Terveellisen ja ekologisen asumisen merkitys kasvaa talopaketin valinnassa

 
  • Kirjoittaja(t): Honkarakenne Oyj
  • Luotu: 1 Maaliskuu, 2013 - 13:35
  • Muokattu: 1 Maaliskuu, 2013 - 13:38

Uutiset kosteuden vaurioittamista homekodeista ja -kouluista ja niissä oleskelleiden hengitystiesairauksista ovat voimistaneet rakentajien tietoisuutta terveellisten asumisratkaisujen tärkeydestä. Yhä useampi uutta kotia tai loma-asuntoa suunnitteleva haluaa valita terveytensä kannalta turvallisen ja luonnollisen materiaalin. Silloin talopaketiksi kannattaa valita hirsirunkoinen massiivipuutalo.

Syynä tähän on se, että massiivipuisilla hirsirakenteilla saavutetaan hyvä sisäilman laatu ja ne ovat tutkitusti kosteusturvallisia. Puulla on kyky sitoa itseensä sisäilmasta kosteutta ja luovuttaa se takaisin sisäilman kuivuessa. Massiivipuiset hirsiseinät ovat luonnollisen hengittäviä päästäen vesihöyryn siirtymään vapaasti ilmasta seinärakenteeseen ja takaisin. Kun huonetilan suhteellinen kosteus pysyy tasaisena, on terveydelle haitallisten bakteerien ja homeitiöiden kasvu vähäisintä.

Huoneilma ei saa olla kuiva eikä liian kostea

Massiivipuun luontaiset, ilmankosteutta tasaavat ominaisuudet sopivat erinomaisesti herkille kohderyhmille kuten lapsille ja hengitystieoireista kärsiville. Liian kuiva huoneilma lisää esimerkiksi hengitystietulehdusten ja allergisen nuhan esiintymistä. Liian kosteat olosuhteet puolestaan edistävät pölypunkkien, bakteerien, homeen ja homeitiöiden kasvua, millä on negatiivinen terveysvaikutus. Kun sisäilman suhteellinen kosteus on 30-55 %, on sisäilman haittatekijöiden kuten homeitiöiden ja bakteerien kasvu vähäisintä.

Ei muovikalvoja seiniin

Massiivipuuseinät sitovat ja luovuttavat kosteutta luonnollisesti niin, että sisäilman kosteus pysyy terveydelle ihanteellisena. Massiivipuu siis tasaa parhaiten talon sisäilman kosteusvaihteluita. Höyrynsulkumuovien käyttö seinissä estäisi puun luonnollisen hengittävyyden. Yksinomaan puukuidusta valmistettujen lisäeristemateriaalien kanssa seinärakenteen kosteushengittävyys säilyy. Nykyiset energiavaatimukset täyttävissä Hongan omakotitaloissa tämä tarkoittaa sitä, että hyvä sisäilman laatu toteutuu vaikka hirsi ei olisikaan seinien pintamateriaali.

Honkarakenteen ja VTT:n yhdessä kehittämä LowE-ulkoseinärakenne on tutkitusti kosteusturvallinen. Siinä rakennuksen rungon muodostaa hirsikehikko, joka lisäeristetään sisäpuolelta luonnonmukaisella puukuitueristeellä. Eristetilaan asennetaan Smart Ventilation System -tuuletuskanavisto, joka varmistaa rakenteen kosteusteknisen toimivuuden. Sisäpintojen materiaali on vapaasti valittavissa halutun sisustustyylin mukaan.

Moderniin kaupunkimaisemaan sopiva hirsirunkoinen massiivipuutalo on kosteusturvallisuuden lisäksi ekologisesti kestävä ja energiatehokas valinta.

Lisätietoja:

Honkarakenne Oyj, markkinointi- ja kehitysjohtaja Sanna Wester, puh. 040 7544 584, sanna.wester(at)honka.com

Honkarakenne-konserni on maailman johtava aitoja massiivipuutaloja valmistava ja markkinoiva yritys. Honka-tuotemerkin valikoimaan, jossa korostuvat asumisen hyvinvointi, innovatiiviset rakenneratkaisut ja energiatehokkuus, kuuluvat omakoti- ja vapaa-ajan talot sekä suuret projektikohteet kuten hotellit, ravintolat ja lomakylät. Yhtiön tuotteita on vuodesta 1958 alkaen myyty yli 50 maahan lähes 80 000 kappaletta. Tuotanto tapahtuu Suomessa ja yhtiön pääkonttori sijaitsee Tuusulassa. Vuonna 2012 Honkarakenne-konsernin liikevaihto oli 46 miljoonaa euroa, josta viennin osuus oli 59 %. Tytäryhtiöt sijaitsevat Saksassa, Ranskassa ja Japanissa. Honkarakenne Oyj:n B-osake noteerataan NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä. www.honka.com
 

 

 

Uutiskirje

Tilaa kerran kuukaudessa ilmestyvä Rakenna Oikein, Korjaa Oikein uutiskirje

Tilaa tästä
 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...