Suunnittelukilpailulla kohti parempaa puunsäilytystä

 

Työtehoseuran, HSY:n ja Aalto-yliopiston Urbaani puuvaja -hankkeessa on selvitetty asukkaiden mielipiteitä polttopuiden säilytyksestä. Puun säilyttämisessä on pääkaupunkiseudulla vielä parannettavaa, erityisesti ilmanvaihdon ja helppokäyttöisyyden osalta. Uusia ideoita puunsäilytykseen etsitään nyt opiskelijoille suunnatussa suunnittelukilpailussa.

Suunnittelukilpailulla kohti parempaa puunsäilytystä

HSY:n tietojen mukaan vain kolmasosassa pientaloista on puuvaja ja moni säilyttää polttopuunsa pressun tai räystäiden alla, pinoissa tai liian umpinaisissa vajoissa. ”Urbaani puuvaja -hankkeessa toteutetun kyselyn mukaan asukkaat toivovat kaupunkiympäristöön sopivaa, visuaalisesti miellyttävää ja helppokäyttöistä puuvarastoa, jossa ilmanvaihto toimii, puut kuivuvat ja säilyvät kuivina. Tällä hetkellä monet olemassa olevat puuvajat ovat sellaisia, joissa puut eivät pääse kuivumaan ja siksikin asukkaat polttavat liian kosteaa puuta”, kertoo arkkitehti ja hankkeen projektipäällikkö Minna Kuusela Työtehoseurasta.

Kostean puun poltto heikentää ilmanlaatua eikä ole energiatehokasta. Ilmanvaihdon lisäksi haasteena on eri-ikäisten eli eri kuivuusasteisten puiden säilytys: helposti käytetään puupinon päällä olevaa tuoretta puuta tai etsittäessä kuivaa puuta pinon alaosasta, joudutaan siirtämään ja pinoamaan samoja puita aina uudestaan. Tähän olisi ratkaisuna se, että puuvajassa olisi esimerkiksi eri osat tuoreemmalle ja kuivemmalle puulle.

”Asukkaat toivovat, että puuvaja voisi olla myös monitoimivarasto, jossa voi säilyttää puiden lisäksi vaikkapa työvälineitä. Vaja voisi olla myös moduulimainen ja laajennettava säilytystarpeen mukaan”, Kuusela sanoo.

Pienillä kaupunkitonteilla riittäisi kyselyn mukaan puiden säilytykseen pienikin, viiden neliömetrin kokoinen toimiva varasto, sillä suurin osa vastaajista käytti polttopuuta alle viisi irtokuutiometriä vuodessa. Puuvaraston voisi hankkia useampi kaupunkilainen, jos tarjolla olisi itse rakennettavia, edullisia ja monikäyttöisiä ratkaisuja, jotka voisi rakentaa myös tontin rajalle tontin tilaa säästäen. Urbaani puuvaja -hankkeessa on pohdittu yhtenä mahdollisuutena, että kehitettäisiin leasing-puuvaja. Asukaskyselyyn vastanneet suhtautuivat tähän ajatukseen melko myönteisesti.

Uusia ideoita puunsäilytykseen suunnittelukilpailun avulla

Puunsäilyttämiseen pienillä kaupunkitonteilla etsitään ratkaisuja Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelukilpailulla. Kilpailussa kiinnitetään huomiota erityisesti puiden kuivumiseen, puuvajan käytön helppouteen, paloturvallisuuteen ja pääkaupunkiseudun kuntien rakennusjärjestysten vaatimusten noudattamiseen. Suunnittelukilpailu kestää 8. kesäkuuta saakka ja voittaja julkistetaan 13. kesäkuuta 2016.

”Odotamme suunnittelukilpailusta oivaltavia ja uusia näkökulmia pienten kaupunkitonttien puuvarastointiin. Toivottavasti löydämme sekä kaupunkikuvallisesti että toiminnallisesti parhaat mahdolliset ratkaisut”, tutkimuspäällikkö Matti Kuittinen Aalto-yliopistosta kertoo.

Parhaista ehdotuksista kehitetään yritysten kanssa urbaaneja puuvajoja. Tavoitteena on tuotteistaa Urbaani puuvaja kevääksi 2017. Minna Kuusela kuuluttaakin: ”Nyt etsimme yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään puunsäilytystä suunnittelukilpailun ehdotusten pohjalta.”

Millainen olisi hyvä puuvaja? -kysely toteutettiin syksyllä 2015 kaikille avoimena verkkokyselynä. Kysely ja suunnittelukilpailu ovat osa Urbaani puuvaja -hanketta, jossa kehitetään uudenlaisia polttopuun kuivumista edistäviä polttopuun varastointi- ja palveluratkaisuja kaupunkien pientaloalueille. Hankkeen toteuttavat TTS Työtehoseura, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Aalto-yliopisto.

Kooste kyselyn tuloksista ja tietoa hyvistä puunsäilytysratkaisuista:
https://www.hsy.fi/urbaanipuuvaja/urbaanipuuvaja/sailyta-fiksusti/Sivut/Asiallinen-varastointi.aspxTTS Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio, joka kouluttaa vuosittain noin 10000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi. Koulutustoiminnan lisäksi TTS Työtehoseura tutkii ja kehittää noin 100 vuosittaisen projektin avulla työmenetelmien toiminnallisuutta, tehokkuutta ja tuottavuutta.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...