Talvi on hyvä aika aloittaa pihan suunnittelu

 

Toimivassa pihassa kaikilla toiminnoilla on omat paikat, ja pihalla liikkuminen on sujuvaa ja turvallista. Pihan materiaalit ovat kestäviä. Ne luovat viihtyisyyttä ja helpottavat pihan huoltoa, toteaa Rakennustuoteteollisuus RTT:n betonijaosto.

Talvi on hyvä aika aloittaa pihan suunnitteluKuva: RTT

- Pihan suunnittelu kannattaa aina aloittaa miettimällä omia tarpeita, ja ryhtyä toteuttamaan niitä pala kerrallaan, Rakennustuoteteollisuus RTT:n rakennusmateriaalien tuoteryhmäpäällikkö Tiina Kaskiaro toteaa.

Pihan toimivuutta parantaa, kun ottaa huomioon myös autojen pysäköinti- ja kääntöpaikat sekä jätteiden säilytystilat.

Piha kannattaa suunnitella ympäri vuoden toimivaksi, RTT muistuttaa. Pimeä syksy ja luminen talvi ovat Suomessa suuri osa pihaelämää. RTT:n mukaan pihakiveys on ryhdikäs ja helppo myös talvella. Muurien pystypinnat näkyvät talvellakin ja tuovat ilmettä pihaan. Muureihin voi myös helposti yhdistää valaistusta ja parantaa pihan turvallisuutta pimeään aikaan.

Talvista liukkautta estämään voidaan valettuihin portaisiin asentaa betonilattioissa käytettävää lämpökaapelia, joka sulattaa jään ulkoportailta ja vähentää lumitöitä. Hiekoitussepeli on hyvä ja yksinkertainen tapa poistaa liukkautta myös portailta ja pihakiveyksiltä. Kun jää on sulanut, murskeen voi lakaista vaikkapa kukkapenkkiin.

Jotta piha kuivaisi päällystetyltä alueiltaan nopeasti, eikä vesi pääsisi kerääntymään lammikoiksi pihalle, pihan pinnat kallistetaan. Vedet johdetaan aina rakennuksista poispäin. Kauempana pihalla vedet voidaan imeyttää maahan.

– Pihalta aurattavat lumimassat kannattaa myös pyrkiä sijoittamaan niin, että niiden sulaessa vesi imeytyy maahan. Jos tila sallii, lumia varten voi suunnitella esimerkiksi hulevesikivillä päällystetyn alueen, jolle lumia on helppo kasata. Kesällä tilaa voi käyttää vaikkapa vieraiden parkkeeraukseen tai matontamppaustelineen alustana Kaskiaro toteaa.

RTT:n mukaan talvi on hyvää aikaa suunnittelulle. Suunnittelun avuksi voi ottaa pihalta kesäaikaan otettuja valokuvia. Niiden avulla voi hahmottaa pihan mittasuhteita ja olemassa olevia istutuksia nyt, kun lumipeite peittää pihan. 

- Kaikki muutokset eivät edellytä suuria investointeja ja pihaa voi rakentaa pikkuhiljaa. Paljon on mahdollista tehdä myös itse ja tarvittaessa saa esimerkiksi asennusapua. Pihan kunnostustöissä voi työn osalta hyödyntää myös kotitalousvähennystä, Kaskiaro muistuttaa.

Luokitukset

Piha

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...