Sopiva takka joka taloon

 

Takan valintaan vaikuttavat tilan, takan tyylin ja ulkonäön sekä lämmitystarpeen lisäksi asukkaiden elämäntavat ja suhde puun käyttöön. Takkatyyppejä on erilaisia, ja Monipuolisesta takkavalikoimasta löytyy sopiva jokaiseen taloon ja tarpeeseen. 

Ulkolämpömittari on vahvasti pakkasen puolella, mutta olohuoneen takassa loimuava tuli luo ympärilleen kodikasta tunnelmaa. Annukka Hakalalle paikallaan muurattu, varaava takka oli itsestään selvä valinta uuteen kotiin. 

– Minulla oli hyvä tekijä tiedossa, ja tiedän kokemuksesta, millaista lämpöä varaava takka antaa, Hakala kertoo. 

Maalämpö lämmittää lattian, ja takka jakaa tasaista säteilylämpöä yläkerran korkeisiin huonetiloihin. Mikäli Hakala on kotona, polttaa hän kopallisen puuta päivittäin. 

– Minulle tärkeintä on lämpö, joka on aivan erilainen kuin maalämpöpumpun tuottama lämpö, Hakala sanoo. 

Sopiva takka joka taloon

Takkalämmittämisellä pitkät perinteet

Satu Ansamaa Tampereen Takasta kertoo, että lähes jokaiseen uuteen omakotitaloon tulee takka tai vähintään takkavaraus. 

– Kotitaloudet ovat pitkälti sähköstä riippuvaisia, ja lisälämmönlähde on hyvä olla olemassa.

Hakalan muurattu takka vaati hormin ja rakennusluvan lisäksi myös vahvistetun rakenteen. Kamiina ei vaadi kummempaa perustusta, vaan sen voi laittaa lattian päälle. 

Varaava takka tarkoittaa keraamisista elementeistä, vuolukivestä tai paikallaan tiilestä muuraten tehtyä tulisijan sisusta, joka varaa lämpöä ja luovuttaa sitä hitaasti huonetilaan. 

Myös pönttöuunit ovat varaavia. Lisääntyneen suosion myötä perinteisten, levikkeellisten pönttöuunien rinnalla valikoimissa on moderneja, suoria malleja, joita saa myös matalampana.  

Valmistakan asennus on nopeaa. 

–  Varaava valmistakka, kuten kamiinakin, asennetaan päivässä. Hormin teko pellityksineen ottaa toisen päivän. Sitten voikin jo sytytellä ensimmäisiä tulia, Ansamaa toteaa. 

Valikoimaa riittää

Varaavien tulisijojen ohella valikoimissa on erilaisia kiertoilmatakkoja ja design-takkoja. Myös bio-, sähkö- ja kaasutakat ovat yleistyneet kodeissa. Sähkö- ja biotakka eivät tarvitse edes rakennuslupaa. 

– Näppärästi napin painalluksella syttyvä biotakka on oikeasti kiva lisä tilan sisustukseen ja äärimmäisen helppo käytössä, kertoo Ansamaa. 

Ansamaan mukaan sähköllä lämmitettävässä talossa varaava takka ja ilmalämpöpumppu on oivallinen ja energiatehokas lisälämmityspari. Vastaavasti isossa kivitalossa, missä on paljon lämmitettäviä kuutioita, maalämmön kaveriksi kannattaa miettiä joko kiertoilmatakkaa tai varaavaa tulisijaa, kuten Hakalalla. 

Takan oikea mitoitus on tärkeää, sillä liian tehokas takka tekee oleskelusta epämukavaa. 

– Kun kiertoilmatakan ympärille esimerkiksi lähdetään rakentamaan kuoria, takkasydämen ja luukun koko sekä luukkujen määrä vaikuttavat takan mitoitukseen. Tärkeää on, että takka istuu tilaan hyvin ja on lämmön tuotoltaan sopivan kokoinen, Ansamaa sanoo. 

Muista korvausilma

Hyvä palaminen vaatii riittävästi korvausilmaa. Modernit talot ovat tiiviitä ja alipaineistettuja, joten riittävä korvausilma tulee ehdottomasti varmistaa. Mikäli takan taakse ei saada korvausilmaputkea jo rakennusvaiheessa, ilma tuodaan esimerkiksi piipun kanavalla, korvausilmahormilla tai korvausilmaventtiileillä. 

Entä takan kustannukset? Kamiinan lähtöhinnat ovat alle 1000 euroa, varaavan takan noin 3000 euroa. Hormin kustannukset tulevat päälle. 

– Takan hintaa voi verrata keittiön hinnan muodostumiseen. Lisäämällä ominaisuuksia, ulkonäköä ja varustusta hankintaan saa upotettua enemmän rahaa, Ansamaa myöntää.

Tunnetko tulisijat?

Kiertoilmatakka 

Kiertoilmatakat ovat ulkonäöltään kamiinamaisia tai takkakuorellisia malleja. Takan tyyli voi vaihdella modernista perinteiseen manttelitakkaan. Kuori voidaan rakentaa silca-levystä ja pinnoittaa esimerkiksi keraamisilla laatoilla tai hiertopinnoitteella. Kiertoilmatakka ottaa takan alaosasta viileää huoneilmaa ja kierrättää yläosasta lämmintä ilmaa huoneeseen. Moderneissa kiertoilmatakoissa lämmön tehoa voi säädellä portaattomasti. Tuli on aina lasiluukun takana.

Biotakka 

Bioetanolilla toimiva biotakka ei tarvitse hormia, ja on hyvä vaihtoehto myös kerros- ja rivitaloon. Takassa palaa aito tuli, joka lämmittääkin vähän. Biotakkaan voi valita kaukosäätimestä ohjattavan automaattisyötöllä toimivan biopolttimen tai huokeamman manuaalisen sytytyksen sytytysnesteellä ja takkasytyttimellä.Bioetanolissa kannattaa satsata laatuun ja valita tuoksuton vaihtoehto. 

Kaasutakka 

Kaasutakalle pitää tehdä oma hormi, jossa on tasapainotettu kahden ulkovaipan järjestelmä sekä poisto kaasuvuodolle. Takan voi kytkeä pullo- tai maakaasuun. Kaasutakka lämmittää nopeasti, lämpö on säädettävissä ja takoilla on hyvä hyötysuhde. Ilmankierron periaate on samanlainen kuin muissa kiertoilmatakoissa. Tasainen lämpö jakautuu laajalle alueelle. Myös talon rakenteet ja lattiapinnat lämpenevät.

Teksti: Anne Korkala

Kuva: Ari Korkala

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...