– Yhteiskäytössä infrapunasäteilijä antaa tilanteeseen lisälämpöä kohdistamalla sitä esimerkiksi alaselän alueelle tai hartian seudun lihaksiin. Lihaksisto rentoutuu ja palautuu. Kiuas antaa tilanteeseen peruslämpöä ja tuttua saunomisen kokemusta, Sami Linna kertoo.

Yhteiskäytön etuna on myös se, että infrapunalämmitin käynnistyy nopeasti toisin kuin kiuas, jonka lämpeneminen kestää jonkin aikaa. Infrapunakylvyn jälkeen, kun löylyhuone on lämminnyt, saunomista voi jatkaa perinteisellä suomalaisella tavalla, käytäntö sopii erinomaisesti kiireiselle käyttäjälle.

Infrapunasäteilijä tyypillisesti lämmittää kohdetta eli saunojan kehoa, huoneilman lämpötila on pelkkää infrapunasäteilijää käyttäen perinteistä saunaa alhaisempi.

Kombisähkökiuas takaa kosteuden

Uusi tulokas on myös kombisähkökiuas, vaikkakin sen suosio on ainakin toistaiseksi suurempaa Keski-Euroopassa ja Ruotsissa kuin Suomessa. Kiuasmalli tuottaa kosteat löylyt pienessäkin tilassa.

– Kiukaaseen on asennettu erillinen vesisäiliö, jossa on omat erilliset vastukset, joten löylyhuoneen kosteutta voidaan säätää kosteusprosentin tarkkuudella. Kiukaan lämpötilaa säädetään erikseen kiukaan omilla vastuksilla, Sami Linna kertoo.

Ratkaisu takaa Linnan mukaan kylpylämäisen kokemuksen, kun löylyhuoneen kosteusprosentti nostetaan korkealle, mutta pidetään lämpötila alhaisena.

Saunasta statussymboli

Linnan mukaan Suomessa arvostetaan mökkimäistä saunaa ja sisustusta, mutta jotkut haluavat saunan, jota voi esitellä vieraille. – He haluavat erilaisia lauderatkaisuja, usein skandinaavisen selkeitä ratkaisuja kuten leveitä lankkuja. Lasin käyttö on lisääntymässä ja sävytettyjen lauteiden ohella aito puun sävy on tehnyt paluuta, Linna kertoo.

Monet arvostavat Linnan mukaan myös moniaistillista kokemusta: tuoksuja, valaistuksella luotavia värimaailmoja ja ääniefektejä, musiikkia tai luonnonääniä.

– Vinkkinä sanoisin, että kaikki saunan sähköiset toiminnot, kiukaan lämpötila, ilmankosteuden säätö, valaistus sekä musiikit ja muutkin kannattaa sijoittaa kiukaan ohjauskeskuksen taakse, jolloin ne ovat säädettävissä yhdestä paikasta, Linna toteaa.

Teksti: Matti Valli

Kuva: Pixabay

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...