Sokeva: Suomalainen pesee autoa mutta ei taloaan

 
Sokeva: Suomalainen pesee autoa mutta ei taloaan

Ruotsissa ja Norjassa talon huoltopesusta on Sokevan mukaan tullut säännöllinen kunnossapidon rutiini, jolla kiinteistön arvoa pidetään yllä. Suomessa julkisivun pesuun turvaudutaan vain ääritilanteessa. Huoltopesun voi tehdä itse.

– Suomalainen puunaa ja pesee autoaan, vaikka sen arvo vain laskee. Varsinainen omaisuus on kiinni talossa, mutta kuinka moni meistä pesee taloaan? Ruotsissa ja Norjassa taloja pestään säännöllisesti. Fiksu tapa on jäänyt jumiin lahden taakse, sillä täällä huoltopesua vasta harjoitellaan, kertoo Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Julkisivuun kertyvä noki, rasva ja lika toimivat kasvualustana homeitiöille, joten likaantuneeseen pintaan ilmestyy herkästi mustia homepilkkuja. Myös vihertäviä leväkasvustoja kertyy pinnoille, kuten kaiteille, terasseille ja ikkunanpuitteisiin.

– Jos kuraista autoa ei pese, sen maalipinta kärsii ajan mittaan. Sama ilmiö pätee talojen julkisivuihin, aitoihin ja piharakennuksiin. Lika värjää ja kuluttaa niidenkin maaleja. Suoraan päälle maalaaminen ei auta, vaan pinnat pitää aina ensin pestä. Muuten home ja muut kasvustot puskevat kohta maalista läpi kahta äkäisemmin, Kärppä neuvoo.

Pese ensin, maalaa vain jos tarvitsee

Sokevan mukaan kulahtaneista julkisivuista ja aidoista ajatellaan usein, että ne kaipaavat uutta maalikerrosta. Uudelleen maalaaminen ei ole läheskään aina tarpeellista. Pelkkä huoltopesu voi riittää kirkastamaan maalin alkuperäisen sävyn tai muun pintamateriaalin.

– Pesuainetta valitessa kannattaa olla tarkkana. On pesuaineita, jotka on tarkoitettu talojen ylläpitopesuun. Pintoja ei tarvitse maalata käsittelyn jälkeen. Toki ne saa maalata, jos pelkkä pesu ei riitä, Kärppä kertoo.

Julkisivun pesu ei vaadi pitkää kuivaa jaksoa toisin kuin julkisivun maalaus. Riittää, että lämpötila on plussan puolella. Suorassa paahteessa pesuaine voi kuivua pinnoille ja kaatosateessa huuhtoutua pois liian pian. Silloin aineen vaikutusaika jää liian lyhyeksi. Muuten säätilalle ei ole rajoituksia. Home- ja leväkasvustot irtoavat parhaiten, jos pinnat ovat kuivia aloitettaessa. Huoltopesun saa tehtyä yhdessä päivässä.

– Huoltopesu pitää kiinteistön julkisivun paraatikunnossa pikkurahalla. Naapurisopukin pysyy parempana, kun ei tarvitse katsella toisen virttynyttä aitaa tai seinää. Talojen ja pihan rakenteiden peseminen on käytäntö, joka saisi pesiytyä länsinaapurista Suomeen, Kärppä päättää.

Lisätietoja:
Sokeva Oy
toimitusjohtaja Markku Kärppä
puh. 050 300 8752, markku.karppa@sokeva.fi
www.sokeva.fi

 

Luokitukset

Julkisivu

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...