Suomalainen saunoo tuntitolkulla, saksalainen vain vartin

 

Harvia vie maailmalle neljä kansainvälistä konseptisaunaa

Maailman johtava saunayhtiö Harvia on kehittänyt kansainvälisille markkinoille neljä erilaista konseptisaunaa. Maailmalla ei saunota kuten Suomessa, joten saunakokonaisuuksissa on huomioitu eri maiden saunakulttuurit. Saunakonsepteissa on käytetty höyrysaunoista tuttuja elementtejä, modernia muotoilua ja nykyaikaista tekniikkaa. Yksityiskohdissa löytyy löylyautomaattia, taivutettua puuta ja metallia. Konseptit esitellään syyskuun lopussa Stuttgartissa maailman suurimmilla sauna-alan messuilla.

Saunayhtiö Harvia on kasvanut vuosikymmenten kuluessa pienestä taidetakomosta maailman johtavaksi kiuasvalmistajaksi ja merkittäväksi sauna-alan toimijaksi. Harvian kiukaita ja saunaratkaisuja myydään yli 65 maassa. Saunomiskulttuurit vaihtelevat eri maissa melkoisesti, mikä näkyy myös Harvian tuotevalikoimassa.

– Saksassa ja ylipäätään Keski-Euroopassa ei voi myydä yhtä korkeita lauteita ja pieniä saunoja kuin Suomessa. Keski-eurooppalaisissa saunoissa suositaan höyrystäviä kiukaita, ja saunominen liittyy vahvasti kylpyläkulttuuriin. Kun suomalainen saattaa istua saunassa tuntitolkulla, saksalainen saunoja viipyy saunassa hiekkakellon mukaisesti täsmälliset 15 minuuttia. Yleisissä saksalaissaunoissa koulutettu Bademeister heittää löylyä tasaisin väliajoin ja heiluttaa suurta pyyhettä päänsä päällä kuumuuden lisäämiseksi. Bademeistereille tarkoitetuissa kilpailuissa löylynheitto on kuin teatterishow, jossa näkee niin sulkaviuhkoja kuin susinaamareita, Harvian saunatehtaan johtaja Vesa Vehmaa kuvailee.

Harvia on kehittänyt neljä erilaista konseptisaunaa, jotka soveltuvat erinomaisesti kansainvälisille markkinoille. Konseptit ovat esillä syyskuun lopussa Stuttgartissa Saksassa maailman suurimmilla sauna-alan messuilla.

Harmony-saunassa on löylyautomaatti

Harvian kehittämä Harmony-saunakonsepti sopii tyyliltään moderniin hifistely-kotiin, jossa arvostetaan tyyliä. Mustat tehostelistat tuovat ryhtiä Solide-saunasisustukseen, jonka mukaisesti lauteet ja seinäpanelointi ovat kuultovalkoista kuusta. Linjakkaan Virta Combi -sähkökiukaan löylyt ovat höyrystimen ansiosta pehmeät ja kosteat. Kiuasta ohjataan kosketusnäytöllisellä ohjauskeskuksella, ja löylyjen säätely on vaivatonta löylyautomaatin ansiosta.

Nordic luxury -saunasta ei luksusta puutu

Vaalea Nordic luxury -saunakonsepti tuo nimensä mukaisesti löylyihin luksusta. Ventura-saunasisustuksen pyöreät muodot toistuvat sekä haavasta valmistetuissa lauteissa että pallon muotoisessa Globe-kiukaassa. Lauteiden muoto tuo mieleen höyrysaunojen sohvamaiset kaakelipenkit. Saunan seinäpaneloinnissa on käytetty taivutetusta puusta valmistettua Ventura-levyä. Nordic luxury -saunassa voi fiilistellä lempimusiikkiaan tai vaikka luonnon ääniä Harvian teräskaiuttimien kautta. Tässä konseptisaunassa on panostettu myös valaistukseen, sillä valaisimia löytyy niin lauteista kuin kiukaastakin.

City-saunassa yhdistyy puu ja metalli

Moderni City-sauna tuo kaupunkikotiin maaseudun tunnelmaa. Lauteet ovat Futura-saunasisustuksen mukaisesti vaaleaa haapaa ja seinäpanelointi lämpöhaapaa. Teräksinen koristelista lauteen reunassa tuo kokonaisuuteen ryhtiä. Saunaa lämmittää järeä Cilindro Pro -kiuas, jonka suuren kivimäärän ansiosta löylyistä voi nauttia suurempikin seurue. Cilindro Pro -kiuasta ohjataan Xenio-ohjauskeskuksella.

Luonnonläheisessä Nature-saunassa on modernia twistiä

Nature-saunakonseptissa perinteinen lankkumainen saunasisustus taipuu moderniksi ja tyylikkääksi kokonaisuudeksi. Luonnonläheinen Scala-saunasisustus muodostuu lämpöhaavasta valmistetuista lauteista ja harjatusta, lämpökäsitellystä tervalepästä valmistetusta seinäpaneloinnista. Alalaude ulottuu trendikkäästi seinästä seinään. Harvian suojaseinä on kiinni linjakkaassa Linear-kiukaassa, jolloin suojaetäisyyksiä saadaan pienennettyä rikkomatta kuitenkaan kiukaan designia.

Tiesitkö tämän eri saunakulttuureista?

  • Puulämmitteisiä saunoja tavataan lähinnä pohjoisella pallonpuoliskolla. Niitä löytyy Suomesta, Ruotsista, Venäjältä sekä jonkin verran muualta Euroopasta, kuten Saksasta.
  • Sauna-sanalla tarkoitetaan eri maissa eri saunatyyppejä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa saunalla tarkoitetaan usein infrapunasaunaa.
  • Etelä- ja Keski-Euroopassa sauna tarkoittaa useimmin höyryhuonetta tai yrttisaunaa.

Suomalainen saunoo tuntitolkulla, saksalainen vain vartinKuvat: Harvia Harvia on johtava kiuas- ja saunatuotevalmistaja, jolla on erittäin vahva asema kotimaassa ja vientiä yli 65 maahan. Harvia-yhtiöt työllistävät noin 300 henkilöä, tuotantolaitokset sijaitsevat Suomessa ja Kiinassa, tytäryhtiöitä on myös Venäjällä ja Virossa. Harvialla on pitkät perheyrityksen perinteet ja sen toiminta on sekä kannattavaa että kasvavaa. Keväästä 2014 alkaen yritysryhmän pääomistajana on ollut CapMan-pääomasijoitusyhtiön rahastot. www.harvia.fi
 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...