Talvehtiva mökkisauna ei kosteudesta tykkää

 

Kun ulkosauna talvehtii käyttämättömänä, sen talviteloille laittamiseen kannattaa kiinnittää erityisestä huomiota. Olennaisinta on muistaa kuivattaminen. Puupintoihin tai kiuaskiviin jäävä kosteus jäätyy ja laajenee pakkasella, mikä voi vahingoittaa niitä. Puupintoja pestessä taas ei ole yhdentekevää, käyttääkö lämmintä vai kylmää vettä. Pestessä kannattaa käyttää lämmintä, huuhdellessa kylmää. Kiukaasta puolestaan on keskeisintä tarkastaa tulipesän ja arinan kunto. Tuli kuluttaa niitä eniten. Näiden jälkeen löylyttelijöille on keväällä valmiina raikas sauna.

Suomessa on noin 600 000 mökkiä, joista suuri osa ei ole talvikäytössä. Myös omakotitalon kupeessa voi olla ainoastaan kesäkäytössä oleva sauna. Talvella kylmillään oleva sauna on hyvä laittaa niin sanotusti talviteloille, jotta sen käyttöikä pitenee ja uudelleen käyttöön ottaminen on mahdollisimman miellyttävää.

Olennaisinta on muistaa, että varsinkin tiiviissä käytössä olevan ulkosaunan rakenteissa ja sopissa vallitsee jatkuva kosteus, joka jäätyy lämpötilan painuessa miinusmerkkiseksi. Kosteus taas laajenee jäätyessään, mikä voi vahingoittaa puuta ja kiuaskiviä. Siksi on tärkeää muistaa kuivattaa sauna lämmittämällä ennen talviteloille laittamista.

– Suuret lämpötilaerot eivät haittaa pihasaunaa, mutta muhimaan jäävä kosteus voi haitata. Se on uhka nimenomaan talvella pitkäksi ajaksi lämmittämättömiksi jäävissä ulkosaunoissa. Jos sauna on jatkuvassa käytössä, kosteus ei pääse muhimaan. Jäätyessään laajeneva vesi voi tehdä hallaa myös kiuaskiville, mikäli niihin on kulunut uurteita, joihin vesi pääsee. Kiven sisällä laajeneva vesi haurastaa kiveä ja lyhentää sen käyttöikää, Harvian saunatehtaan johtaja Vesa Vehmaa muistuttaa.

– Sauna kannattaa siivota vähintään kerran vuodessa kunnolla hygienian ja käyttömukavuuden vuoksi. Siivous on hyvä jaksaa tehdä nyt syksyllä, jotta keväällä pääsee sitten valmiille lauteille. Kukapa haluaisi aloittaa kesän mökkeilyn työleirillä? Ja onhan kaikki aina helpompaa puhdistaa ennen kuin lika ehtii pinttyä, Vehmaa toteaa.

Talvehtiva mökkisauna ei kosteudesta tykkääKuvituskuva. Lähde: Pixabay

Pese lauteet lämpimällä vedellä, niin ei tule tikkuja istumalihaksiin

Syyssiivous on syytä ulottaa ulkosaunan sisätilojen lisäksi ulkopintoihin. Rännit on hyvä putsata syksyllä, jolloin niihin mahdolliset pudonneet lehdet ovat vielä tuoreita. Talven jälkeen keväällä niiden irrottaminen on tahmeampaa. Myös nuohous kannattaa teettää talviteloille panemisen yhteydessä. Oma yksityiskäytössä oleva sauna on lain mukaan nuohottava joka kolmas vuosi.

– Monen ulkosauna on luonnonveden rannalla. Saunan peseminen tulee edullisimmaksi luonnonvedellä, mikä onnistuu syksyllä ennen jäiden tuloa paljon kevättä vaivattomammin. Ja jos rantasaunan vesipumppu on vesistössä, se on muistettava nostaa telakalle ennen jäitä ja pakkasia, Vesa Vehmaa muistuttaa.

Jos kylmänä talvehtivassa ulkosaunassa on löylyautomaatti, sen tyhjentäminen on syksyisin tärkeää. Ylipäätään talviteloille panemisen yhteydessä sauna kannattaa tyhjentää irtaimistosta, joka on turhaa jättää kylmän armoille.

Saunan lauteet on hyödyllistä kastella ennen varsinaista pesua lämpimällä vedellä. Puun syyt avautuvat ja lika irtoaa helpommin. Puupintojen pesuun soveltuu parhaiten pehmeä harja sekä veteen sekoitettu heikosti emäksinen puhdistusaine. Harjaaminen on hellävaraisin tehdä puun syiden suuntaisesti, jotta ne säilyvät kauniina eivätkä tikkuunnu. Huuhtele lauteet ja seinät ainakin kahteen kertaan, jotta pesuaine lähtee varmasti. Huuhtelu kannattaa tehdä vuorostaan kylmällä vedellä, joka saa syyt sulkeutumaan.

– Lauteita pestessä on hyvä muistaa myös niiden alapuoli. Sinne valuu hikeä siinä missä yläpuolellekin. Pesun jälkeen suojakäsittely tulee tarpeeseen. Parafiiniöljy vähentää kosteuden ja lian imeytymistä lauteisiin ja samalla käyttöikä pitenee. Uudet lauteet kannattaa aina käsitellä ennen käyttöönottoa. Seinä- ja kattopaneelien käsittely parafiiniöljyllä sen sijaan ei yleensä ole tarpeellista, Vehmaa kertoo.

Ensi kevään saunanautinnon tekijät: reikiä nolla ja suora arina

Kun saunaa panee talviteloille, on syytä tarkastaa myös kiuas. Olennaisinta on tulipesän ja arinan kunto, sillä tuli kuluttaa niitä eniten.

– Tarkasta taskulampun avulla, etteivät tulipesän seinät ole palaneet puhki ja ettei arina ole halkeillut tai vääntynyt. Ne ovat todennäköisimmät viat, saunatehtaan johtaja Vehmaa toteaa.

Syyssiivouksen päätteeksi kiuas lämmitetään ja sauna kuivatellaan. Kun ulkosauna otetaan keväällä taas käyttöön, saunojia odottavat puhtaat ja raikkaat löylyt.


Tapani Harvian vuonna 1950 perustamalla Harvialla on pitkät perheyrityksen perinteet Suomessa, saunomisen syntysijoilla. Tänä päivänä saunayhtiö Harvia on maailman johtava kiuas- ja saunatuotevalmistaja, joka tarjoaa kokonaisvaltaisia elämyksiä kaikille aisteille: luonnollista hyvinvointia ja rentouttavia hetkiä kaikkien aistien sauna- ja spa-kokemuksessa. Yhtiön toiminta on sekä kannattavaa että kasvavaa. Harvia on markkinajohtaja Suomessa ja yritysryhmällä on vientiä lähes kaikkialle maailmaan. Harvia työllistää 370 henkilöä ja sillä on tuotantoa Suomessa, Kiinassa, Venäjällä ja Virossa. Itävaltalainen Sentiotech GmbH on kuulunut Harvia-ryhmään vuodesta 2016. Keväästä 2014 alkaen Harvian pääomistajana on ollut pääomasijoitusyhtiön CapManin rahastot. www.harvia.fi

Luokitukset

Sauna

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...