Tähtäimessä terve ja pitkäikäinen rintamamiestalo

 

Kiia ja Jussi Kemppainen halusivat minimoida pitkällä remonttiputkella rintamamiestalonsa riskirakenteet, tehdä talosta ekologisemman ja antaa sille lisää elinaikaa.

Kun sisustustyylin nimeksi on annettu hurlumhei ja talon ulkoverhousvärit kopioitu Särkänniemen Koiramäestä, voi Kemppaisen perhettä hyvällä syyllä tituleerata heittäytymiskykyisiksi humoristeiksi. 

Rauhallisella omakotitaloalueella sijaitseva soma talovanhus päätyi 10 vuotta sitten asuntonäyttöjä harrastaneelle Kiialle puolivahingossa. Rakkaus leimahti saman tien, ja erinäköisten remonttien keskellä on asuttu jo vuosia. 

Jussin ja Kiian remontointiputken kirkkain johtoajatus oli viedä sauna pois päätalon kellarista piharakennukseen, antaa talolle lisää elinaikaa sekä minimoiden sen riskit. 

Tähtäimessä terve ja pitkäikäinen rintamamiestalo

–  Minua vaivasi, etten tiennyt miten sauna on rakennettu ja aiheutuuko rakenteesta potentiaalista kosteus- ja homeongelmaa, Jussi myöntää. 

– Haluamme tehdä talosta ekologisemman ja omavaraisemman. Ohessa haluamme toki ihanan kodin, jossa voimme kasvattaa lapsemme ja asua kiikkutuoli-ikään saakka. Nyt saamme myös Jussille kunnon työtilat kellariin, jolloin toimitiloja ei tarvitse vuokrata muualta, jatkaa Kiia. 

Alakertaan jäi kodinhoitotilan yhteyteen vain suihkutila, joka ei ole päivittäisessä käytössä. 

Rakenne tutkittiin tarkkaa ja todettiin toimivaksi. 

– Haluamme toteuttaa kaikki remontit niin, ettei jälkikäteen tarvitse miettiä onko paikat kunnossa, toteaa Kiia. 

Rakenteiden täydellinen läpikäynti

Virallisia neliöitä talossa on 128, mutta käytännössä tilaa on kolmessa kerroksessa reilusti enemmän, kun kylmävintit on otettu käyttöön ja kellari muutettu lämpimäksi. 

Päätalon remontissa kuorittiin turhat materiaalikerrokset pois ja yksinkertaistettiin talon rakennetta. Huonejärjestys muutettiin arkeen ja elämäntapoihin paremmin sopivaksi niin, että talon kaikki kerrokset otettiin hyötykäyttöön. 

Käytetyt materiaalit ovat pääosin puuta, betonia ja laattaa. Ja mikäli mahdollista, valinnoissa on suosittu mieluummin luonnonmateriaaleja kuin muovia.

Rakennus Linnaan Kemppaiset päätyivät tarjousten perusteella jo pihataloa rakentaessa. 

– Referenssit olivat kohdillaan ja hinta järkevä, Jussi kertoo. 

Alkuperäisiä pintoja on säästetty mahdollisuuksien mukaan. Katot yhdenmukaistettiin puupaneelille, mutta vanhoja lattioita pystyttiin säästämään ja kunnostamaan useimmissa huoneissa. Tuomalla huoneisiin lisää korvausilmaa ja asentamalla katolle huippuimuri päästiin eroon tiiviimpien ikkunoiden myötä tulleesta tunkkaisesta ilmasta. 

Keskikerros avartui purkamalla vanha vaatehuone ja palauttamalla 

aukko olohuoneen ja ruokailutilan väliin. Nyt talossa on kunnon tupakeittiö ja tiloja voi kiertää huoneesta toiseen. 

– Tarkoitus on vielä rakentaa olohuoneeseen kakluuni. Talon uunit on purettu pois silloin, kun öljy oli puoli-ilmaista, Jussi kertoo. 

Kellari on kokonaan maanpinnan alapuolella. Ulkopuolinen sokkelieriste toimii hyvin, ja tila on pysynyt mukavan lämpimänä, vaikka maalämpö kiertää on vain kahdessa huoneessa. Ulkopuolella on hengittävä ja salaojittava sokkelieriste, sisäpuolella betonipinnassa on läpihengittävä maali. Kaikki pinnat pääsevät kuivumaan, jos niille tulee kosteutta. Hitunen älyäkin talossa on älylukkojen, hälytysjärjestelmän sekä valaistuksen ohjelmoinnin muodossa. 

Projektinhallinta omissa käsissä

Tiukka aikataulu ja isot kokonaisuudet vaativat asukkailta projektinhallintaosaamista. Jo rakennuslupien saaminen eri vaiheisiin on ollut aikaa vievää tökkimistä rakennusviraston suuntaan. Jussille ei ollut remonttirumban alkaessa juurikaan rakennuskokemusta. Sen sijaan hänellä oli kokemusta isojen peli- ja elokuvaprojektien pyörittämisestä.

– Kustannusten hallinta ja isosta työmäärästä huolehtiminen on tuttua omassa työssä. Samat lainalaisuudet tässä pätee sillä erotuksella, että vanhan talon remontissa ei lähtötilanteessa ole mitään käsitystä siitä, mitä seinän sisältä löytyy. Olemme kuitenkin onnistuneet hankkimaan hyvät urakoitsijat, jotka kukin ovat olleet viemässä hanketta hienosti maaliin ilman kommelluksia, Jussi kiittelee. 

Teksti: Anne Korkala

Kuva: Ari Korkala

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...