Tarkkaile veden laatua ja jätä kaivon huolto ammattilaiselle
18 6 2019
Oma pihakaivo antaa ilmaista vettä, jonka laatu pysyy hyvänä säännöllisellä tarkkailulla, vesinäytteillä ja tarvittaessa ammattilaisen tekemällä huollolla, jossa kaivosta poistetaan sakka ja korjataan mahdolliset rakenteelliset ongelmat. Huollettu kaivo on taas käyttövalmiina seuraavat 5–7 vuotta.
Veden omavaraisuusaste on noussut. Varovaisen arvion mukaan noin 300 000 omakotitaloa ja saman verran kesämökkejä käyttäisi Suomessa kaivovettä.
– Osa talollisista saattaa liittyä viemäriverkostoon ja pitää ohessa tontilla olevaa kaivoa käyttövalmiina. Vesi on ilmaista eikä vesikriisit huoleta, toteaa Reima Viljanen HRV Palvelut Oy:stä. Yritys korjaa ja huoltaa pora- ja rengaskaivoja.
Jos käyttövetesi tulee pihakaivosta, etkä ole kurkannut kaivoon taskulampun kanssa aikoihin, Viljanen kehottaakin tekemään sen heti.
– Katsottuaan kaivoon tietää kyllä, haluaako vettä juoda vai ei. Jos veden laatu yhtään epäilyttää, kannattaa ottaa bakteeri- ja vesinäyte.
Vesinäyte kertoo laadun
Puhdasvesikaivotyypit ovat porakaivo, rengaskaivo sekä kiviseinäinen arkkukaivo, joita edelleen löytyy vanhoista pihapiireistä käyttökelpoisena.
Pihakaivoa kannattaa tarkkailla aika ajoin sekä ulkoisesti että vettä tutkimalla.
– Veden mukana on aina epäpuhtauksia, kuten rautaa ja mangaania. Myös kaivon seinämiltä vapautuu ajan kanssa kaivoveteen likaa. Kun pitoisuuksia kertyy riittävästi, muutoksen huomaa maussa, hajussa tai veden sameassa värissä.
Jotta tilanne ei pääse yllättämään, asutun omakotitalon kaivovedestä tulisi ottaa vuosittain bakteeriviljelmä, joka kertoo, onko veteen päässyt pinta- tai sadevesiä. Muutaman vuoden välein otetaan laajempi näyte, missä selvitetään rauta- ja mangaanipitoisuudet ja muut vedenlaatuun vaikuttavat pitoisuudet.

– Laboratorionäytteen jättöpaikka löytyy kaupunkien verkkosivuilta, Viljanen kertoo.
Rengaskaivon tyypillisin ongelma on pintaveden tihkuminen kaivoon syys- tai kevätsateilla, mikä lisää veden sameutta ja bakteereja. Ulkoisesti tämän näkee betonirenkaiden saumojen valumajäljistä.
–Tiivistämällä saumat ja uusimalla kansisto saadaan kaivo toimimaan niin, että sinne tulee vain pohjavettä, puhdasvesipuolen työnjohtaja Petri TamminenHRV Palveluilta kertoo.
Porakaivoihin kertyy vesisuonista tulevaa lietettä, joka valuu sakkapesään.Pesemällä kaivo korkeapainepesulla ja pesusuuttimella liete saadaan nostettua ylös ja imettyä se auton
imusäiliöön.
Vaaralliset kansiston puutteet
Suurin osa kaivoon putoamisista johtuu siitä, ettei kaivon kansisto ole asianmukainen. Jos metsän reunassa sijaitsevan kaivon kannelle kertyy lehtiä ja muuta eloperäistä ainetta, ei äkkinäinen välttämättä edes huomaa merkitsemättömän kaivon paikkaa.
– Kaivot on tehty yleisesti tosi lähelle maanpintaa ja päälle on heitetty vesivaneri, joka ajan kanssa hapettuu tai lahoaa alta, metrienkin syvyydestä kaivoja esiin kaivanut Viljanen kertoo.
Turvallinen ja edullinen valinta on betoninen kansi. Kaivon päältä ja ympäriltä kannattaa puhdistaa pudonneet lehdet sekä tarkkailla kaivon kannen kuntoa päällisin puolin.
Rikkinäinen kansi mahdollistaa myös pieneläimien päätymisen kaivoon.
–Yleistä on, että pitkään huoltamatta olevista kaivosta löytyy hiiriä, myyriä, etanoita, muurahaisia ja sammakoita, Tamminen listaa.
Ensin kuntokartoitus
Kaivon huoltoväli on veden laadusta ja kaivotyypistä riippuen 5–10 vuotta.
Kaivovesi rengaskaivossa on kunnossa, kun kaivon pohjalle näkee taskulampun valossa eikä pinnalla ole havaittavissa juuria tai edellä mainittuja kutsumattomia vieraita.
Huoltotarpeen ilmetessä urakoitsija tekee ensin yleensä maksuttoman kuntokartoituksen, missä huoltotarve analysoidaan tarkemmin ja tutkitaan samalla, kaipaako kaivo myös pumpun, paineastian ja suodattimen vaihtoa. HRV Palveluilla on myös älypuhelinsovellus, joka ohjaa kaivon omistajaa tekemään itse kuntokartoituksen.
Kaivon syvyys määrittelee hintaa
Huollossa kaivo pestään, jonka jälkeen rengaskaivon saumat tiivistetään elintarvikehyväksytyllä pikabetonilla. Tämän jälkeen kaivon pohjalle lisätään suodatinhiekat.
Kaivon seinämät virutellaan pölystä ja kun vesi alkaa nousta kaivoon, imetään sameaa vettä pois kunnes vesi on kirkasta. Lopuksi kaivo desinfioidaan. Sitten laitetaan uusi tai vanha kansi paikoilleen, tarkistetaan ilmanvaihdon kunto ja kansiston tiiviys. Asiantunteva huolto osaa arvioida myös pumpun kunnon ja iän sekä huolehtia tarvittaessa suodattimien ja muiden lisätarvikkeiden vaihdon.
Huollon hinta vaihtelee 1000 – 1700 euron välillä. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi kaivon syvyys ja saumojen määrä.
Porakaivon huollossa pumppupaketti tai ejektroniputket nostetaan ensin ylös, jonka jälkeen kaivo pestään paineellisella pesusuuttimella. Porakaivon pesuun menee keskimäärin 5–7 kuutiota vettä syvyydestä riippuen.Ikääntynyt ja pitkään käytössä ollut pumppu vaihtuu huollon yhteydessä pienillä töillä.
– Hyvällä huollolla, johon satsaa vähän enemmän, saadaan hyvä juomavesi moneksi vuodeksi eteenpäin, muistuttaa Viljanen.
Teksti: Anne Korkala
Kuva: Ari Korkala
18 6 2019
Luetuimmat uutiset
RakennusFakta.fi
RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja
-
TUOTEUUTUUS: Thermia: Maalämpöpumppu Calibra Eco
Thermian uudella invertteriohjatulla Calibra Eco -maalämpöpumpulla on korkea vuosihyötysuhde (SCOP), jopa 5,96, ja erittäin korkea kohteelle erikseen laskettava kokonaisvuosihyötysuhde (SPF). Laitteen energialuokka on A+++.
-
SULPU: Vuonna 2020 asennettiin 102 000 lämpöpumppua
Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n mukaan vuonna 2020 asennettuihin 102 000 lämpöpumppuun investoitiin yli 600 miljoonaa euroa.
-
Tapio Anttilan Frendi-sohvalle GOOD DESIGN® -palkinto
Tapio Anttilan on saanut Frendi-vuodesohvalleen kansainvälisen GOOD DESIGN® Award - palkinnon. Frendi on moderni versio laverisohvasta.
-
TUOTEUUTUUS: Vieser: Lattiakaivon design-kansi
Lattiakaivon tärkein tehtävä on ohjata vedet suihkun lattialta pois mahdollisimman tehokkaasti. Tämä arjen kannalta välttämätön asia voi parhaimmillaan olla myös osa sisustusta.
-
TUOTEUUTUUS: Timberwise: Designparketti Punos
Timberwisen helmikuun alussa lanseerattavan Designparketti Punos - Design by Joanna Laajisto -mallisto on kaunis ja toteutukseltaan vaivaton ja ekologinen.
-
LVI-TU:n vinkit putkien sulana pitämiseksi
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU toteaa, että putkien jäätymisen riski kasvaa merkittävästi yli 20 asteen pakkasessa, mutta jo kymmenenkin asteen pakkanen on riski, mikäli vesijohdot ovat liian kylmässä paikassa ja kehnosti eristetty.
-
TUOTEUUTUUS: Tarkett: Vesitiivistä designia kylpyhuoneeseen
Tarkett lanseeraa uuden märkätilamalliston, johon kuuluu vesitiiviitä lattian- ja seinänpäällysteitä. Aquarelle ja iQ-malliston tuotteet ovat paitsi tyylikkäitä myös helppohoitoisia, kestäviä, hygieenisiä ja edullisia.
RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet
Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...