Sisustus- ja verhoilukivillä luonnonkiven tuntua

 
  • Kirjoittaja(t): Kaisu Ravantti

Verhoilukiviä käyttämällä voi toteuttaa persoonallisia ratkaisuja kodin sisä- ja ulkotiloissa. Verhoilukivi on kestävä ja helppohoitoinen materiaali eikä sen asennuskaan ole ylivoimaista.

Verhoilu- ja sisustuskivet ovat luonnollisia kivimateriaaleja imitoivaa komposiittimateriaalia. Kivet valmistetaan betonipohjaisesta massasta valamalla. Pintakäsittelyllä ja pigmentillä materiaali saadaan sekä tuntumaan että näyttämään luonnonkiveltä. Parhaissa verhoilukivissä käytetään ekologisesti puhtaita pigmenttejä, jotka säilyttävät värinsä myös ulkokäytössä.

 Verhoilukivet ovat kestäviä ja turvallisia, koska ne ovat palamattomia eivätkä päästä savukaasuja. Sisä- ja ulkokäyttöön on olemassa satoja erilaisia malleja ja värivaihtoehtoja. Vanhaa tiilimuuria täydennettäessä voi aidoimman oloinen vaihtoehto yllättäen olla patinoitu komposiittitiili. Komposiittikivistä on saatavana kulmakiviä, joilla voidaan viimeistellä verhoiltavan pinnan ulkokulmat. Valikoimaan kuuluu myös joukko oheistuotteita kuten muurin- ja pilarinhattuja, tippalistoja, ikkunan kehyskiviä, takan tasokiviä ja pihakiviä.

 

Monia etuja

Verhoilukivet ovat tuontitavaraa ja eri valmistajien tuotteissa on eroja niin käyttötarkoituksessa kuin laadussakin. Verhoilukiviä myydään neliöhinnalla, joka liikkuu alle ja päälle sata euroa neliöltä maahantuojasta ja tuotteesta riippuen. Tilauksesta toimitettavissa erikoismalleissa hintaa voi olla enemmän.

 Hinta on kuitenkin varmin laadun tae kivienkin kohdalla. Toinen huomioitava seikka on valmistajalle myönnetyt sertifikaatit tuotteiden laadukkuudesta. Kivivalmistaja antaa takuun tuotteellensa, mutta kannattaa varmistua siitä, mitä takuu käytännössä tarkoittaa eli mitä takuu todellisuudessa kattaa. Joidenkin verhoilukivien takuu on 10 vuotta ja toisilla tuotteilla takuu voi olla jopa 50 vuotta. Luonnonkiveen verrattuna komposiittimateriaalit ovat huokeampia viimeistään asennusvaiheessa. Asennus on edullisempaa kuin luonnonkivistä tehtäessä, koska asennuspintaa ei tarvitse esivahvistaa. Verhoilukivet ovat kevyitä ja kiinnitysalustaksi soveltuvat kivipinnat sekä useimmat levyseinät. Verhoilukivien paksuus vaihtelee noin 10-80 mm välillä kivityypistä riippuen ja painoksi tulee noin 15-60 kg neliötä kohti. Valamalla tehdyn materiaalin tasalaatuisuus varmistaa onnistuneen lopputuloksen. Lujuutensa ja käyttöikänsä puolesta verhoilukivi on verrattavissa tiileen tai betoniin.

 

Kiviä kaikkiin kohteisiin

Sisustus- ja verhoilukiviä kannattaa käyttää sellaisessa kohteessa, jossa ne saavat palvella pitkään. Muissa maissa verhoilukivet ovat suosittuja varsinkin sisäänkäyntien, terassien ja aitojen koristelussa. Suomalaisessa ympäristössä luontevia kohteita verhoilukivien käyttöön ovat esimerkiksi takkaseinät, keskusmuurit, saunoihin liittyvät tilat sekä grillikatokset ja kesäkeittiöt.

 Sisustusarkkitehti Leena Kolinen helsinkiläisestä suunnittelutoimisto Desarc Oy:stä toteaa, että verhoilu- ja sisustuskivet ovat todella kauniita ja niillä voi luoda eleganttia sisustusta sopivasti käytettynä. Kivimateriaalienkin kohdalla kuluttajalle vaikeinta on hahmottaa tilan volyymi ja kuvitella lopputulos etukäteen. Yksinkertaisissa muodoissa kiven luonnonmukainen tuntu tulee yleensä parhaiten esiin.  Rakentajan perusongelmaksi tulee helposti se, että tiloihin laitetaan liian paljon visuaalista materiaalikuormaa. Kivimateriaalin vastapainona tilassa on hyvä olla rauhallista seinäpintaa ja hillitynvärisiä huonekaluja ja tekstiilejä, jotta pinnat ja materiaalit pääsevät esiin, kertoo sisustusarkkitehti Leena Kolinen. Valinnanvaraa on runsaasti, mutta kaikkea kaunista ei siis kannata laittaa yhteen tilaan tai samaan taloon.  Verhoilukivien materiaali on yksinkertainen pitää puhtaana: sisätiloissa riittää yleensä imurointi harjasuulakkeella. Kiviä voi pyyhkiä kostealla, joten keittiöönkin komposiittimateriaalia voi laittaa. Kylpyhuoneessa verhoilukiviä ei suositella suoraan suihkun alle asennettaviksi, sillä jatkuva kosteus voi aiheuttaa jälkiä kiven pintaan sekä haitata kivien pysymistä seinässä.  Komposiittikiveä käytetään yleisesti myös saunassa kiukaan takana, mutta edullisimpien kivien haurastumattomuutta niissä olosuhteissa ei valmistaja välttämättä voi taata. Verhoilukiven voi suojata kuumuutta kestävällä suoja-aineella, jolloin materiaali hylkii likaa ja kosteutta. Suoja-aine saattaa syventää kiven väriä, joten testaa suoja-aineesi irtokivellä. Ulkotiloihin on saatavana valmiiksi käsiteltyä verhoilukiveä.

 

Esivalmistelut

Työskentelyyn vaikuttaa asennuspinnan materiaali ja tilan käyttötarkoitus. Pinnan tulee olla yhtenäinen, luja, kuiva ja rasvaton. Tarvittaessa asennuspohjaan käytetään vesieristystä tai kosteussuojaa ja metalli- tai lasikuituverkkoa. Huokoisiin betoni-, tiili- ja harkkoseiniin sivellään niin sanottu tartunta-aine eli primer.

 Kivet voi latoa ensin lattialle, jotta näkee osien sävyerot ja voi paremmin hahmottaa lopputuloksen. Verhoilukiviä voi muotoilla timanttisahalla tai kulmahiomakoneella. Ohuehkoja malleja voi katkaista myös rautasahalla, johon on asennettu lankasahanterä. Komposiittikivien asennustyö on vaativampaa kuin esimerkiksi parketin asentaminen. Jos epäilee omia kykyjään tutustuttuaan kivitoimittajan antamiin asennusohjeisiin, liikkeestä osataan neuvoa luotettava ammattilainen.

 

Asennuksesta

Verhoilukiven asennustapoja on kaksi: saumaton ja saumallinen asennus. Saumattomassa asennuksessa kivet asennetaan tiukasti kiinni toisiinsa. Saumallisessa asennuksessa verhoilukivien välistä näkyy saumauslaastia tiilimuurauksen tapaan. On makuasia kumpaa tapaa käyttää. Jos haluaa näkyvän sauman, tulee käyttää karheaa sauma-ainetta, joka soveltuu leveille saumoille.

 Verhoilukivet ovat taustaltaan tasaisia mutta karkeita, joten ne tarttuvat hyvin alustaan. Asennustyötä helpottaa aluejako. Mikäli kohteeseen tarvitaan kulmapaloja, työ kannattaa aloittaa kulmaelementeistä alhaalta ylöspäin käyttäen eripituisia kappaleita vuoron perään. Työn edetessä kannattaa tarkistella, että kivet kiinnittyvät kunnolla. Laastia levitetään kerrallaan noin 1/2 m² alueelle, jotta se ei ehdi kuivua liikaa. Kevyelle kivilaadulle riittää laastin levittäminen asennuspohjaan, raskaammat verhoilukivet asennetaan levittämällä laastia myös kiven pohjaan. Laastin paksuus on noin 0,5-1,5 cm. Kivivalmistaja antaa tarkat ohjeet kunkin laadun asentamisesta. Saumallisessa asennuksessa jätetään kiven väliin tarvittavat saumavarat ja laitetaan puukiiloja kivien väliin estämään mahdollista valumista. Kivien saumauksessa voi käyttää apuna muurarin saumausrautaa tai saumauspussia. Ylimenevä laasti pyyhitään varovasti pois ja saumat voi viimeistellä puutikun avulla tai sormella.

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...