Talon hyvä huollettavuus syntyy suunnitteluvaiheessa

 

Koti ei ole tavaran säilytyspaikka, vaan asumista varten tehty toimiva tila, jota on helppo hoitaa. Talon huollettavuutta ja siivottavuutta on hyvä miettiä jo suunnitteluvaiheessa.

TEKSTI ANNE KORKALA | KUVAT PIXABAY

Vaikka kotia ei rakenneta pelkästään puhdistettavuus edellä, pienet vinkit auttavat asumisen arjessa. Likaa ja pölyä kertyy kotiin sisääntulosta, ilmanvaihdosta, ovista ja ikkunoista sekä erilaisista toiminnoista.

– Käsityöt, ruuanlaitto, koirien hoito, leikki ja askartelu sekä tekstiilihuolto. Toiminnan ei tarvitse olla edes kovin erikoista, kun se likaa kotia, Marjatta Lausjärvi Puhtaustieto Oy:stä sanoo. Toimivassa kodissa on riittävästi säilytystilaa siellä missä sitä tarvitaan, hyvät huoltotilat, toimiva keittiö sekä käytännöllinen huonejärjestys ja viihtyisät tilat ilman hukkaneliöitä.

– Huollettavuudelle tehdään varaukset jo sähkö- ja ilmanvaihtosuunnitelmia tehdessä. Varaa riittävästi pistorasioita koneita varten ja sijoita keskuspölynimurin imurasiat toiminnallisesti oikein, Lausjärvi neuvoo.

Perusajatuksena huollettavuudessa on, että puhdistukseen tarvittavat välineet löytyvät samasta tilasta, missä lika syntyy. Kodin arvo tulee siitä, kuinka taloa on hoidettu ja miten siitä pidetään huolta. Kiinteistönvälittäjien mukaan hoidetun kodin arvo voi olla jopa 15 prosenttia suurempi kuin hoitamattoman kodin. Kaikkea ei onneksi tarvitse itse tehdä, osan voi teettää ulkopuolisella.

Kun talo toimii käyttäjien tarpeiden mukaan hyvin, huollettavuuskin helpottuu.

– Suunnitteluun kannattaa käyttää paljon aikaa ja hakea omien valintojen tueksi materiaalitietoa talotehtailta, kalustemyyjiltä, valmistajilta ja hyviltä suunnittelijoilta. Lisäksi kannattaa kuunnella niitä, joilla on jo kokemusta omakotitalon ylläpidosta, Lausjärvi vinkkaa.

Sisäänkäynti

Eteiseen syntyy suurin osa kodin liasta, joka kantautuu sisälle jalkineiden, ulkovaatteiden, tavaroiden ja lemmikkieläinten mukana. Pääoven edessä on hyvä olla harja, rappuralli että kunnollinen katos. Kivetyksellä tai laatalla päällystetty pihapolku vähentää sisään kulkeutuvan hiekan määrää.

Eteinen

Sisäänkäynnin toimivuus korostuu arjessa. Kenkien ja takin riisuminen käy kätevästi, samoin ruokakassien vieminen keittiöön ja lasten ulkovaatteista huolehtiminen. Sisääntulon yhteyteen olisi hyvä saada selkeä alue, johon lika ja kura jäävät, ja jossa kaikille tavaroille, vaatteille ja harrastusvälineille on omat paikkansa. Tilaan tarvitaan myös lasku- ja istumatilaa. Lapsi- ja koiraperheissä sisäänkäynnin yhteyteen sijoitettu kuraeteinen ja pesupaikka pysäyttävät tehokkaasti lian etenemisen muualle taloon. Sekä kalustemateriaalien että tekstiilien tulee olla kulutusta ja kosteutta kestäviä. Luonnonkuitumatot kuten sisal-, juutti- ja kookos kestävät kulutusta ja keräävät tehokkaasti lian. Hiekka ja muu irtolika lähtee helposti imurilla. Sisäänkäynnin ohessa olisi hyvä olla joko pistoke ladattavalle imurille, keskuspölynimurin imurasia tai rikkarasia, johon hiekat voi lakaista. Kun imuri on jokaisen perheenjäsenen helposti käytettävissä, lika saadaan kiinni ennen kuin se ehtii käymään taloksi.

Keittiö

Keittiöstä hyvän hoidettavan tekevät helpot tasopinnat sekä kylmälaitteiden, lieden ja astiakaappien sijoittaminen lähelle toisiaan. Tasomateriaalina kestävät parhaiten kivi ja komposiitti. Vetimet antavat ulkonäköä, mutta keräväät likaa. Vetimetön, sileäpintainen ja korkeakiiltoinen ovimalli on helpoin puhdistettava.

Keittiön vetolaatikoihin on helppo sijoittaa astiat ja ruokatarvikkeet siististi. Rasvalika kertyy yläpinnoille, ja pöly tarttuu siihen tiukasti. Helpoiten puhtaana pidettävät kaapit yltävät sokkeleineen kattoon saakka. Käden ulottuvilla kannattaa pitää tehokas emäksinen pesuaine rasvalialle. Jos kodinkoneet sijoitetaan kalusteovien taakse, pitäisi ottaa huomioon, että niiden taakse pitää päästä siivoamaan.

Makuuhuone

Makuuhuoneessa vietetään iso osa vuorokauden tunneista. Riisuminen ja pukeminen sekä vaatteiden ja vuodevaatteiden säilytys keräävät paljon pölyä. Makuuhuoneet vaativat säännöllistä imurointia ja pölyn tehokasta kiinniottamista. Vuodevaatteiden tuulettaminen käy joutuisasti, jos tilasta on käynti ulos tai parvekkeelle.

Olohuone

Robotiikan näkökulmasta olohuoneen ongelmana ovat massiiviset ja raskaat sohvat, joiden alle ei pääse kunnolla siivoamaan. Suosi kalusteita, jotka mahdollistavat niiden alle ja taakse jäävän tilan siivoamisen mahdollisimman helposti. Ovelliset lasivitriinit pitävät pölyn poissa kirjoista ja esineistä.

Kiintokalusteet

Kiintokalusteet kannattaa valita pitkäikäisiksi. Panosta hyviin säilytysjärjestelmiin ja helposti siistinä pidettäviin materiaaleihin. Ylä- ja alasokkelilla varustettu, lattiasta kattoon yltävä kokonaisuus mahdollistaa tehokkaan tilankäytön ja tavarat ovat pölyltä suojassa. Hyödynnä komeroiden sisällä korijärjestelmiä, koukkuja ja vetolaatikoita. Kiintokalusteiden turhat jalat kannattaa jättää pois, ja kiinnittää kalusteet seinään.

Keskuspölynimuri

Keskuspölynimuri tai varaus sitä varten on ehdoton hankinta etenkin isoon taloon. Vaikka laite ei olisikaan jatkuvassa käytössä, helpottaa sen olemassaolo sekä omaa arkea että palkatun kotipalveluyrityksen työtä. Imurasioiden sijoituspaikat on helppo miettiä piirtämällä talon pohjakuvaan halkaisijaltaan 5–6 metrin ympyröitä, joiden avulla hahmottaa keskeisimmät tilat. Puhtausalan ammattilaiset suosittelevat raskaan 10–12 -metrisen letkun sijaan useampaa tiheämpää imurasiaverkostoa ja hieman lyhempää letkua.

Muuntojoustavuus

Elämässä tulee eroja, lapsia ja uusia harrastuksia. Kevyet väliseinät mahdollistavat huoneiden yhdistämisen tai erottamisen. Huoneiden välille voi laittaa myös kevyen liukuoviratkaisun. Liukuoviratkaisut säästävät tilaa, lika ja pöly ei keräänny oven taakse eikä ovi ole tiellä siivotessa.

Talon hyvä huollettavuus syntyy suunnitteluvaiheessa

Portaat

Avoportaiden alle kertyy paljon likaa ja pölyä. Umpiportaista lian saa pyyhkäistyä ja imuroitua pois.

Huoltotilat

Kodin huoltotiloiksi lasketaan siivouskomerot ja kodinhoitotila, jossa tyypillisesti tehdään vaatehuolto sekä säilytetään kodinhoitoon liittyvät tuotteet ja välineet. Lisäksi huoltopisteitä, kuten kierrätystä, voi olla muuallakin. Näiden ohella kodin huolto pitäisi miettiä tilakohtaisesti sinne, missä huoltoa tarvitaan: eteiseen pieni ladattava imuri ja kylpyhuoneeseen, vessaan ja keittiöön niiden pesuun ja puhdistukseen tarvittavat välineet. Vaatehuoneen sijoittaminen kodinhoitohuoneen läheisyyteen helpottaa pyykkihuoltoa.

Kylpyhuone ja WC

Suunnittele kaappi- ja säilytystilat sen mukaan, mitä aiot kylpyhuoneessa säilyttää. Kalusteiden, wc-istuinten ja pesualtaiden seinäkiinnitykset sekä nurkkakohtien vähyys helpottavat siivoamista. Lattiakaivo ja roiskeen kestävät materiaalit mahdollistavat tilan pesemisen väljemmällä vedellä. Lasta, tarvittavat pesuaineet ja luutut kannattaa säilyttää käden ulottuvilla. Harjaa pesuaineliuoksella säännöllisesti etenkin ne seinät, joihin roiskuu suihkuvettä.

Pesuhuone

Kosteuseristetyssä tilassa vettä kannattaa käyttää myös tilan puhdistamiseen. Varaa tilaan hieman pidempi suihkuletku, jonka avulla lattia- ja seinäpinnat on helppo puhdistaa. Siivousvälineet, joita tilassa tarvitaan, olisi hyvä sijoittaa kylpyhuoneeseen tai lähelle sitä. Siivoustarvetta vähentää lattian ja suihkuseinien kuivaaminen käytön jälkeen. Pesutilojen tehokkaampaan puhdistamiseen voi käyttää höyrypesuria. Vaihdettava lattiakaivosuodatin helpottaa puhtaanapitoa ja pitää bakteerit loitolla.

Sauna

Tekstiilien käyttö vähentää lauteiden likaantumista. Sauna puhdistetaan ja pestään tarvittaessa, tekstiilit vaikka jokaisen käytön jälkeen.

Lattiat

Lattiamateriaaleille on erilaisia hoitoaineita pintakäsittelyn ja pinnan keston mukaan.

Mitä isompi materiaalikirjo kodissa on, sitä enemmän tarvitaan tietotaitoa, aikaa ja erilaisia aineita huollolle. Mitä erilaisimmista ja isommasta kodin pinnoista on kyse, sitä tärkeämpi on kysyä hoito-ohjeet materiaalien valmistajilta. Kestävä ja laadukas lattia tulee pitkän päälle edulliseksi.

Paras valinta keittiöön, pesutiloihin ja eteiseen on kivi- tai kaakelilattia. Isokokoiselle kaakelille hyvä vaihtoehto on myös kosteudenkestävä muovimatto tai mikrosementtipinnoite. Jotkut lattiamateriaalit vaativat kiillottamista ja öljyämistä. Osa kivi- ja laattalattioista sekä betoni ovat huokoisempia ja hankalampia pitää puhtaana. Pesu ja imurointi vähentää lattiapinnan kulumista. Pese lattia tarpeen mukaan yleispuhdistusaineella välttäen lian pinttymistä.

Yhdessä vai monessa tasossa?

Kodin koko vaikuttaa sen huollettavuuteen ja siivottavuuteen. Isossa talossa on usein myös paljon erilaisia pintoja. Tämä lisää myös aineiden ja koneiden määrää. Yksikerrosratkaisu on helpoin huollettava. Jos talossa on monta kerrosta, hanki jokaiseen kerrokseen omat siivousvälineet. Siivous käy kätevästi, kun tarvikkeita ei joudu kantamaan kerroksesta toiseen.

Pienpesurit ja koneet

Kodin puhdistukseen on tarjolla monipuolinen valikoima erilaisia koneita: höyrypuhdistimet, erilaiset imurit, ikkuna- ja lattiapesurit, tekstiilipesurit ja ilmanpuhdistimet. Mikäli tarve on satunnaista, vuokraa kone tai osta puhdistus palveluna. Jos koneita hankitaan kotiin, varaa niille oma säilytyspaikka, jotta koneet on helppo ottaa käyttöön.

Materiaalivalinnat

Oikeaan tilaan valitaan oikeat materiaalit. Mitä useampia erilaisia materiaaleja kotiin valitaan, sitä työläämpää huolto on. Huokoisuus antaa pinnalle elävyyttä, mutta tekee materiaalista hankalammin pudistettavaa. Tiiviit ja kestävät materiaalit on helppo puhdistaa, kun lika ei mene huokosiin saumoista eikä pinnasta. Tutki materiaalien pesu- ja hoito-ohjeet ja valikoi materiaaleja, jotka vastaavat omaa siivoushalukkuutta. Esimerkiksi pölyä keräävät matot kannattaa jättää kauppaan, jos haluaa päästä helpolla.

Terveys ja hyvinvointi

Jos lähitulevaisuudessa tiedossa on esimerkiksi hissitarve tai perheessä on allergiaa ja astmaa, nämä pitää ottaa huomioon suunnittelussa. Allergiakodissa terveellisen sisäilman varmistaminen on tärkeää. Helposti puhdistettavat, sileäpintaiset, pölyämättömät materiaalit ja kalusteet tekevät arjesta helpompaa.

Rakennustietosäätiö ylläpitää tuotekohtaista luetteloa tutkituista materiaaleista, jotka on luokiteltu kemikaali- ja hajupäästöjen mukaan. Allergikon kodin pintamateriaaleiksi valitaan kaikkein puhtaimmat tuotteet.

Siivous ja pesuaineet

Säännöllinen perussiivous on kodin kunnossa pysymisen kannalta kaikkein tärkeintä. Imuroinnin, pölyjen pyyhkimisen ja wc:n siivoamisen ohella kerran viikossa kannattaa puhdistaa joku kohde erityisen tarkasti. Näin suursiivouksen tarve vähenee.

Siivoaminen sujuu helposti, kun kulkuväylät ja lattiapinnat ovat vapaana tavarasta. Lapsi- ja koirakotiin pätee samat ajatukset; siivousvälineet kannattaa sijoittaa helposti saataville, siivottavuuden pitää olla helppoa myös kalusteiden alta ja pintojen helposti putsattavia ja kuraroiskeita pelkäämättömiä.

Ostetun siivouspalvelun tekijältä menee talon puhdistamiseen enemmän aikaa, mikäli laitteita, vesipisteitä, siivousvälineitä ja siivouskaappeja ei ole sijoitettu fiksusti.

Mitä pienempi kodin pesuainevalikoima on, sitä helpompaa on putsaaminenkin.

Wc ja kylpyhuone vaativat happaman puhdistusaineen ja keittiö emäksisen, rasvaa tehokkaasti poistavan puhdistusaineen.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...