Suuri homekeskustelu nostaa esille kosteus- ja homeasiat

 
  • Kirjoittaja(t): Tampereen Messut Oy
  • Luotu: 14 Tammikuu, 2013 - 10:58
  • Muokattu: 14 Tammikuu, 2013 - 11:12

Kevään odotetuin rakentamisen ja asumisen messutapahtuma Asta Rakentaja järjestetään 8.–10.2.2013 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Kolmipäiväiset messut esittelevät hyödyllistä tietoa, tuotteita ja palveluita alan ammattilaisille sekä oman kodin rakentajille ja remontoijille noin 300 näytteilleasettajan voimin. Näyttelyneliöitä on ennätykselliset liki 5300 neliötä. Tampereen Rakennustietopalkinnon 2012 saaja julkistetaan messujen avajaispäivänä. Tampereen Messut Oy järjestää Asta Rakentajan yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun ja Puusuutarit ry:n kanssa.

Tampereen Messut Oy toteuttaa yhteistyössä Aamulehden kanssa lauantaina 9.2. klo 13–14 kosteus- ja homeasioita käsittelevän paneelikeskustelun, jossa alan asiantuntijat nostavat esille aiheeseen liittyviä ongelmia ja ratkaisuja. Aamulehden toimittajan Anu Leena Koskisen johtamassa keskustelussa asiantuntijoina ovat muun muassa tutkimusjohtaja Juha Vinha (Tampereen teknillinen yliopisto), asianajaja, varatuomari Pekka Suojanen (Asianajotoimisto Suojanen & Alanen Oy), suunnittelija Karoliina Viitamäki (ympäristöministeriö, Valtakunnalliset kosteus- ja hometalkoot) sekä rakennusinsinööri ja vanhempi asiantuntija Antero Pentikäinen (Muoto Oy).

Rakentamisen Laatupäivä -kiertue Tampereella perjantaina 8.2.

Perjantain 8.2. ammattilaispäivän ohjelma lupaa aiempaa enemmän ajankohtaista tietoa rakentamisen ja kiinteistöalan ammattilaisille sekä kiinteistöjen ja pientalojen korjaushankkeista vastaaville. Rakennusteollisuus RT ry järjestää klo 10–13 laatuseminaarin otsikolla Rakennusteollisuuden laatupäivä – laadunhallinnan haasteet, ratkaisut ja työkalut. Tilaisuus tarjoaa ajankohtaista tietoa rakentamisen laadusta ammattilaisten silmin, arjen haasteista työmailla, elementtirakentamisen kipupisteistä, RALA-palveluista laatutyön tukena sekä laatumittareista työmaan laadunvarmistuksen työkaluna.

Hometalkoot-projekti esittelee klo 13.30–14.30 hankkeen tarjoamia työkaluja kiinteistönpitäjille. Lisäksi perjantaina kuullaan korjausrakentamisen uusista energiamääräyksistä ja kustannustehokkaista kiinteistökohtaisista jätevesijärjestelmistä sekä esitellään uusi sähkötön jätevesijärjestelmä. Ohjelmalavan tietoiskujen aiheita ovat muun muassa kuntoarvioinnit ja -tutkimukset suunnitelmallisen kiinteistönpidon apuvälineinä, kerrostalojen poistoilman talteenotto lämpöpumpputekniikalla, putkistokorjausten hankesuunnitelmat, betonijulkisivujen ja parvekkeiden korjaukset sekä kellariremontit ja jätevesijärjestelmien rakentaminen.

Tietoiskut: Asumisen energiatehokkuus näkyy lämmityskuluissa

Energia-asiat ovat laajasti esillä messuilla. Tietokirjailija Jussi Laitinen pitää lauantaina 9.2. tietoiskuja asumisen energiatehokkuudesta otsikolla Energiansäästö kotona – keinot ja riskit. Laitinen pitää messuilla tietoiskuja muun muassa eri lämmitysjärjestelmien eduista ja riskeistä, energialampuista, aurinkopaneeleista, pientuulivoimaloista, energiaremonttituista sekä arjen pienistä suurista energiavalinnoista.

– Tutkittu tieto kertoo, että laskemalla autotallin lämpötilaan 20:sta 15:een lämmityskulut ovat pudonneet peräti 15 prosenttia, mikä tarkoittaa vuositasolla satoja euroja. Samoin varastotilojen lämpötila kannattaa pitää vaikka 10 asteessa. Lämmityksen tyhjäkäynti kannattaa karsia, Laitinen opastaa.

Lue tietokirjailija Jussi Laitisen haastattelu "Tietokirjailija Jussi Laitisen puheissa on energiaa ja lämpöä" Tampereen Messujen TähtiUutiset-verkkolehdestä: www.tahtiuutiset.fi.

Messujen Energianeuvontapiste tarjoaa myös asiantuntevaa ja puolueetonta neuvontaa energia-asioiden lisäksi myös muissa rakentamiseen ja remontointiin liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi messuilla puhuttavat piharakenteiden lupakäytännöt ja toteuttaminen, pientalojen tyypilliset kosteusvauriot, luotettavat urakoitsijat ja tilaajavastuu, talviremontoinnin edut sekä lämmön talteenotto.

Uudistuneessa Tuotetalossa on enemmän nähtävää kuin koskaan ennen

Puusuutarit ry:n toteuttama Tuotetalo on messuhallin keskelle rakennettava noin 50 neliömetrin talo, jossa esitellään pientalon erilaisia rakennusmateriaaleja, toteutustapoja sekä talon rakennustekniikkaa. Tuotetalo on nyt uudistunut merkittävästi ja mukana on ennätysmäärä tavarantoimittajia. Lähes 70 tavarantoimittajan joukossa on yli 30 uutta yritystä, joten nähtävää riittää jo aiemminkin Tuotetaloon tutustuneille. Erityisesti messuvieraiden kannattaa kiinnittää huomiota talon lämmitys- ja energiaratkaisuihin, kylpyhuoneen pintamateriaaleihin sekä lukuisiin uusiin ratkaisuihin talon ulkopuolella, kuten terassiin ja pihakiveykseen. Uutuutena esitellään myös aurinkopaneelit ja aurinkoenergiakerääjä.

Messuisäntä Jorma Piisinen pitää työnäytöksiä – sunnuntaina Harjakaisen ja Piisisen remonttishow

Työnäytösalueella messuisäntä, remonttimies Jorma Piisinen opettaa viikonlopun aikana niksit saunan eristämiseen ja paneelien asentamiseen sekä opastaa kestopuun valintaan, kiinnittämiseen ja pintakäsittelyyn liittyvissä asioissa. Lisäksi Piisinen ohjeistaa sisustus- ja verhoilukivien asentamisessa sekä antaa nikkarointiniksejä puupaneelin työstämiseen. Työnäytöksissä tutustutaan myös ootraukseen, kuviolaatoitukseen ja hirrenveistoon sekä kangastapetin ja hienosementin asentamiseen.

Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry (PRKK) järjestää lauantaina 9.2. ja sunnuntaina 10.2. kuluttajille suunnatut, maksuttomat rakentaja- ja remonttikoulut, joiden pääteema on tänä vuonna energiatehokkuus. Lisäksi sunnuntaina toteutetaan Pientalo kivestä -teemakurssi. Tilaisuuksiin osallistuminen vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Viihteellistä ohjelmaa yleisölle tarjoaa sunnuntaina 10.2. myös tv:stä tuttu sketsihahmo, valvova rakennusmestari Timo Harjakainen sekä Harjakaisen ja Piisisen remonttishow. Sunnuntaina pidettävän Hyväntekeväisyyshuutokaupan tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä TAYSin lastentautien poliklinikalle.
Ennakkotiedoista poiketen RaksaRekry-tapahtumaa ei järjestetä Asta Rakentajan yhteydessä.

Samanaikaisesti järjestettävä Keräily Kevät -tapahtuma toteutetaan jo 42. kerran

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen D-halliin toteutettava Keräily Kevät kokoaa jälleen tuhannet keräilyn harrastajat ja ammattilaiset 8.–10.2.2013 kiinnostavien tavaroiden ja tarinoiden pariin. Vuodesta 1989 järjestetyssä tapahtumassa on mukana kymmeniä näytteilleasettajia, jotka myyvät erilaisia keräilyesineitä kuten kirjoja, tauluja, leluja, astioita ja koruja.

Asta Rakentaja 2013 -messulehti ilmestyy Aamulehden liitteenä 3.2.2013.

Luokitukset

Ilmanvaihto

 
 

 

Uutiskirje

Tilaa kerran kuukaudessa ilmestyvä Rakenna Oikein, Korjaa Oikein uutiskirje

Tilaa tästä
 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...