Teknisen kaupan myynti laski pelättyä vähemmän

 

Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritysten myynti laski vuoden toisen neljänneksen aikana seitsemän prosenttia vuodentakaisesta. Rakentamisen tuotteita ja palveluja myytiin edellisvuotta enemmän.

Teknisen kaupan myynti laski pelättyä vähemmän

Teknisen kaupan toimialoista vain tuotteet ja palvelut rakentamiseen lisäsi myyntiään niin toisella neljänneksellä kuin koko alkuvuodenkin aikana. Toisella neljänneksellä alan myynti kohosi vajaat kaksi prosenttia. Heikoin tilanne oli raaka-ainekaupassa, joka putosi 22 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Teollisuuden tuotteiden ja palveluiden myynti puolestaan supistui 11 prosenttia. Kuluttajatuotteissa päädyttiin vajaan kolmen prosentin laskuun.

 

 – Teknisen Kaupan toinen neljännes oli heikko, mutta kuitenkin parempi kuin pelättiin. Pahimman iskun otti raaka-ainekauppa, jossa niin teräs- kuin kemikaalikauppakin kärsivät niin hintojen kuin volyymin pettämisestä. Teollisuuden loppukysynnän heikkeneminen alkoi näkyä selvästi toimitusketjuissa. Kuitenkin kysyntä polarisoituu kovasti. Toisilla asiakastoimialoilla ja asiakkailla menee edelleen hyvin, toisilla on merkittäviä vaikeuksia. Rakentaminen on yllättänyt positiivisesti ja uusia työmaita on käynnistynyt jopa ennakko-odotuksia enemmän. Erityisen vahvaa oli rakennuskoneiden kysyntä. Kuluttajakaupassa näkyy positiivisena muun muassa pienkoneiden kuten puutarhakoneiden ja toisaalta kaksipyöräisten kysyntä. Autonvaraosakauppa heikkeni autokaupan hidastumisen vanavedessä, sanoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.  

        

– Odotukset kolmannesta neljänneksestä ovat edelleen heikot. Teollisuuden vaikeudet jatkuvat ja todennäköisesti syvenevät kysynnän puutteen johdosta. Näkymä tulevaisuuteen on heikko, mikä jarruttaa investointeja kaikkialla. Rakentaminen jatkanee ainakin alkusyksyn hyvässä kehityksessä. Oleellinen muutos positiiviseen suuntaan edellyttää koronaviruksen taltuttamista rokotuksin. Hallituksen onkin tulevassa budjettiriihessä varauduttava uusimaan kustannustuen kaltainen tuki-instrumentti syksyn ja talven aikana vaikeuksiin ajautuville yrityksille, Uitto toteaa.

 

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden, kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...