Talvivaatteet kesäksi kaappiin – ehkäise koiongelma ennalta

 

Vaatekoit ovat vaarattomia mutta kiusallisia kodin tuholaisia, jotka aiheuttavat vaurioita vaatteille, huonekalujen verhoiluille, matoille, nahalle ja turkiksille. Koiden leviämistä voi ehkäistä pienillä teoilla.

Epäsäännöllisen muotoiset reiät kielivät kodin koiongelmasta. Reikien taustalla ovat vaatekoin toukat. Myös turkiskoit tekevät reikiä vaatteisiin. Turkiskoin aiheuttamat reiät ovat säännöllisemmän muotoisia kuin vaatekoin tekemät. Turkiskoi käyttää ravinnokseen nimensä mukaisesti turkista, mutta sille maistuu myös muun muassa villa.

Rentokilin tekninen päällikkö Jouni Siltala kertoo, että koiongelmat yleistyivät Suomessa 1990-luvun loppupuolella.

– Niihin aikoihin alettiin ahkerammin kierrättää tavaroita ja vaatteita, Siltala antaa selityksen.

Vaatekoi vai turkiskoi?

Vaatekoin toukan tunnistaa kermanvalkoisesta ruumista ja ruskeasta päästä. Pituutta toukalla on enintään 10 milliä. Aikuinen vaatekoi on 6–8 millimetrin kokoinen, siivet ovat oljenväriset ja kuvioimattomat. Turkiskoin toukat ovat niin ikään kermanvalkoisia mutta aikuinen turkiskoi on tummanruskeankeltainen ja siipiä koristavat kolme haaleaa pistettä.

Jouni Siltala vinkkaa, että koiperhosista eroon pyrkivän kannattaa suunnata katseensa lattiaan.

– Siivistään huolimatta koiperhoset mieluummin kävelevät kuin lentävät, Siltala sanoo.

Pesän löytää koiden liikkeitä seuraamalla – pesän lähettyvillä on eniten kuhinaa.

Ennaltaehkäise koiongelma

  1. Asenna kärpäsverkkoa ikkunoihin, joita pidetään auki illalla tai yöllä. Lamppujen valo houkuttelee turkiskoita ja muitakin perhosia sisätiloihin.
  2. Likaiset vaatteet ovat koiperhosille erityisen houkuttelevia. Esimerkiksi kesäksi säilöön laitettavat päällysvaatteet on syytä pestä ennen säilytykseen laittoa.
  3. Jos tekstiilejä aiotaan säilyttää erityisen pitkiä aikoja, ne kannattaa pakata tiiviisti suljettuihin muovipusseihin.
  4. Koit munivat pimeisiin ja harvoin häirittyihin paikkoihin, kuten sängyn alle, komeroihin ja varastotiloihin. Säännöllinen imurointi on hyvä varotoimenpide.

Pienet koipesiytymät voi hoitaa itse kaupasta löytyvillä tuotteilla. Laajaan pesiytymään tarvitaan todennäköisesti ammattiapua.

Rentokil on Suomen johtava tuholaistorjunnan ammattilainen. Yli 80-vuoden kokemus Suomessa ja jatkuva kehittäminen takaavat korkeatasoisen palvelun.

Talvivaatteet kesäksi kaappiin – ehkäise koiongelma ennaltaKuvituskuva.
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...