Taloautomaatio helpottaa talon tekniikan käyttöä
18 6 2019
Kattavalla taloautomaatiolla voidaan tehokkaasti ja helposti seurata, ohjata, valvoa ja optimoida talon tekniikkaa kokonaisuutena. Taloautomaatio huolehtii asukkaan puolesta siitä, että talossa on mukavaa, vaivatonta ja turvallista asua.
Talon tekniikan kokonaisuus muodostuu monesta osasta: lämmitys, ilmanvaihto, sähkölaitteet, vesilaitteisto, valaistus, turvajärjestelmät, viihdelaitteet. Eri tekniset järjestelmät ja laitteet sisältävät nykyisellään jo paljon älyä ja ohjattavuutta. Esimerkiksi lämmitystä voidaan ohjata sähkön hinnan, ulkolämpötilan tai sääennusteen perusteella. Huonelämpötila voidaan laskea poissaolon ajaksi ja nostaa lämmöt etäohjauksella ennen kotiin tuloa. Valaistusta voi ohjata samoin: valot voi sammuttaa etänä, vaikka kännykällä.
Turvallisuus on tärkeä osa talotekniikkaa: järjestelmään voidaan yhdistää palo- ja murtohälytykset sekä vaikkapa ovikamera.
Taloautomaatiosta puhutaan silloin kun talon eri järjestelmät ja laitteet kommunikoivat keskenään, toimivat automaattisesti ja niitä voidaan ohjata keskitetysti.
Suomessa rakennetaan vuosittain noin 6000 – 7000 uutta pientaloa. Pientaloja on Suomessa kaikkiaan yli 1,1 miljoonaa. Talon eri teknisiä järjestelmiä ohjataan tyypillisesti erikseen, täysin irrallaan toisistaan. Kattavan ja hyvin suunnitellun taloautomaation käyttö pientaloissa ei vielä ole kovin yleistä, vaikka se talotekniikan lisääntyessä ja kehittyessä olisi kannattavaa ja helpottaisi talotekniikan käyttöä ja valvontaa.

Automaatiojärjestelmien avulla voi myös varautua tuleviin energian markkinamuutoksiin. Automaatio helpottaa energiankäytön säätelyä, tuo säästöä talon käyttökustannuksiin ja parantaa asumismukavuutta.
Automaatiojärjestelmien merkitys kasvaa tulevaisuudessa, kun sähkömarkkinoiden muuttuessa on yhä tärkeämpää, että kotien energiankäyttöä voidaan ohjata hyödyntämään halvimpia sähkönhintoja tai tasaamaan talon sähkötehontarvetta eri vuorokauden aikoina. Älykäs sähkönkäyttö tai kysyntäjousto vaativat toimiakseen automatiikkaa, jotta talon omistaja voi hyödyntää eri säästömahdollisuudet mahdollisimman hyvin ja vaivattomasti.
Uudis- ja korjauskohteeseen
Tärkein tehtävä ennen taloautomaatiojärjestelmän hankintaa on miettiä, miten haluaa talonsa toimivan ja mitä arvostaa: mukavuutta, energiatehokkuutta, turvallisuutta? Ennen kuin suunnittelijaan tai urakoitsijaan otetaan yhteyttä, on mietittävä myös se, mitä talossa halutaan automaation avulla ohjata. Hyviä kuvauksia eri mahdollisuuksista saa alan toimijoilta. Esimerkkejä löytyy myös Motivan ylläpitämästä Energiatehokas koti -verkkopalvelusta.
Uuden talon rakentajan on hyvä varautua tulevaan jo aivan alkuvaiheessa: on otettava jo etukäteen huomioon järjestelmän laajennustarpeet. Ennakoimalla tarpeet jo suunnitteluvaiheessa säästää kustannuksissa myöhemmin.
Korjauskohteessa tulee ensin kartoittaa olemassa olevat järjestelmät ja niiden mahdollisuudet ohjattavuuden kannalta ennen kuin voidaan miettiä tarkemmin, mitä halutaan ohjata. Jos kohdetta korjataan joka tapauksessa laajemmin, kannattaa ehdottomasti miettiä myös taloautomaation mahdollisuudet.
Hankinnan pohjaksi on hyvä laatia toimintakuvaus ja tarkentaa sitä asiantuntijan kanssa. Kuvaus on hyvä väline järjestelmän suunnittelun ja kustannusarvion pohjaksi. Yksinkertaisimmillaan toimintakuvaus on tekstimuotoinen kuvaus siitä, mitä automaatiolta odottaa talossaan.
Suunnittelijan kanssa yhdessä laadittu kuvaus talon järjestelmistä auttaa laitteiden ja järjestelmien hankinnassa ja tarjousten pyytämisessä. Kuvaukseen on hyvä pyytää dokumentaatio etenkin taloautomaatiojärjestelmien tiedonsiirrosta ja järjestelmien toivotusta integroinnista.
Yhden suunnittelijoista on otettava talosta kokonaisvastuu ja huolehdittava eri järjestelmien yhteensopivuudesta sekä tärkeiden järjestelmien yhteensovittamisessa tarvittavien tietojen siirtämisestä eri laite- ja järjestelmätoimittajien käyttöön hankintavaiheessa.
Suunnittelijalla on tärkeä tehtävä myös rakennusvaiheessa, kun järjestelmiä ja laitteita asennetaan, testataan ja säädetään.
Järjestelmään kuuluvat palvelut
Järjestelmää valittaessa on hyvä kiinnittää huomiota tuotteiden sekä ylläpito- ja huoltopalveluiden saatavuuteen myös tulevaisuudessa. Ennen ostopäätöstä kannattaa varmistaa valmistajan takuuehdot ja teknisen tuen mahdollisuudet ja selvittää toimittajien tarjoamat huolto- ja ylläpitosopimukset.
Urakoitsija pitää valita huolella; automaatio vaatii yleensä erityisosaamista.
Hankintasopimusta tehtäessä pitää varmistaa, että siihen sisältyy käyttöönottovaiheen testaus ja järjestelmän säätäminen. Käyttöönoton yhteydessä on asukkaalle annettava käytönopastus, luovutettava tarvittava dokumentointi sekä käyttöönottotarkastuspöytäkirja. Käyttöönottovaiheessa on varmistettava, että talon omistaja saa kaikki asiakirjat ja tarvittavat tietokannat itselleen.
Jotta automaatiojärjestelmä toimisi asianmukaisesti, pitää talon asukkaan huolehtia järjestelmän ennakoivasta huollosta sekä laitteiden ylläpidosta. Kaikki automaatiota koskeva dokumentaatio on hyvä säilyttää ja muistaa myös asiakirjojen säännöllinen varmuuskopiointi.
Suunnittelijoilta ja järjestelmätoimittajilta voi pyytää apua, jos järjestelmään kaipaa lisä- tai muutostöitä.
Verkossa ohjeita hankintaan
Motiva, alan yritykset, ympäristöministeriö ja Energiavirasto toteuttivat Toimiva taloautomaatio pientalossa -hankkeen, josta syntyi taloautomaatioon liittyvä kattava verkkoaineisto sekä hankintaohjekortti.
Energiatehokaskoti.fi-sivustolle materiaalissa on tietoa taloautomaatiosta, sen eduista ja hyödyistä, ohjeita hankintaan sekä esimerkkejä erilaisista pientaloissa toteutetuista taloautomaatiojärjestelmistä. Hyödyntämällä tarkistuslistoja voi laatia itselleen hyvän kuvauksen siitä, millaisen automaatiojärjestelmän taloon tarvitsee ja hankkii, ja mitä siitä toteutetaan nyt ja mitä tulevaisuudessa.
Teksti: Motiva Oy
Kuva: Pixabay
18 6 2019
Luetuimmat uutiset
RakennusFakta.fi
RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja
-
TUOTEUUTUUS: Oras: Käsisuihku Hydractiva Digital
Oras vastaa kasvavaan vettä ja energiaa säästävien tuotteiden tarpeeseen älykkäällä, digitaalisella käsisuihkulla. Uusi Oras Hydractiva Digital -käsisuihku helpottaa kestävää kulutusta ja auttaa käyttäjiä optimoimaan käyttäytymisensä yksinkertaisesti j...
-
HSY: Hiekoitushiekka Sortti-asemalle tai uudelleenkäyttöön
Pihoilta poistetun hiekoitushiekan voi hyödyntää uudelleen omalla pihalla tai viedä HSY:n Sortti-asemalle. Hiekka ei kuulu sekajäteastiaan.
-
TUOTEUUTUUS: Nooa-Arctic: Talvehtivat laiturit
Uuden Nooa-Arctic -laiturin on kehittänyt jätteiden Molok-syväkeräyksen keksinyt Veikko Salli. Laiturin leveys on 3,4 metriä.
-
Ränni- ja sadevesikaivojen kevätsiivouksen aika
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU muistuttaa, että nyt on aika huolehtia pihan ränni- ja sadevesikaivojen toimintakunnosta. Rännikaivoissa saattaa olla syksyn jäljiltä lehtiä ja muuta roskaa. Ne voivat myös olla jään ja lumen peitossa samoin kuin pihan ...
-
Kastellin liikevaihto nousi lähes 95 miljoonaan euroon
Pientalovalmistaja Kastelli kasvatti viime tilikaudella liikevaihtoaan 7,8 prosentilla 94,7 miljoonaan euroon ja kaksinkertaisti liiketuloksensa. Asiakkaita kiinnostivat uudet kaupunkiympäristöön sopivat talomallit.
-
TUOTEUUTUUS: Purus: Kierrätysmuovinen lattiakaivon Drop-kansi
100-prosenttisesti kierrätysmuovinen Drop-kansi on trendikkään mattamusta, ja se valmistetaan Puruksen omalla tehtaalla Ystadissa Ruotsissa..
-
TUOTEUUTUUS: Warma-Uunit Uusi Aulikki Kakluuni
Warma-Uunit Oy:n pyöreärunkoinen Aulikki-mallisto tuli markkinoille vuonna 2019, ja nyt mallisto on täydentynyt muotokaakelikranssein viimeistellyllä Aulikki Kakluunilla.
RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet
Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...